Citat:
Teratron: Postujem svacije misljenje i svako ima pravo na isto ali Odine, vi me ponekad zaista iznenadjujete :(
Kada bi vi shvatili pravu prirodu ljudskog drustva i civilizacije, shvaticete zasto su sva ta vasa nadanja u vrli novi svijet iluzorna i prema tome zasto ja smatram da je bezefektno talasanje samo gubljenje vremena.
Ne moze se spasiti niti popraviti citavo covjecanstvo, cak ni pola, cak ni desetina. Siroke narodne mase su od same prirode programirane hardverski da budu siroke mase, a siroke mase imaju svoje zakonitosti, a vi mislite da svjetina ustvari ne zeli biti svjetina, nego nesto drugo, samo im neko brani da budu nesto drugo, ili da budu pametniji. To ne moze biti dalje od istine nego sto jeste.
Da se sad na neki volseban nacin citav svijet oslobodi od tih vasih nekih zamisljenih okova, iluzija, vladara iz sjenke, vladara iz zavjese, ovih onih - sve bi to narod nanovo "pozlatio" i uspostavio sve kako je i bilo. Za kratko vreme bi opet neki otisli u sjenku, iza zavjese, tamo-vamo, i gotovo. Ne bi proslo ni pola godine, narod bi se nakon tog "naroodnoslobodilackog" rata okrenuo punjenju guzice i zadovoljavanju najobicnijih strasti za kojima organizam i mozak izgladne nakon duzeg obitavanja oko metafizickih ideja pravde, slobode, oslobodjenja, vise svjesti i ostalih budalastina za koje svjetina misli da padaju sa neba, samo da sklone onoga ko drzi razapet kisobran, pa sprecava da im veliki komad pameti padne s neba sa glavu.
Sjasi Kurta da uzjasi Murta. Oslobodimo se da bi nas opet porobili. To ti je to.
Ko kod palamudi o nekom svjetskom "oslobodjenju" i "progledavanju", a sam se nalazi u tom vrtlogu manipulisane svjetine koju bi da spasava i sve sto i njih zadesava pogadja i njega - to je kao da davljenik oce spasava druge davljenike.
Svi ti "spasioci" i "proroci" ne mogu sami sebe da spasu (sto se vidi iz kolicine kukanja kojim opisuju kako im neko manipulise zivotima, percepcijom i kako njima neko upravlja, tralalala trla baba lan i tako to...), al' eto, kao spasice mene i ostatak covjecanstva svojim mudrovanjem.
Kad bi neko uspio objasniti svjetini kako se postaje pametniji i koliko je potrebno muke za to - oni bi ga istog momenta lincovali, da slucajno nekom ne bi palo na pamet da ih opamecuje.
Kad neko hoce da postane pametniji ne treba mu niko da mu trubi povazdan pored uveta - "ajde se opameti, bice ti bolje".
To je zaludan posao.
Ko
hoce da se "oslobodi" i da zivi u nekom drugom svijetu, taj to moze napraviti za 2 minuta bez ikakve pompe i galame, a ovi sto
misle da hoce da zive u nekom "boljem svijetu" - cekaju nesto ni sami ne znaju sta i ocekuju iz dana u dan da se desi nesto ni sami ne znaju sta, ali eto "znaju" da ce poslje toga biti pametniji i zivjeti u boljem svijetu.
Nema nista novo pod kapom nebeskom. Ista se ova ploca iznova i iznova vrti vec 50 000 godina, samo se muzicki instrumenti mijenjaju kako se tehnika mijenja, ali pjesma ostaje ista.