Sve je relativno
.
Ako pogodite da odete u EU kada su im snizenja, taj osecaj Guliverove zemlje ume da bude i isplativ
.
Konkretno u Lozani, firmirana obuca (44-46) i odeca (XL-XXXL)
relativno
vecih brojeva ali ne za debele nego za balkance bwe
,
moze da se pazari za mnogo manje para nego u isto vreme na snizenjima po Srbiji.
Posto je tema
Kako izbeci nevolje, ako je u konotaciji,
mozete se raspitati da li je to ujedno i poslednji par cipela/farmerki/cega god
pa da Vas ne boli glava posle, pitati da li imate popust i zbog toga...uredno Vam se izvinu i kazu: "moze jos 10%"
.
Inace, jedina vinjeta koju svajcarci prodaju i to na benzin.pumpama je 40CHF
i vaznost joj je godinu dana, tj. konkretno 14 meseci.
Npr. za ovu godinu od 01.12.2008. do 31.01.2009.god.
Za tranzit kroz Swiss i nije toliko isplativo, ali za cesce koriscenje njihovih puteva je skroooz ok.
Ako se tek uporedi s kvalitetom nasih puteva i cenama putarina
,
cenama SLO vinjeti
, madjarskih
, italijanskih putarina, hm...sve je, opet, relativno.
Koliko ko cesto ide put EU, boravi tamo...pravila igre su takva i treba ih postovati.
Ako se cene hrane i pica po prodavnicama ili restoranima uporede s Swiss standardom i prosecnim primanjima,
moze se reci da su jeftiniji od SRB.
Ali ako se te iste Swiss cene prevedu na prosecno SRB primanje i nas standard,
plasim se da ce jos dosta vode proteci Moravom da bi se mi tamo osecali opusteno, kao kod svoje kuce
.
Ja sam, npr. u Lozani, bio fasciniran upravo tim putokazima i strelicama na asfaltu,
stop-linijama ispred semafora gde je ispred auta ostavljeno mesto za biciklistu
,
infrastrukturom koja ne zahteva ulicu sa 6 traka da bi se svi izprestrojavali, parkirali sa strane i sl.,
nego na standardnim dimenzijama puteva (sa 2-3 trake) sve savrseno radi i sve funkcionise...jer se svi pridrzavaju istog.
Sto bi rekao jedan poznanik koji vozi kamion, na pitanje kako se snalazi po Evropi
ranije bez GPS-a, a ni sada mu nije toliko neophodan:
"prijatelju, meni je samo da izadjem iz SRB, posle je sve lako, sve lepo pishe i nema sanse da zalutas"
.
Probajte malo da vozite bez automatizma po SRB, nego da trazite tablu/putokaz.
Ali to obavezno uradite po danu
da ne zavrshite u nekoj njivi
.
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ovde je savrseno legalno voziti 180 km/h + na tim putevima pogine manje ljudi nego bilo gde drugde (bilo gde drugde, sto u Nemackoj - sto u Evropi)...
Da rezimiram moje off-ovanje ove teme
upravo ovo sto ID kaze.
S obzirom da nema divljih skretanja, skinute-prepravljane signalizacije,
objekata neposredno uz put, rasecenih bankina da bi neko mogao da skrati put za par km do svoje kuce,
mozete sasvim lepo da iskoriste sve karakteristike Vasih prevoznih sredstava.
Pri istom, postujte ogranicenja da bi
izbegli nevolju ...to je i tema.
O ispravnosti vozila, nema diskusije. Ako sam dobro razumeo brata, tehnicki pregled ne postoji kao obaveza za registraciju.
To je u obavezi pojedinca da mu vozilo bude ispravno, jer nisi valjda blesav da izlazis s neispravnim vozilom na put
i ugrozavas i svoju i tudju bezbednost...rezime, da bi
izbegli nevolje ...i oni i mi.