Ja cu da stavim ovde posto je slican problem, da se ne gomilaju teme.
Meni je klima jutros prestala da radi. Juce je bila OK. Mislim, znam da ne mogu to sam da popravim, ali bih da iznesem stvar, pa da mi bar neko kaze, ako zna, da li je otisao kompresor ili nije, da me ne lazu. Evo ovako.
1. kad se otvori spoljna jedinica nesto zuji u kompresoru i kad je unutra (u sobi) sve iskljuceno daljinskim; zujanje prestaje tek kad se izvuce klima iz struje; kompresor je vruc na dodir bez obzira sto je sve iskljuceno a klima je samo ukljucena u struju, ali to je mozda sto sam ja vec bio pustao da greje pa je tako stajalo jedno pola sata dok sam ja primetio da se ne desava nista
2. kad se ukljuci klima da greje (daljinskim) , spoljni ventilator startuje normalno, onda posle nekog vremena startuje i kompresor, radi par sekundi i ugasi se; taj ciklus startovanja kompresora, znaci cuje se i vidi (po potresu) da se motor ukljucio, se stalno ponavlja, pretpostavljam da se nestio pregreje i zato ga neki senzor ugasi, pa kad se malo prohladi opet pokusa start
3. nema nikakvog osiguraca na elektronici unutra
4. kondenzator napolju je dobar, skidao sam i probao ga, ono, napunim ga prikljucenjem na 220 V pa ga kratkospojom srafcigerom i sve bude kao sto treba, baci varnicu, znaci trebalo bi da je OK
4. kad se pritisne iglica ventila tamo gde se klima puni gasom, gas izlazi, ali onako polako i jedva, nema da siba pod pritiskom kao kad klima radi normlano, i nema one pene od ulja, e sad, mozda to tako treba zato sto kompresor ne sabija gas, ne znam
I sad najvaznije, ono sto nije ranije bilo u spoljnoj jedinici, a otvarao sam spoljnu jedinicu X puta da je cistim, svakog proleca u stvari
Ono sto je obelezeno na slici sa br 2 je kutija klime koja je tu ispod kompresora, tj ne ispod samog motora nego ispod ovog levo sto je obelezeno sa 1, sta je to, kapilara je unutra, ne znam, nije ni vazno, ko zna znace, i koja je puna nekog ulja (Kutija klime) a sam deo obelezen sa 1 je mastan i nauljen, kao i cev koja izlazi iz njega prema gore pa se okrece prema dole. To ranije nije tako bilo, niti je bilo nekog ulja niti je taj deo bio mastan. Bio je jednom prekriven ledom kad je jedan "majstor" pre 2 - 3 godine prepunio klimu gasom, posle je to sredjeno, ali mastan nije bio nikad.
Procitao sam negde na forumu da kompresor nece da startuje ako nema dovoljno gasa u klimi. Da li ovo sto sam opisao moze da znaci da se nekako cev na izlazu prema gore ovoga levo sa slike sto je obelezeno sa 1 malo odlemila, sta li, i da je onda tu izasao gas zajedno sa uljem, koje se slilo dole ispod u kutiju klime i da klima zato nece da startuje?
Pitam to da bih znao tacno o cemu se radi i da bih znao da onda pozovem ozbiljne majstore koji mogu to da srede, ako nije crkao sam kompresor nego je samo ovo sto ja kazem, znaci da dopune gas, ako onda startuje lepo kompresor da pronadju gde curi taj gas, a ono se vidi gde otprilike curi, tu gde je istekao iz ovoga br 1 i gde se nakupilo ulje (ispod veceg cilindra u kome je motor i klipovi, sta li ima unutra, nema nikkavog ulja) , pa da zaleme to mesto, ili ako treba da ga skroz preleme, a ne da zovem neke priucene šalabajzere koji ce da kazu, ma nema nista, mora ceo kompresor da se menja.
Hajde pravi majstori, molim udubite se malo u tematiku pa pomozite.