Citat:
Ivan Dimkovic: Crne rupe nisu ni u cemu specijalne, osim sto im je brzina napustanja ogromna - svaki objekat, pa i crna rupa, privlaci druge objekte sa silom koja je iskljucivo u zavisnosti od njihovih masa i udaljenosti izmedju njih. To je fizika za osnovnu skolu, aman. Crna rupa mase nekoliko protona bi privlacila objekte bas koliko i nekoliko protona - a nismo primetili da par protona zajedno unistavaju zemlju :)
Pa, jesu specijalne po prostornovremenskom singularitetu na horizontu događaja. To znači da diferencijalne jednačine koje opisuju kretanje tela koje pada u crnu rupu imaju jedinstveno rešenje do horizonta događaja (događaj je u fizici tačka u prostorvremenu, "unutrašnjost" crne rupe se ne može smatrati prostorvremenom u smislu da se OTR tu više ne može primenjivati, ne znam da li naziv potiče od toga), ali da se posle toga ne može ništa govoriti sa stanovišta OTR o tom telu.
Jedina postojeća naučna teorija u okviru koje se danas mogu razmatrati crne rupe je opšta teorija relativnosti. No, svaka teorija ima status hipoteze dok se eksperimentalno ne proveri. Nikada nijedan gravitacioni efekat nije izmeren u mikrosvetu, pa OTR u tom području nije proverena i ne može se slepo oslanjati na nju. Može se reći šta ona predviđa u vezi gravitacionih efekata u mikrosvetu, ali se pre eksperimentalne provere ne može tvrditi da je u prirodi, makar i približno tako. Koliki je gravitacioni uticaj protona u poređenju sa njihovom masom na ostale čestice i da li gravitacione sile uopšte deluju na rastojanjima reda veličine nanometra - ne zna se. Takođe, mikročestice nisu "kuglice ispunjene džemom". Odavno je poznato da se zakoni iz makrosveta ne mogu olako prenositi u mikrosvet. STR je sa druge strane eksperimentalno potvrđena i u mikrosvetu i u makrosvetu.
Empirijski je utvrđeno da se svemir ne širi sve sporije (što bi se očekivalo zbog gravitacionih sila), već sve brže i trenutno ne postoji objašnjenje za to. Daleko od toga da smo popili svu pamet u vezi gravitacije.
LHC bi trebao naučnicima da pomogne u traženju odgovora na razna pitanja, od kojih su neka vezana za gravitaciju. Možda će se, bar neki odgovori na ovakva pitanja upravo i pronaći pomoću LHC-a.
Drugo, kolika je masa protona u akceleratoru? Već specijalna (a samim tim i opšta) relativnost razlikuje dve vrste mase - masu mirovanja i relativnu masu čestice u izabranom referentnom sistemu. Šta misliš, koja je relevantna za Ajnštajnov zakon gravitacije?
http://en.wikipedia.org/wiki/S...etric#The_Schwarzschild_metric
http://en.wikipedia.org/wiki/Kerr_metric#Mathematical_form
Vidiš, Švarcšildova metrika je specijalan slučaj Kerove kada se zvezda ne rotira oko sopstvene ose.
Njutnov zakon gravitacije nije primenljiv na crne rupe, jer je invarijaantan u odnosu na Galilejeve transformacije, a u klasičnoj teoriji nema ograničenja za brzinu kretanja (u klasičnoj teoriji brzina svetlosti nije nipočemu posebna u odnosu na druge brzine), pa samim tim ni crnih rupa. Za crne rupe se koristi Ajnštajnov zakon gravitacije.
Hoking je taj rad napisao davne 1974. Do sada bi treblo da je dobio Nobelovu nagradu za fiziku za tako veliko otkriće, pa ipak nije.
http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/index.html
Verovatno zato što to otkriće nije naučno potvrđeno. Popričaj sa fizičarima, koliko smatraju da je Hokingov stav pouzdan. Tu se koriste Švarcšildova metrika (koja sledi iz Ajnštajnovog zakona gravitacije) i Hajzenbergov princip neodređenosti - dva zakona koja nijedna postojeća teorija ne objedinjuje. Ajnštajnov zakon gravitacije trenutno imamo samo u OTR, koja ne uključuje kvantovanje, a Hajzenbergov princip neodređenosti samo u kvantnim teorijama. To razmatranje nema pravu teorijsku podlogu. Ako se Hokingov stav ispostavi kao osnovan, to bi bio veliki naučni podvig - pogoditi nešto u uslovima kada se nema teorijska podloga za to.
Znam da će me mnogi pogrešno shvatiti da ja omalovažavam Hokinga, ali njima ne mogu da pomognem.
Citat:
Ivan Dimkovic: Interesantno je primetiti da je svet imao malo vise ludaka kao sto su ovi sto predvidjaju crnu rupu, mi danas ni ne bi imali pojma sta je crna rupa - verovali bi da je zemlja ravna ploca, te da je munja gnev bogova... Mozda je takav svet definitivno i bolji za te fanatike :)
Da nije bilo onih koji su postavljali pitanja, ne bi bilo ni nauke. No, znam na koga misliš - na one koji koče razvoj nauke. Delom si u pravu. Ali, daj ti meni odgovor na jedno krajnje praktično pitanje. Ne verujem da će LHC proizvesti bilo šta opasno za čovečanstvo, ali kako to ljudima objasniti, a ne lagati ih? Normalno je da naučnicima treba LHC i da su smetnja ljudi koji se plaše "smaka sveta". Neki naučnici su dobili pretnje smrću. Dobro, takvi slučajevi su za policiju i sud, ali problemi se tu ne završavaju.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.