javljam se iz Skopja; pre 3 godine sam renovirao kupatilo. Stari bojler od 1989 je bio 80l Končar s flanšom i bio je iznad kade. Pošto je ugrađena kada sa kabinom, bojler je dislociran bliže vodomeru, iznad veš mašine. Lepo sam hteo da kupim bojler Mik Kavadarci, kopija starog Končarevog, s 2.5kW grejačem i istim termostatom, ali zbog gluposti prodaavca a i supruge, kupili smo Leov, koji usput ima slabiji grejač, 2kW a i integrirani termostat. To ću sve da izbacim pri prvom čišćenju kamenca i da ugradim klasični grejač i termostate, flanša pasuje.
E sad čim je bojler ugrađen, pojavilo se nekoliko problema. Teško štelovanje temperature, termometar nije pokazivao
( izvadio sam ga, očistio onu penu i ugradio drugi). Osim toga, kad bojler greje javljalo se kapanje, takođe ako se zatvara slavina tople vode. Javljalo se i zagrevanje dovodne cevi (nisam stavio creva nego aluplast cevi).
Sigurnosni ventil je neki srpski, sličan onom Borac kojeg sam kupio i ugradio pri rekonstrukciji malog kupatila 2006,( tamo je stari bojler Končar od 1989 ( nekorišten) i nema problema, a lepo se čuje kako radi opruga nepovratnog ventila kad se troši ladna voda iz slavine i n.pr. vodokotlić prima... ali nikad se nije ni najmanje zagrejalo ulazno crevo;..nisam uzeo 2009 Unitas jer su mi u radnji tvrdili da imaju s njim problema, a neke italijanske skuplje su rasprodali...
Javio sam se u servis leov (kod nas je Končerev servis i za Leov), jedan majstor mi je rekao da sam u niskoj zgradi i ima mali pritisak, da otvorim više ventile pre i posle vodomera , navodno pritisak tople vode nadjačava hladnu, ovara feder pa se zagrejava ulazna cev...
i pomoglo je , stavio sam samo jednu krpu ispod SV ,ako bude neka kap da ne ide na vešmašinu ( tamo su baš dugmad za programator, vešmašina s gornjim otvaranjem)... i tako 2-3 godine bez problema, ali od pre neki dan vidim krpa mokra a kaplje iz SVentila, ponekad se greje i ulazna cev. Sad sam sve ventile 100% do kraja otvorio, ali nekako i dalje pritisak je nizak, možda ima jedva 2 bar; javio sam se u Vodovod, moguće da je nešto napolju ispred zgrade smrzlo pa se gubi voda i pritisak.
Međutim problem je što u ulazu samo ja imam problem ( mislim Leov bojler), dali konstrukciona izvedba ?. Sumnjam da je problem možda i zbog aluplast cevi koje su krute i kad zatvoriš loptastu slavinu tople vode dolazi do udarca koji otvori feder SV, a da je crevo možda ono kompenzira ??
Međutim sad baš kad sam slikao nonstop pomalo kaplje, radi vešmašina a i bojler greje .. para i vazduh mi se nigde ne javljaju, ne znam šta je. Drugar mi predlaše neki skuplji italijanski SV venil , oko 9-12 eura, duplo su skuplji od srpskih. Mene plaši ovaj Leov bojler, ako bude veći pritisak, jer mu je flanša jako tanka u odnosu na stare Končareve.. razmišljam da sprovedem tanko prozirno crevo od SV do lavaboa, a u proleće da čistim kamen i onda menjam SV...
PAZI OVO !!...
http://leov.com.mk/bin/leov.php?language=mk
fabrika u FAQ tvrdi da SV treba da kaplje kod grejanja, sprovesti crevo do kanalizacije ... baš kao što sam nameravao... a crevo nemože da smeta, ako dođe neki veliki pritisak izbaciće ga.. e sad ovo bojlerski SV nije predviđen za instalaciju odvoda, smisliću sam...
[Ovu poruku je menjao dimges dana 22.01.2012. u 14:08 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao dimges dana 22.01.2012. u 14:11 GMT+1]