Posle duze vremena napokon sam uspeo da nadjem vremena da i ja uslikam moju kotlarnicu i okacim slike. Grejem ukupno nesto preko 190 kvadrata, podascan krov, fasada od svega 5cm stiropora, stolarija je do ovog ponedeljka bila katastrofalna, ona stara sa dva krila i jednostrukim staklima, stim da su spoljna krila bila vec toliko iskrivljena da nisu uopste dihtovala. Inace na istocnoj strani su 3 prozora dimenzija 220x135cm tako da mozete zamisliti kako je kada duva kosava. U ponedeljak je ugradjena nova PVC stolarija pa cemo videti koliko ce ustede ona doneti.
Sto se kotlarnice tice tu je BOSCH tropromajni kotao od 32kw, feroli gorionik, od ove zime i akumulacija od 2000L, dva mesna ventila sa pogonima i automatikom koju sam sam pravio. U akumulaciju je ubacen i grejac od 9KW koji preko tajmera palim samo kad je jeftina struja. Radijatori su oni stariji aluminijumski sto imaju veliku zapreminu a u jednoj kuhinji i u jednom kupatilu imam podno grejanje.
Pelet sam poceo da koristim od 1. Decembra i potrosnja je sledeca:
Decembar oko 750Kg peleta i oko 7000din veci racun za struju nego inace.
Januar oko 600Kg peleta i oko 10000din veci racun za struju nego inace.
Februar oko 600Kg peleta i oko 5500Din veci racun za struju nego inace.
Sto se marta tice za prvih 20 dana je otislo oko 200Kg peleta a za struju jos ne znam ali sigurno manje nego u februaru....
U decembru je otislo vise peleta nego sto je moralo jer sam prve tri nedelje stelovao gorionik i automatiku da postignem po meni neki optimum.(ubija me premalo slobodnog vremena a stelovano je metodom uzaludnih pokusaja)
Inace sto se temperatura tice, sobni termostat uglavnom drzimo da 23.5 i dan i noc, stim da mu je "delta" 0.4 stepena. Vodu u sistemu uglavnom drzimo na 35 stepeni, ali kada je ono duvala ludacki kosava podizana je i na 50 stepeni a da pri tom u sobama na istocnoj strani nisam postizao preko 22 stepena.
Vec sam previse oduzio pa ajde da dodam i koju sliku:
Kotao i gorionik:
Kos za pelet koji prvom prilikom prepravljam i stavljam veci pad:
Akumlacija izolovana staklenom vunom i stiroporom:
Instalacija sa ventilima i pumpama:
Upravljacki deo: