Meni je iskreno cena te elektrane smesna, mozda gresim ali 3 miliona $ za 1MWe je previse jeftino. Osim ako se ne radi o MWt, pa da elektrana bude 300MWe pa da i cena bude realnija a projekat te velicine (10mil/MWe).
Drugo, dve stvari su ovde meni veoma sumnjive i teraju me na pomisao da je ovo neki novi predizborni "master" plan samo malo perfidniji. Prvo, jedina vest na sajtu tog SEPa je to sto planiraju da grade 1GW eletkranu u Srbiji, sve ostalo je neki PR crap. A ovamo je ultra ozbiljan igrac koji ce od nas da napravi lidera, moz misliti. Drugo, ne postji nikakva analiza bilo koje vrste od bilo kog izvora o ekonomskoj racunici, kako za investitore tako i za Srbiju koja treba da se odrekne 3000ha ravnicarskog zemljista (koje ce verovatno biti na severu vojvodine i verovatno prenamenjeno od obradivog zemljista). 3000ha nije malo i pre bombasticnig "MI SMO LIDERI" naslova neko treba da sracuna dal je za nas bolje da se odreknemo tih 3000ha ili da na njemu gajimo kukuruz, ako nista kompleksnije.
Koliko sam razumeo lidersku pricu sva ta struja ce da ide u izvoz, pa ostaje nejasno i sta nama ostaje od ove price sem tapsanja po ramenu? Strani kapital, strani korisnik, cist izvoz, nema PDVa, nema carine.
AKo je stepen iskoriscenja 20% (to je neka norma, ispravite me ako gresim), mi pricamo o 0.3*24*365*20% = 526 GWhe za godinu dana, po 230.000e po GWhe (znaci po najvecoj ceni, a realna je niza plus troskovi transporta), mi pricamo o max revenue od 121 milion evra godisnje na flat investiciju od 3 milijarde dolara. Sad nek neko kaze koliko od tih para ce diretno ili indirektno da ostane nama? U krajnjoj liniji koliko vekova investitor planira da pogoni tu elektranu da napravi smisleni profit sve i da im mi ne uzmemo filera.
Najsmesnija mi je ta prica kako smo mi nesto bogom obdareni suncem naspram svih tih evropskih zemalja koje su vec u EU.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić