Citat:
aleksandaraleksandar: koji slucaj? tu nema nikakvog slucaja. a i ako ga ima onda ih ima dva
komada. neodazivanje na vojni poziv
Koji vojni poziv? Nista mi nije uruceno, niti su jos pokusali to da rade. Nadam se da prvo treba da dobijem poziv
na adresi na kojoj zvanicno, po papirma, zivim.
Citat:
i neprijavljivanje boravista (ili barem
prebivalista) ako su na nekom mestu duze od 6 meseci.
Pa ja sam svoje novo prebivaliste (ili boraviste, ne znam kakva je razlika?) prijavio i upisao u licnu kartu... To valjda ne znaci da ne mogu "ponekad" da dodjem i posetim roditelje. Nadam se da to nije krivicno delo. Naravno, ja svakih nekoliko meseci odem i do svoje zvanicne adrese, cisto da se ne zadrzavam na staroj tih 6 meseci u komadu.
Citat:
ni jedno ni drugo ti nije ok sto radis.
Kao sto rekoh, nadam se da ne radim ni jedno ni drugo. Kako bi oni to mogli da dokazu? (Normalno, ja sam ovde napisao gde zivim, ali nisam valjda lud da njima to govorim).
Citat:
da li mogu da ubede sud? pa mogu, sto da ne. postoji osnovana sumnja da se
nalazis na adresi na kojoj si se nalazio nekada.
Pa, moje pitanje je sta je potrebno da ta sumnja bude osnovana? Mogu ja da kazem da osnovano sumnjam da Mika Peric prodaju drogu, ali valjda za to treba da imam i neke opipljive dokaze, a ne samo da kazem to. U mom slucaju bi to, mozda, bilo kada bi me oni nekoliko puta trazili na adresi na kojoj sam prijavljen po papirima, pa ako me tamo ne nadju onda da mogu osnovano da sumlnjaju da ja tamo
mozda i ne zivim.
Citat:
sta je u stvari tvoj problem? ovo nema veze sa sluzenjem vojske. jel ti
planiras da se ne odazivas do 32. (35.) godine?
Mnogo problema imam...

Ovaj je kao zubna bolest.
Mislim da ima veze sa sluzenjem vojske zato sto valjda treba da se postuje neka procedura u celom tom postupku. U svakom slucaju ima veze sa
regulisanjem vojne obaveze (to je tema), a koje ne mora biti samo sluzenjem vojske

1. Ako sam ja promenio mesto boravista (i upisao novo boraviste u licnu kartu), imam zakonski rok od 8 dana da to isto uradim sa VO. Ja sam to hteo da uradim (i pokusao), ali oni nisu, jer gospodu mrzi da se cimaju ()tu su vec verovatno prekrsili zakon jer me nisu prebacili). OK, barem neka mi stari VO dostavi poziv tamo gde zivim (zvanicno), pa ako to ne uspeju iz nekoliko pokusaja (ne znam koliko je predvidjeno) onda da po toj osnovanoj sumnji pocnu da me traze na drugim mestima (0preko civilne policije, normalno).
2. Ja se nigde ne krijem. VO sam obavestio o novoj adresi, kao i policiju (naravno). Cak i da VO nema moju adresu (a ima jer sam im je rekao) to uvek moze da dobije u policiji.
3. Da bih se odazvao, valjda prvo treba da me pozovu? Pismeno, preko zvanicne adrese itd. a ne tako sto ja treba da znam da treba njima da se javim. Pacifista sam i vojska me ne zanima, stavise gledam da nemam nikakve veze sa njima

4. Ako im ne uspe da mi dostave poziv, onda valjda imaju pravo da pisu tu prijavu sudu. Moje pitanje ovde je da li oni za tu prijavu
moraju da pokazu da su stvarno i pokusali da mi uruce poziv tamo gde ja zivim po papirima (jednom, ili koliko vec puta je propisano) i iz nekih razloga nisu uspeli (i kojih).
5. Tu me opet zanima koji je sud nadlezan da sudi po ovakvoj prijavi, sud sa teritorije na kojoj je VO (stara adresa) ili sud sa teritorije na kojoj ja zivim (zvanicno)? Da li taj sud (koji god da je) mora da dostavi poziv na sudjenje na moju zvanicnu adresu ili samo da ga prikuca na svojoj oglasnoj tabli?
itd. itd.
Pitam se kako cela ta procedura ide... Ne mislim u praksi, zanima me iskljucivo zakon i ono sto je njime propisano. Naravno, i promeri iz prakse su dobrodosli, ali moje je glavno pitanje sta oni po zakonu sve moraju da urade u ovakvom slucaju i ako nesto prekrse, ima li to uticaja na mene i eventualno odugovlacenje?
I jos nesto, a u vezi je sa ovom 35, godinom (ili 32.? zasto 32?). Negde sam cuo da ako te ne zovu (nadam se, po propisu) do isteka kalendarske godine godine u kojoj punis 27 automatski te prebacuju u rezervni sastav. Da li to podrazumeva da te uopste nisu upisali u vojnu evidenciju ili da su iz nekog razloga propustili da te pozovu na sluzenje, a upisan si u evidenciju, regrutovan i nekoliko puta odlagao ali te posle nisu zvali po propisu
iako su znali gde se nalazis.
Nadam se da je sada jasnije zasto ovo ima veze sa sluzenjem vojske. Valjda i oni moraju da postuju neka pravila a ne da ja radim njihov posao i sam dodjem i pitam "Izvinite, imate li neke pikavce za skupljanje, da li hocete da vam uglancam cipele, skuvam kafu i tako to...". Da ne pominjem to da se prema vojnim obveznicima ponasaju sa nipodastavanjem. Koliko se secam, radnici su drzavnoj sluzbi su
duzni da se prema strankama odnose sa uvazavanjem. Nisam siguran da li je to propisano nekim zakonom (logicno bi bilo da jeste), ali sam siguran da se uglavnom ne postuje. Ako je propisano zakonom, da li je i to krsenje zakona sa njihove strane?
Kada mi dostave taj poziv, sve po propisu i kako zakonska procedura nalaze (sto kasnije a u idealnom slucaju nikad) onda ce doci na red civilno sluzenje... Pri tome se nadam i da ako u celoj toj proceduri dodje do neke povrede zakona sa njihove strane, imam mogucnosti za neko odugovlacenje???