Citat:
Ne vidim zasto bi postao "nepopularan sport" zbog placanja poreza - nije to nesto nenormalno ili cudno, vec je u Srbiji rupa koju neki pripadnici jedne odredjene branse koriste. Sto, priznaces, nije bas OK prema svima ostalima iz iste branse ili drugih bransi koji moraju da plate porez na profit od svog rada, ispada da su IT-jevci koji rade na crno sa inostranstvom nesto posebni u odnosu na bilo koga drugog.
Pretpostavljam da je "sasvim normalno" da svoje dete upises u skolu koju finansiraju ljudi koji placaju porez.
Op, op... polako... a gde sam ja to rekao da je nenormalno plaćati porez i da isti ne treba da se plaća ? Ja sam samo rekao da freelanceri nisu pritisnuti porezima u smislu da ih niko preterano ne ganja za to... u stvari, još nisam čuo da je neko od freelancera optužen, a kamoli osuđen za neplaćanje poreza, a znam gomilu freelancera koji rade preko freelance sajtova i ne plaćaju porez. I takođe sam rekao da ne smatram da država time nešto gubi, jer se pare unose u zemlju i troše ovde, a na skoro svaki proizvod koji se kupi ili uslugu koja se izvrši plaća se porez, tako da država ipak indirektno ima koristi od tih freelancera iako ne plaćaju porez, u svakom slučaju mnogo veću nego što bi imali kada bi krenuli da strogo kontrolišu freelancere, jer onda ogroman procenat freelancera ne bi imao računa da radi. Uostalom, jako je malo freelancera koji zaista žive od tog posla, već im to dođe kao neki dodatni prihod pored posla koji rade za platu na koju plaćaju porez. Naravno, to ne znači da i taj dodatni prihod ne treba da se oporezuje, ali je verovatno jedan od razloga zašto se freelanceri ne ganjaju previše/nikako, naravno pored toga što obično malo zarađuju, pa nisu dovoljno interesantni.
Citat:
Porez se u takvim slucajevima obicno placa kvartalno ili godisnje - na ukupan profit - svi rashodi.
Pa šta znam, koliko sam video u zakonu, porez se plaća na svaku transakciju, a transakcije na freelance sajtovima mogu biti svakodnevne ili na svakih 15 dana ili kako ko odluči. Naravno da bi bilo mnogo lakše da ti možeš da radiš kao čovek, a onda na kraju godine odeš i platiš državi šta treba. Problem je što je kod nas freelance način poslovanja, pogotovo kada se radi sa stranim klijentima gde se roba isporučuje elektronskim putem preko interneta slabo/nikako regulisana, a trebalo bi da bude. Mislim, nisu to baš jednostavne stvari. Da li program koji si uradio preko freelance sajta spada u proizvod ili uslugu ? Ako je proizvod, onda si prekršio zakon jer si nešto izvezao, a nisi prošao carinu. Ako je usluga, onda gde si je izvršio ? Mogao si recimo da radiš na klijentovom računaru koji je negde u USA, a on je na tu uslugu platio porez upravo tamo, a tebi poslao ostatak... U svakom slučaju, zakon oko ovih stvari nije baš najjasniji, da ne kažem ima rupa, pa se to i koristi.
Citat:
Dakle, sve sto kao Agencija radis imas samo godisnji pausalan porez koji nije uopste toliko grozan... I legalan si 100%.
Jesi, al zamalo :) U stvari, zavisi kako gledaš na to. To što si opisao je upravo ono što sam ja uradio, na osnovu saveta nekih pravnika koji su mi rekli da je tako najlegalnije, registrovao agenciju, plaćam porez paušalno i knjižim svaku uslugu. Međutim, šta ako ja imam već napravljen softver koji želim da prodajem online, to više nije usluga, nego proizvod, a proizvod mora da se izveze za šta postoji posebna procedura koju moraš da ispoštuješ, što znači da bih ja umesto da jednostavno pošaljem kupcu registracioni ključ, morao da program narežem na CD i fizički iznesem iz zemlje. Naravno, ti uvek možeš da iskoristiš neki servis koji za određenu proviziju vrši uslugu distribucije softvera, pa onda kad ti oni pošalju fakturu, ti im fakturišeš kao uslugu izrade softvera koji su oni prodavali. Međutim, u zakonu (barem koliko sam uspeo da vidim, ali ne tvrdim da sam u pravu) ne postoji ništa što bi inspekciju sprečilo da ti naplate kaznu zbog privrednog prekršaja nepravilnog izvoza robe, ako se ustanovi da si zapravo ti napravio softver koji si dao njima da prodaju. Prema tome, kako god okreneš, freelanceri teško mogu da budu 100% legalni, šta god da urade, tako da im se još uvek najviše isplati da rade na crno i ne petljaju se previše oko tih stvari, pa ako ih uhvate, kao fizička lica platiće neku simboličnu kaznu i teraj dalje.
Citat:
Mislim daj, sta faken dobro za drzavu. Zaradio si pare - plati porez na dobit i vozi dalje. O cemu pricamo, kakav nepopularan sport? Ako od freelance-a zaradjujes $300 mesecno, onda zaista nikom (pa ni drzavi) nisi bitan i potpuno je marginalno da li placas porez. A ako ti je freelance full-time posao, i pravis od toga neke normalne pare - onda nema smisla knjezati kako eto jadan nemas za porez i u interesu drzave je da ti ga ne naplacuje...
I opet, nisam rekao da ne treba plaćati porez, daleko bilo, a ti ako misliš da si negde to video, daj citat. Stvar je u tome što bi mnogo freelancera prestalo da se bavi time, te da od toga zavisi koliko bi zaista država imala koristi. Da li je bolje da neko unese u zemlju 500 evra i ne plati porez na taj novac koji će potrošiti ovde i svakako platiti porez na sve što je kupio... ili da taj freelancer prestane da radi, pa da nemaš šta da mu uzmeš. Dakle, ja pričam o nekakvoj finansijskoj koristi koju država ima u ovom ili onom slučaju, a ne o tome kako bi trebalo da bude. Ja bih najiskrenije voleo da je ova država sređenija, pa da niko ne može da se izvuče sa neplaćanjem poreza, da svi koriste legalan softver, da svi poslodavci rade na belo i uredno prijavljuju sve radnike i plaćaju doprinose, da su radnici organizovaniji, pa da se izbore za svoja prava... itd., međutim, za sada nije tako i svako gleda da preživi kako može u sveopštem ludilu. Mislim, nije baš da je i država nešto organizovana, inače se ne bi desilo da imamo dva različita pasoša, niti da svako ko napravi incident u stranoj zemlji dobije pasoš kako bi pobegao iz te zemlje, a da ostali građani ni krivi ni dužni plaćaju za to i slično, a znaš kako se kaže, kakva država, takav narod... a može i obrnuto :)
Citat:
Nego lepo reci - igram se utaje, pa il' pukovnik il' pokojnik... Sa druge strane razmisli - ako ti je poslovni (freelance) model takav da ga 10% poreza na dobit rusi u potpunosti, onda nesto nisi dobro izracunao...
Nije 10%, nego 20%, a tih 10% se plaća pride na višak ako pređeš, koliko beše, 12.000 evra, no nebitno... ako je tako po zakonu, onda to treba da se plaća i to je to. Ja nisam protiv toga. Ja samo razmišljam o tome da li se državi isplati ovako ili onako i da li zbog toga možda freelanceri prolaze nekažnjeno (pored dobro poznate činjenice da freelanceri nisu interesantni vlastima, što bi valjda po vama trebalo da bude normalno, jer pobogu, što bi se država cimala oko te siće kad može nekoga da opelj... pardon da mu naplati mnogo više para).
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti