Citat:
RAMZAI:
Čini mi se da je to ok deluje mi bolje od nekog reklamnog filma za ESBE uređaj koji šamara 2-3 C levo desno. , po teoriji bi srednja vrednost temperature kod takvog tropložajnog regulatora trebala biti 48 C , možda bi manje nervozno reagovao da je sporiji motor , ali sa sporijim motorom nije sigurno da bi odradio kako treba prvo jutarnje otvaranje, i pitanje je kako bi reagovao na nagle promene temperature .
Za prvo jutarnje paljenje je zadužen nalegajući termostat koji blokira otvaranje mešnog dok na kotlu ne bude 65*C.
Ajd' da opišem kako bi sistem trebao da radi (ako u sistemu postoji i nalegajući termostat):
Za otvaranje mešnog ventila postoje tri uslova
1. Nalegajući termostat ( prati temp. kotla, i temp. mora biti veća od zadate)
2. Kontroler STC-1000 (prati temp. polaznog voda ka radijatorima i temp. mora biti manja od zadate)
3. Sobni termostat (prati temp. u kući i temp. mora biti manja od zadate)
Za zatvaranje mešnog ventila postoji jedan uslov
1. Kontroler STC-1000 (prati temp. polaznog voda ka radijatorima i temp. mora biti veća od zadate)
Ujutru na prvom paljenju ventil je skroz zatvoren dok se ne ispune sva tri uslova, ima dovoljno temp. na kotlu (nalegajući termostat),
fali temp. u polaznom vodu (STC-1000) i fali temp. u kući (sobni termostat).
Uveče na kraju rada u 23:00 na sobnom termostatu skidam temp. na 19*C i samim tim ukidam jedan od uslova za otvaranje mešnog.
Kako je temp. u kotlu na 75*C, a na STC-1000 je zadato 48*C, STC-1000 će biti primoran da zatvara mešni ventil, a neće moći da ga
otvara jer mu je sobni termostat prekinuo kolo. Mislim da je već u 23:05 ventil zatvoren, a gorionik ide u gašenje preko tajmera u 23:10.
U toku dana imam još jedno klizanje sobne temperature sa 22 na 21*C i tada se dešava isto što i na kraju rada.
Evo i prepravljene šeme...

“Recesija, ta opaka boljka hara i razjeda privređavanje, Amerika već određeno vreme kuburi z budžeti, Japanska se berza ljulja kao mala lađa na uzburkanom okeanu, Nemačka privreda posrće zbog ovo njihovo ujedinjenje, a bogami gospođe i gospodjo ne cveta cveće ni u naše preduzeće. Dolazi vreme reorganizacije, transformacije i sistematizacije."