Još malo o zaštiti automobila
. kako nam kola još nisu stigla, ja stalno na netu i otkrivam nove vidove zaštite. Da ne bih prepričavala, evo šta je napisao moderator na jednom forumu koji mi se čini ozbiljnim ( to je ustvari forum koji je u sklopu časopisa o automobilizmu ), a čovek koji je ovo napisao je moderator.
Citat :
"U poslednje vreme je u najskupljim rizicinm automobilima (Audi, BMW,Porsche, VW...) najcesce ugradjivana igla u letvi volana koju ugradjuje i Porsche Beograd u sluzbena vozila, iako svi imaju kasko, jednostavno nece ljudi da budu laka meta. Ta igla je inace Multilock za menjac koji jedan servis u Beogradu uspesno ugradju na letvu volana, malo vislje od pozicije zedera tako da je koriscenje lakse. Na to savetuju i elektronski zastitu koju sami kombinuju i ne kazu sta je ali je to ustvari kombinacija dobrog alarma sa hijackom, imobilajzera i jake sirene u kabini i jos po necega.
Takodje takav klin u automatskim menjacima je vrlo pouzdan i moraju da ga skinu da bi terali auto jer nema kvacila, sto i nje bas lak posao
Izmestanje ili postavljanje laznog OBD je takodje dobra stvar.
Ono sto je jos bitno uradi a to moze da se uradi i na kolima bez sve te elektronike je da se "otkace" brave , to jest da brave ne rade na kljuc ne go samo na daljinsko otvaranje tako da se ne moze uci u auto obijanjem nego recimo samo lomljenjem staklo sto je nepopularno medju lopovima jer auto sa slomljenim staklom bode oci i u transportu.
Takodje treba otkaciti tj izmestiti sajlu koja otvara haubu jer je to prvo sto otvaraju kad udju u kola da bi onesposobili sirenu/alarm.
To dve stvari ce zaista dosta dosta otezati i najboljima da oteraju auto
Ta zastita ima sledece cene
Igla/klin u volan oko 250e
Paket elektronike od 350e do 700e"
(kraj citata)
Diskusija počinje od polovine 2008., znači stvar je relativno nova, a traje do danas, sa podeljenim mišljenjima, kao i uvek ;-).
Ono što sam mogla da vidim je da se nalepnica ovog servisa nalazi na luksuznijim automobilima vw, opel, audi, mercedes , kao i na službenim automobilma, npr. danas sam bila u kraćoj šetnji, nekolko crnih identičnih škoda ( neke limuzine, imaju ovu nalepnicu). Nema ih puno, npr na 100 zedera dođe po jedan klin/igla ( naravno gruba procena, jer sam videla zedere i na jugićima).
Da ne reklamiram firmu, obratite pažnju kad šetate ulicom, 'ajde da kažem naziv počinje sa "delta", a na nalepnici je pas sa podignutim ušima ( prvo sam mislila da je sami đavo
i brojevi mobilnih sa 063.... Nalepnice auto alarma ove firme imaju onu foru da se presijavaju na suncu, kola obično imaju samo tu nalenicu sa psom, ali neka i obe.
Ono što me buni je da nisam mogla da nađem sajt firme, doduše ima ih koliko hoćete, jer je ime univerzalno, našla sam firmu sa ovim imenom koja se bavi komjuterskom opremom, ali to nije to.
S druge strane, vlasnici audija, pasata (baš sam jedan videla pred zgradom), mečki i sl. sigurno nisu sisali vesla.
Eto, da li ste čuli za ovu iglu/klin, da li neko možda ima iskustvo ?
P.S.
Pretražila sam PDF, ćini mi se da niko nije pisao o ovome, jedna član je pitao za iglu, ali ona se odnosila na menjač, ako sam previdela molim moderatore da spoje teme)