vidim da se ovde nista nije desavalo nekoliko meseci.
za one koje to zanima stvari stoje ovako. kada odete u vojni odsek da primite poziv za sluzenja vojnog roka, taj poziv nemojte nikako da odbijete! prilikom potpisivanja poziva, trazite formulare za civilno sluzenje vojnog roka. tada krece prava paljba (bez ikakvog karikiranja) "ti neces u vojsku nego bi da...", odgovorite: "ja i hocu u vojsku i ja IDEM u vojsku sve u skladu sa zakonom a vi mi u skladu sa istim dajte 3 lista papira". posle toga krece nova bujica budalastina, sve sa jednim ciljem, da vam pokaze kako ste beskorisni. moze da se desi nesto ovako: "kako ti znas da budes infomraticar kad nisi zavrsio faks?" odgovorite "kako vojnik moze da bude vezista kad nije zavrsio faks?" inace mozete sve komotno da precutite. samo trazite vasa 3 lista.
tada vam kazu da: "se javite u dom vojske SCG 7 dana (pise na pozivu) pre datuma za odlazak u kasarnu, radi odredjivanja roda, poste i para za put,..., kao i da vam kazu tamo da li ste dobili civilno ili ne." zahvalite se na obavestenju i izadjite. i NIKAKO ne idite u dom vojske jer je stvar sledeca, posle podnosenja zahteva za civilno sluzenje, ukoliko se pojavite u domu oni kapiraju da ste odustali od civilnog i da zelite u kasarnu. kada se tamo ne pojavite, dokumenta se vracaju u vojni odsek i na osnovu (pre toga) podnesenog zahteva, dobijate adresu ustanove u koju treba da se javite.
idemo dalje. kada izadjete iz vojnog odseka, potrazite (na vidnom mestu ili trazite od osobe sa kojom ste pre razgovarali unutra) spisak ustanova sa vase opstine (i samo vase opstine) koje imaju ugovor sa vojskom o prihvatanju vojnika (da vojnika, ne inzenjera, pravnika, ..... jer ste ipak u vojsci). prepisite ceo spisak i kuci.
sad imate fore (sto pre to bolje) do onog datuma proslave
u domu vojske da se vratite u taj vojni odesk sa popunjena 3 lista papira. netrebaju!!!! nikakvi papiri da si ovo ili ono, da si sportski strelac, ribolovac ili ne.
prvi list: "pod punom materijalnom odgovornoscu izjavljujem da nisam clan
- streljackog kluba
- lovackog udruzenja
- ...
...
- da nisam izvrsio ubistvo ili ubistvo iz osvete u poslednje 3 godine (nisam mogao da verujem kada sam ovo procitao)
- i tako dalje.
drugi list: zahtev za upucivanje na civilno sluzenje
(zahtev nije isto sto i molba - molba moze da bude odbijena)
treci list: ponavlja se prica sa prva dva ali u tabelarnom obliku + RAZLOZI za sluzenje u civilstvu. razlozi ne mogu da budu verske, porodicne ili materijalne prirode. mozete jednostavne da napisete ne zelim da sluzim vojksu u skladu sa clanom xx zakona o sluzenju vosjke. tacka. ali ipak napisite nesto.
plus + potvrda iz nadleznog suda da niste krivicno osudjivani u poslednje 3 godine
plus + potvrda iz nadleznog sup-a da nemate dozvolu za pistolj
kraj. to odnesete u vojni odsek. ako vam nedaju te papire trazite, poslacu vam.
sada cekate. oko 2 meseca, nije sigurno tako je bilo zakljucno za junskom klasom.
javljate se u ustanovu u koju su vas odredili. nepostoji osoba zaduzena za kontak sa vojskom. postoji direktor ustanove zaduzen za zaposlene, jel da
i komunicirate samo sa njim, odnosno onim koga on odredi.
ne postoje kaznene odredbe za los rad, kao i za nedolazenje. u tom slucaju, sto tek moze da se ravuce i nista da nebude od toga, vas vracaju u kasarnu. mada za to jos nisam cuo.
kada ustanova ode na godisnji odmor,
vi ne idete. cekate da se oni vrate, pa tek tada uzmete godisnji odmor. to vam je znaci 2*godisnji. svako skracanje sluzenja vojnog roka, ljudima u cuvilnom je *2 (mada hoce direktori malo da se buni jer im je lepo kad neko radi za 320 din).
ukoliko je ustanova dalje od 2 km od mesta gde zivite, prema zakonu o radu imate pravo na markicu. kako vam oni to nece platiti eto vam prilike da ne dolazite petkom. ali to sad ide u neku drugu stranu, o tome mogu kasnije u nekom drugom postu, ako vas zanima.
do sada sam razgovarao sa 3 ljudi u civilnom i sa 2 direktora (koji imaju oko 25 vojnika u svojim firmama). sve je ok. glupo je bilo sta naglasavati sad.
informaticara nema, prevodioca takodje. ako uspete da se dogovorite da prevodite e-materijal sa engleskom, uboli ste jack pot. radicete 2 dana u nedelji. mada je u principu sve premija.
toliko za sada, pitajte...
p.s. kada odete u firmu u kojoj sluzite vojsku obicno ide pitanje slicno kao u vojnom odseku: "aha ti si ovde dosao da nebi isao tamo". grubo i tiho: "ne ja sam ovde jer sam ovde zeleo da pomognem svima vama, moj rad kosta 500€ na trzistu, koje vi nemate da platite, a zakon mi daje mogucnost da vam pomognem. ne jedem o racunu drzave kao u kasarnama, ne placaju mi prevoz kao u kasarnama, sam perem svoje stvari za razliku od onih u kasarnama." posle ima da vam donose kafe non-stop.