Citat:
eloiza: Objasnite mi šta treba da uradim da bi bilo potpuno sagorevanje?
Potpuno sagorevanje je ono kod kog su jedini produkti ugljen dioksid i voda. Kod nepotpunog, ima mnogo CO i H, pa onda H oduzme O od CO i tako iz dimnjaka izadje H2O a C ostane nalepljen na zidovima dimnjaka. Da bi se postiglo cisto (potpuno) sagorevanje mora se ispuniti nekoliko uslova:
- dobro izolovano loziste (pri visokoj temperaturi lozista dolazi do pretvaranja drveta u gas koji cisto sagoreva)
- potpuno suva drva (vlaga trosi toplotu za isparavanje, pa hladi vatru)
- sitni komadi drveta (krupni komadi hlade vatru)
- dovoljno kiseonika (nedostatak kiseonika dovodi do pojave gore navedenih gasova i kada su svi drugi uslovi ispunjeni)
- sitni komadi drveta (krupni komadi hlade vatru tj. mnogo ih je tesko zagrejati na potrebnu temperaturu)
- dobar odvod izduvnih gasova (delimicnim zatvaranjem odvoda postizemo da izduvni gasovi unutar lozista ometaju kiseonik u pokusaju da dodje do plamena)
Znaci, poenta je u tome da ne radimo onako kako svi volimo - ubacimo krupna drva, zatvorimo dovod vazduha, zatvorimo napola odvod dima i onda drvo sagoreva sat ili dva. Trebalo bi to isitniti na sitne ljuscice, a onda ubacivati po malo na svakih par minuta. Tako rade savremene peci na pelete - imaju skroz otvoren dovod vazduha i odvod dima, a temperatura se regulise obrtanjem tockica na osnovu cijeg polozaja automatika regulise ubacivanjem tog komadica drveta (da, peleti su komadici idealno suvog, kompresovanog drveta bez ikakvih aditiva). Statistika je porazavajuca - efikasnost prosecne peci na cvrsta goriva je oko 30%. Ostalo delom uopste ne sagori, a delom izadje napolje u vidu vrelih gasova. Ja imam stedisu i oko 3 metra cevi koji deo ove energije uzmu, tako se efikasnost prebaci preko 50%, ali ipak kao sto kazes, dim mora da ostane vreo da bi uopste hteo da se penje uz dimnjak. Ventilator o kojem pricam mogao bi biti ili usisni (na vrhu dimnjaka) ili protocni (na ulasku cevi u dimnjak, ili bilo gde u dimnjaku ako ga je negde zgodno ugraditi). On bi se koristio u kombinaciji sa mnoooogo cevi, koje bi uzele svu toplotu iz dima. Energija koju ventilator potrosi, bila bi visestruko manja od one koja bi se mogla dobiti oduzimanjem toplote iz dima. Toplota bi se mogla oduzeti sve do sobne temperature. Cak, mogli bismo otici i korak dalje i razmisljati o izmenjivacu toplote - spoljna jedinica klima uredjaja u dimnjaku oduzela bi svu toplotu do nula ili ako treba i manje stepeni... Sad ce neko da me saceka u zasedi sa pitanjem o kondenzaciji vode na tako niskim temperaturama i kako spreciti da se ona sliva niz dimnjak - ko kaze da takav dimnjak mora i treba da ide prema gore :) Moze i na stranu sa kondenz crevom kao kod klime, a moze i sa padom na dole, sve do najludjih zamisli kao sto su izduvni gasovi u kanalizaciji :)
Medjutim, za prve eksperimente u tom smeru, trebao bi mi ventilator otporan na:
- vodenu paru
- cadj koja je neizbezna tokom paljenje peci pa do dostizanja zeljene temperature
- visoke temperature (preko sto stepeni), koje se ipak mogu pojaviti bilo ljudskom ili tehnickom greskom
Nisam siguran da ventilator za kupatilo ima te karakteristike.