Mene je ova teme veoma zainteresovala i pazljivo sam je iscitao. Ja sam od onih koji tek planiraju da kupe ove "nove" sijalice i ustedi na racunu za struju. U ovoj diskusiji se pojavljuju veoma oprecna misljenja o tome da li su ove sijalice steljive ili ne, medjutim cak i ovi sto ih kritikuju i nazivaju to prevarom koriste rec STEDLJIVA SIJALICA.
Znaci marketinska kampanja, svetska zavera . . . je uspela. Svi ove sijalice zovu
stedljivim, cak i ako ce se jednog dana pojaviti jos stedljivije ove su svoje mesto vec zauzele !
Lepo kaze frizer da su se ove sijalice pre 12 godina nazivale
Neonka sa obicnim grlom.
Koliko ja shvatam ova sijalica radi slicno neonci, samo je elektronika prilagodjena velicini (da ne kazem manjini), te je po meni prikladniji naziv neonska sijalica ili fluo sijalica. Svima ce biti jasno o cemu je rec jer se za neonsku cev i fluo cev koristi designacija cev, a ne sijalica. Prema tome
fluo sijalica. Ako neko ima prikladniji termin, dobrodosao, ja za sad bolji nisam smislio.
Za fr.wgrg:
hvala ti za seme koje si poslao, sigurno ce koristiti nekom ko se razume u elektroniku. Cak mozda to postane i unosan biznis - reciklirati pregorele fluo sijalice. Da ne ispadnem glup sa idejama, pretpostavljam da se takvom vrstom reciklaze sigurno vec uveliko bave i da te reciklirane stizu na nase trziste ponovo upakovane u originalna pakovanja sa 6000 ili 8000h radnog veka; pa se posle ljudi po forumu zale kako im u stvari pregore posle nepunih 600h !
Pitanje:
Da li bi, molim te, mogao nama laicima da pojasnis i priblizis malo princip rada ove sijalice; kao i klasicne neonske i napravis komparaciju.
Neko je od diskutanata pomenuo kako je bitna orjentacija faze i kvalitet grla.
Sto se tice keramickog grla ono se obicno stavlja gde ima puno grejanja, znaci gde su sijalice od 100 i preko 100W. Nisam video da je neophodno stavljati keramicka grla na slabije sijalice kao sto su one od 60 i 75W. Te sam i shvatio kao jos jednu prednost ovih fluo sijalica to da se sijalica od 20W koja daje svetlost kao klasicna od 100W moze prisrafiti u grlo gde pise max 40W ili max 60W , te da se na tim ckiljavim lampama postigne extra osvetljenost, kao da smo zasrafili klasicnu sijalicu od 100W. Ili ja negde gresim ?!?
A sto se tice orjentacije faze: "Žica faze mora da je vezana na grlu za jezičak na dnu grla, a nula za vezu koja je spojena na navoj".
pa zar nije svejedno?:

koliko se ja u elektroniku razumem (a razumem se veoma malo) meni ovo izgleda da je svejedno. No, molio bih nekog strucnijeg da ovo prokomentarise.
I za djidjija jos jedno pitanje: sve je to u redu kad je u pitanju plafonjerka ili zidna lampa, a sta raditi sa stonom ili stojecom lampom koja se utice u steker? Jednom viljusku okrenes ovako, drugi put onako ?