Citat:
Taradrina:
Citat:
kepo01: Viadrus po konstrukciji i jeste najblizi gorionicima na bilo koje gorivo.
Kao uspešan proizvodac odlicnih kotlova,(a prošli ste i fazu grejanja od projektovanja do kljuc u ruke) recite molim Vas da li slicne kvadrature kuća sa 4x više potrosnje ima imalo logike da bude dobro i 1,5t i 6t.
Koliko bi onda potrosio KEPO AC 35 za 200-250kvm?
Okvirno...
Tesko pitanje. Inace za 200-250 m2 dobro izolovanog objekta ide 25kw. Situacija ne terenu je toliko individualna da je nezahvalno bilo sta pisati, cak i orjentaciono.
Mogo faktora utice, od izolacije, podneblja, samog koriscenja, jednom je 24 a drugom 21 stepen unutar objekta, spoljasnje prosecne, neko greje prizemlje od 200m2 a drugi 3 sprata, neko greje pola objekta a neko 70%, neko koristi kaloricni neko nekaloricni pelet, neko gasi nocu drugi ne gasi, neko ima AT drugi nema, i jos mnogo toga.
I tako jedan kaze da je potrosio 3t na 100m2, a drugi 2t.
Vidim da se malo se zakuvala tema oko iskoriscenja energije, ali valjda je to vec normalno u ovoj temi. :) Da se ponovim da nebi doslo do zabune, nije mi namera da se prepucavam i namecem svoje, vec da iznesem svoje iskustvo i naucim nesto od drugih.
Merenje na terenu uz par ispostovanih detalja moze da se izvede. U ostalom kako samo mi u firmi do pre dve godine i radili.
Laboratorijsko merenje je detaljnije, sa ozbiljnijom i dosta bogatom opremom, uz odgovarajuce uslove uslovljene standardima, i sam rezultat je drugacjiji. Taj rezultat ne varira 10, 20% vec 5%. Taj procenat korisnicima je manje vise bitan (na 20god ustedece jednu grejnu sezonu), ali proizvodjacu je bitan jer mu je to reper koliko se njegov trud i rad isplatio. To nam je ujedno i uslov da na stranom trzistu ponudimo nas proizvod po njihovim standardima koji su jako rigorozni.
Da bi dobio 5. klasu, moraju da se ispostuju sledece stvari: iskoriscenje energije i ekologija (prasina i izduvni gasovi) . Ako jedan parametar ne ispunjava uslove, nemas pravo na 5. klasu.
Bas iz tog razloga sam pitao za zvanicne podatke ostalih proizvodjaca, koje nisam mogao da nadjem. Spominju se po forumu neka iskoriscenja od 95% i tome malo zbunjuje, sto govori da u banana drzavi sve moze, i da se pise sta kome odgovara.
Trenutno stanje u evropskoj unuji je da 3. i 4. klasu mogu koristiti mlade calnice Bugarska,Rumunija, Hrvatska, itd ... a u ostalim iskljucivo 5. klasa. Do 2021 god. cela evropa ce morati da korsti 5.klasu. Gde smo mi u svemo tome ne znam, ali sigurno znam da ako mislimo da proizvodimo za susede moracemo da se prilagodimo njihovim pravilima igre.
Citajuci postove redovnih ucesnika teme mogu reci da nema potreba da brinu o svom grejanju, jer sve sto je moglo da se preduzme su preduzeli shodno svom budzetu. Bolje od toga i ako moze, mala je razlika. :)
Cuvajte zmajdina i jos par ljudi jer znaju sta pricaju i hoce da podele znanje. Ja sam motorista pa visim i po tim forumima i ista je prica, samo je druga tema. Medjutim cim grane prolece mi se skupimo i sve nesuglasice resimo uz dobru voznju i druzenje. Nesto slicno bi mozda valjalo i ovde. :)
Kod nas u firmi je skup kepo servisera, subota 13.06.2017 god. radi dogovora za dalju saradnju i prezentacije novih proizvoda za 2017.
Ovim putem koristim priliku da vas pozovem na prezentaciju, da se upoznamo, podelimo iskustva i da vidite kako sve to funkcionise u nasem slucaju.