Objasnjenja su razna, ukrasce ti pare sa racuna u banci, zavrsices u zatvoru zbog tudjih dela, neko ce ti preuzeti zenu ..., ali nigde nisam nasao nijedno realno objasnjenje svih tih teorija.
Uglavnom svi se oni slazu da je JMBG tajni podatak i da ga treba stititi zivotom.
Inace JMBG se nalazi na (skoro) svakom dokumentu koji posedujete. Ne mozete da se uclanite ni u videoteku bez njega. Upisujete ga na vecini zahteva/obrazaca ...
Zasto? Pa ocigledno je jako zgodan podatak da bi se razlikovali pojedinci u ovom drustvu.
Iako kod nas ta paranoja jos uvek kruzi medju pojedincima, u susjednoj Hrvatskoj, to je skocilo na nivo drzave, kad su JMBG proglasili tajnim podatkom i skinuli ga sa licnih karti i pasosa.
Problem je sto su i dalje sve banke, osiguravajuce kuce ... nastavile da traze JMBG radi sigurnijeg poslovanja.
Ovih dana Hrvatska se vraca u moderne tokove, najavljujuci OIB, tj. Osobni Identifikacioni Broj.
Doduse, malo mi sve to deluje na onu hrvatsku paranoju da prekrstavaju sve sto ih podseca na SFRJ, ali ajde ...
U cemu je razlika u odnosu na JMBG?
OIB nece biti deskriptivan, tj . iz njega necete moci da saznate datum rodjenja pojedinca, da li je rodjen u Zagrebu, Splitu ili Rijeci i necete moci saznati pol osobe (mada je ovo retko potrebno

Ideja je da u svemu ostalom, OIB zameni JMBG. Samo ostaju problemi troskova uvodjenja ove nove zanimacije.
Posto su i kod nas politicari skloni ovakvim igrarijama, samo me zanima, kad ce i kod nas da se jave likovi sa idejom da i mi dobijemo OIB te potrosimo stotinu miliona evra na uvodjenje novog broja na jos novije licne karte.
"I smrt je za njih suviše dobra"