Kosuth
Član broj: 206609 Poruke: 329 93.86.12.*
|
Teško da će neko moći da ti kaže i približno koliko ćeš puta morati da ložiš taj kotao jer ništa nisi rekao koju kubaturu želiš da greješ.
Ne zavisi samo od kotla koliko ćeš goriva da potrošiš i koliko ćeš ga puta u toku dana opsluživati,već to,pored ostalog,zavisi od zapremine prostora koji greješ.
Ja već 24 godine grejem kuću od oko 200m3 sa etažnim kotlom MIV Vranje od 20 Kcal.
Istina zadnjih godina ne grejem celu kuću,nego samo oko polovine i tako dnevno obiđem kotao nekih tri do maksimalno četiri puta i to ložim Banović"orah",drva i šapurinu.
Za sezonu grejanja potrošim oko tri do triipo tone uglja,oko 2m3 sečenice bagrema i prikolicu traktorsku šapurina.
Prvobitno sam snagu kotla planirao za oko 100m3 prostora za grejanje,a kasnije proširivši stambeni prostor,bi mi žao da bacim inače odličan kotao koji sam imao,pa sam ga tako eksploatisao u maksimalnom režimu rada kada je to bilo potrebno,znači punio sam ložište ugljem i drvima(drva kod svakog loženja samo četiri,pet cepanica,tek koliko da pokrije žar)koliko god može u peć da stane,a to je odprilike jedna kofa od 15 lit.
Kotao koji ja imam,fabrički je predviđen za etažno grejanje,međutim to se meni nije dopalo(ugalj,drva pepeo,čitav lom u prostoriji u kojoj živim),pa sam je izolovao staklenom vunom,spustio je u podrumče,koji sam samo za te potrebe iskopao i tako od nje napravi peć za centralno grejanje sa mogućnošću rada i na slobodan pad.kad nema struje.
Prednost toga se pokazala u onim našim"slavnim"vremenima krize bez struje.
E,sad,ako iz ovoga ne možeš da izvedeš neki zaključak za svoje potrebe,prosurfuj malo po sajtu,jer mi se čini da je već bilo neke priče na tu temu ovde.
U svakom slučaju sticanje iskustva ti ne gine.
|