mrle 011
Član broj: 143142 Poruke: 234 *.ptt.yu.
|
tesko je tacno i definisati sta danas znaci beli, polubeli i crni hleb.
pre 30 godina to je otprilike znacilo:
- beli, spravljen od psenicnog brasna tip 500.
- crni, brasno tip 850.
- polubeli, nesto izmedju, tip 650 ili mozda pomesane ove dve vrste iznad, ko ce ga znati.
boju brasna je tada odredjivao procenat pepela u njemu, sto je izrazavano sa tip-ovaj, tip-onaj. i sto je proizilazilo iz toga kako i koliko obradjujes zrno psenice u mlinu.
i danas se, naravno, tip brasna odredjuje prema procentu pepela, mada se taj podatak sve redje moze procitati na licu pakovanja (uglavnom ga treba traziti negde sa strane gde je upisan sa svim ostalim podacima, kiselost, vlaga itd), ali se danas boja hleba uglavnom dobija farbanjem istog.
ne znam na sta si ti mislio pod tim najskupljim crnim hlebom, ali postoji ovaj obican "crni" hleb koji kosta isto k'o i beli, vekna je oko 35 dinara.
to je hleb napravljen od belog brasna t-500, koji je ofarban bojom i kome su dodati neki aditivi koji mu produzuju trajnost.
na drugoj strani, beli hleb se danas, uglavnom po privatnim pekarama proizvodi od brasna t-400.
najprostiji test, pored vizuelnog naravno, koji mozes da uradis da prepoznas dal' je hleb/pecivo napravljeno od brasna t-400 ili t-500 je da ga malo ubodes prstom.
ovaj od t-400 ce da se vrati u prvobitni oblik, na ovom od t-500 ce da ostane malo udubljenje.
ja ne znam dal' se danas uopste negde i proizvodi brasno t-650 ili 850, ako negde toga i ima vrlo je retko.
termin "integralni" isto moze da znaci i ovo i ono.
integralno znaci od celog zrna, jel' tako.
ali i to moze biti hleb napravljen od brasna koje je dobijeno mlevenjem celog zrna psenice, sto bi valjda i trebalo da bude, ali toga nema nigde, a moze da znaci i da je napravljen od obicnog belog brasna i da su mu dodana cela zrnca necega.
to je uglavnom taj skuplji "crni" hleb sa zrnima lana, susama, suncokreta itd. ..ima cesto ubaceno i malo razenog brasna, mekinja isl.i cesto su upakovani u celofane i kostaju oko 60-80 dinara.
uglavnom termini crno i belo su se odnosili nekada na tip brasna, a sada je sve to jedna velika papazjanija.
ni isti tip brasna ne mora da znaci da je i cena i kvalitet isti.
iz jednog brasna, recimo, mozes da vadis griz, koji je znatno skuplji, dok iz drugog, istog tipa, ne moras itd.
sve u svemu, posle ovolikog mog posta stvari su jos nejasnije, he he.
nego, jel' neko zna zasto je mleveni secer, tzv. secer u prahu, duplo skuplji od obicnog, u kristalu?
zasto glupi proces mlevenja toliko podize cenu?
mlevena kafa i ova u zrnu npr. kostaju isto, tj. pre su uvek kostale isto, jer ove druge u zadnje vreme ni nema u prodaji.
|