Citat:
Gledaj. Od vazduha se NE MOŽE živeti. Znači to što besposličar pojede - neko mora da zaradi. To gde besposličar spava - neko je mora oda zaradi. To što besposličar obuče - neko je morao da plati.
Tačno, ali to ne znači da roditelji koji gaje besposličara u kući moraju nešto više da zarade, pa samim tim ni da plate više poreza. Mislim, kao što već rekoh, niko ne kuva tako da bude knap za celu porodicu, nego se valjda skuva šerpa nekog jela i obično ostane makar jedan tanjir viška i eto, umesto što će to da završi u kontejneru ili kanalizaciji, besposličar će to pojesti, dakle, crva nije ni bilo. Dalje, odeću i obuću će nekako skrpiti radeći nešto na crno, tipa čišćenje virusa ili šta ja znam... to je nešto što se plaća na ruke, obično su jako sitne pare u pitanju i teško će ikada neko strožije kontrolisati takav prihod. Zdravstveno će dobiti tako što će se prijaviti na biro. E sad, mene zanima da li je za državu korisniji takav ili freelancer koji unese neke pare u zemlju ? Dakle, opet ponavljam, po stoti put, svi znamo šta kaže zakon i da na svaki prihod mora da se plati porez, ali ako za trenutak zanemarimo zakon, ko je od te dvojice korisniji za državu. Zar je toliko teško dati odgovor na to pitanje ?
Citat:
i tako lepo diskutuješ sa finansijskim policajcem, on to sve lepo stavi u svoj tefter, podvuče liniju i sabere... E nakon toga dolazi tricky part... Sad ti treba gosn policajcu da objasniš odakle tebi lova za to sve, i da mu pokažeš kako si ti za sve to lepo platio porez... Ne možeš odmah, treba ti malo vremena? Nema problema, čika policajac će ti po kratkom postupku dati 10 godina besplatnog smeštaja, pun pansion, tako da imaš vremena sve lepo i na tenane da razmisliš i da se lepo sabereš...
Hehehe... baš bih voleo da vidim vlast koja je spremna da ovo sprovede u Srbiji. Cenim da bi više od pola države moralo u zatvor ili bi im se oduzela imovina. Pa ja lično poznajem barem 100 ljudi koji su sve što imaju u kući, pa i samu kuću platitli od novca koji je zarađen devedesetih od šverca benzina, cigareta, hrane, slatkiša i još koječega ili pak rada na crno, tj. preprodaje švercovane i kradene robe. Na to naravno niko od njih nije platio porez. I sad neko da dođe da ih pita "A odakle vam kuća ?" :) A da ne pričamo o tome da sigurno nije mali broj firmi koje danas uspešno posluju, a rad su započele sa kapitalom sumnjivog porekla još u ono vreme. Mislim, naravno, ja nemam dokaze za to, ali neke stvari su toliko očigledne da ni ne treba dokaz za njih. Evo recimo, moj komšija je devedesetih dozidao nekih 100 kvadrata kuće, a dok je to zidao plata mu je bila 2 marke :) Ja ne vidim šta su freelanceri gori od njih. Ionako će većina njih kad sakupi neki kapital otvoriti neku agenciju ili firmu i poslovati legalno.
Citat:
Van toga - ja volim da placam porez. Volim zato sto zahvaljujuci tom porezu mogu da uzivam u lepim parkovima, cistim i bezbednim ulicama, uredjenim javnim povrsinama, i svemu onome sto svi vi volite da vidite kad odete u bilo koji grad u EU, pa se posle vratite u Srbiju i smorite ko zecevi... E, to je od poreza koji placate.
Tačno, samo to mora da se gleda iz malo šire perspektive. Onaj ko jedva skrpi za hranu i račune, njemu su parkovi i uređene površine poslednja rupa na svirali. Naravno, to ni za milimetar ne menja činjenicu da porez mora i treba da se plaća, ma kakve prihode da imaš i bez obzira da li imaš firmu/radnju ili si freelancer. Međutim, postoji i druga strana medalje. Ja ne znam nikoga ko je otvorio (IT) firmu, a da prethodno nije namakao neki kapital ili barem klijente radeći malko na crno i slično. Ne kažem da nema, ali su retki. Mislim, ti čim otvoriš firmu, od prvog dana ti stižu porezi, računi, doprinosi... te ako nemaš već spremne projekte i klijente koji su spremni da rade sa tobom, pukao si u startu. Uostalom, eto ti imaš firmu, a da li si pre nego što si otvorio firmu radio apsolutno sve legalno... učio na legalnom softveru, radio kao freelancer sa legalnim softverom i plaćao sve poreze, imaš uredno napravljene ugovore za sve što si uradio za nekoga (sajt, program, nebitno...) ? Da li je recimo Dimković počeo da radi na svom, danas svetski poznatom kodeku, radeći na potpuno legalnom softveru i stekao svo znanje koje ima na legalnom softveru ? Milsim, ne morate da odgovarate, to su bila retorička pitanja :), jer svi znamo da u to vreme nije ni bilo moguće kupiti legalan softver i da se sve živo radilo na crno, pogotovo u vreme sankcija, ali to ne znači da je to bilo u skladu sa zakonom... E sad, možemo mi da pričamo kako tada nije bilo izbora, kako bismo bili informatička crna rupa Evrope da nismo koristili piratski softver... ali eto, freelanceri u Srbiji danas isto tako nemaju mnogo izbora... možda recimo ne može u trenutku da nađe posao, nema mogućnosti da uzme kredit i otvori agenciju, pa umesto da legne i crkne, uzme i radi freelancing koristeći piratski softver. On čak i da plaća porez, opet ne radi legalno, jer radi na piratskom softveru, tako da je svestan da krši zakon kako god okreneš. I koja je suštinska razlika između nekoga ko se u ono vreme snalazio i nekoga ko se danas snalazi ne bi li napravio nešto od života i ušao u legalne tokove. Prema tome, mislim da je ipak ok što se freelanceri još uvek "provlače". Naravno da neko ko živi od freelancinga i radi to godinama, a sve to vreme nije platio porez niti makar pokušao da se legalizuje, ne da ga treba kazniti nego ga vešati za primer, ali neko ko je uzeo da se bavi freelancingom recimo godinu dana da stekne neki kapital i klijente je nešto drugo. Hebi ga, svako mora od nečega da krene, a siguran sam da 90%, ako ne i više, onih koji su napravili nešto, nije celog života radilo sve 100% legalno, tako da je malo licemerno iz te perspektive pljuvati po nekome ko tek sad kreće. Evo i ja sam registrovao agenciju i plaćam porez, plus sam zaposlen, pa i tu plaćam porez i doprinose, ali đavola bi otvorio agenciju da nisam učio programiranje na piratskom softveru pre 15 i kusur godina i da nisam radio šta sam znao i kako sam znao i sa ugovorom i bez ugovora i preko freelance sajtova i tako stekao klijente sa kojima i danas sarađujem.
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti