Citat:
payge: Da, ja zivim u proslosti.
U prvom svetskom su moj rodni grad sravnili sa zemljom,
u drugom, pobili su mi dve trecine blize familije, svi su bili civili, svi su ubijeni bukvalno ispred svojih kuca.
Niko me nece ubediti da moja sadasnjost nije mogla da bude lepsa.
Zao mi je sto si ti morao da budes tamo da to vidis. O cek, nisi, sve sto ti znas o tome je ono sto ti je neko drugi ispracao. Da se razumemo, ne negiram tvoj porodicni gubitak niti tacnost prica koje si cuo, ali do kog kolena se planira obavezna kolektivna mrznja? Sticajem okolnosti kad sam skoro bio u Nemackoj put me naveo kroz gradsko groblje, svaka druga grobnica ima izlistane clanove porodica koji su 40-ih umrli u svojim dvadesetim godinama, nije tesko pretpostaviti kako, ni njih nazi vlast nije pitala da li hoce da idu u strane zemlje da ginu. Sto se mene tice, Nemci su platili veliku cenu za svoje zlocine gubitkom 10% populacije u matici (od cega 50% mladica koji su trebali da osnivaju nove porodice), gubitkom 15% i progonom preostalih etnickih nemaca u dijaspori, potpunim unistenjem industrijskih i infrastrukturnih kapaciteta i visedecenijskim diplomatskim, vojnim i finansijskim penalima. Kakva jos kazna je potrebna da se "izjednaci" skor, hocemo otkopati kosti njihovih vojnika i pishati po njima?
Ako cemo SBBKBB, otkud znas da bi ti sadasnjost bila lepsa, mozda se tvoji roditelji nikad ne bi upoznali i ti nikad ne bi bio rodjen. Mozda bi uemsto HItlera 50ih na vlast dosao neko vojno sposoniji i onda sproveo njihov mracni projekat sa vecim uspehom? Iz tih razloga je potpuno nezahvalno i besmisleno voditi se SBBKBB pricama, stvari su takve kakve jesu. Sve te nakaradne ideje koje su cinile osnovu politike NSDAPa i Nazi nemacke kao sto su eugenika i rasna superiornost (koje su btw pre ww2 imale veoma siroku podrsku u politici i akademiji sirom planete ukljucujuci i kraljevnu Jugoslaviju) su kroz to otelotvorenje zvano 3. rajh dozivele masovni poraz i razotkrivanje njihove mracne strane. Da nije bilo ww2 mozda bi eugenika danas bila osnov socijalne politike, mozda bi Kina recimo kontrolu populacije umesto kontrolom radjanja sprovodila hemijskom sterilizacijom genetski "nepodobnih". Mozda je 60 miliona ljudi, ukljucujuci deo tvoje porodice, dalo svoje zivote da bi te ideje bile iskorenjene ili bar anatemisane dovoljno da se suzbiju na margine.
I sva ta mrznja nema nikakve veze sa maketom broda Bizmark koji plovi parkom Sumarice. Za vecinu ljudi, a narocito generacije koje dolazi, taj rat je jednostavno gotov, po svim pitanjima. Zao mi je sto za tebe nije, nije lako vucarati takvu mrznju kroz zivot...
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić