Citat:
Nedeljko: OK, možeš li ti meni da objasniš kako to inflacija, koja je po definiciji nestabilna, pojeftinjuje kredite? Šta, ti meni danas daš 1000 evra, a ja ti vratim vreću bezvrednog papira i ti budeš zadovoljan?
Cela stvar je u tome šta ćeš ti uraditi sa tim novcem. Ako ti sa tim novcem kreiraš neka dobra, inflacije nema. Ako ih potrošiš na gluposti, pojavljuje se inflacija.
Da se vratim na plemenski primer. Jedno pleme ima 1000 novčanih jedinica u opticaju i 10 krzna od lava kao nešto najvrednije i najpoželjnije u sistemu. Jedno krzno od lava vredi 100 novčanih jedinica. Centralna banka tog plemena kreira 500 novčanih jedinica i podeli ih firmama koje se bave lovom (kreiranju dobara), tako da je sada u opticaju 1500 novčanih jedinica. Te firme plate lovce, hranu, i na kraju ulove još 5 lavova. Bilans stanja je da sada postoji 1500 novčanih jedinica u opticaju, ali i 15 lavljih krzana, tako da je i dalje jedno krzno košta 100 jedinica.
Situacija broj dva, sve isto, centralna banka kreira 500 novčanih jedinica, oni što su uzeli pozajmicu prođerdaju to na bahanalije i prostitutke, uglavnom ne kreiraju nikakva dobra... Sada u plemenu postoji 1500 novčanih jedinica, ali je i dalje tu samo 10 krzana, tako da posto sada svi imaju više novca u džepu svi nude više za krzna, i njihova cena sada dostiže 150 jedinica, i to se zove inflacija.