Citat:
KrkaCiC:
Ajd mi objasni kako je to dobro na dug period da struja poskupi?
Trenutno sa elektroenergetskim sistemom koji je ostao zamrznut u '80-tim godinama prošlog veka Srbija može da podmiri oko 60% sopstvene potrošnje, ostatak mora da uvozi.
Za 20 godina, ukoliko se nastavi ovaj trend jeftine struje, ulaganja u elektroenergetski sistem neće biti moguća, i čak i da nekim čudom mađioničari u EPS-u uspeju da održe sistem na trenutnom funkcionalnom nivou (što nema šanse), Srbija će moći da podmiri samo 30% sopstvene potrošnje, ostalo će morati da uveze.
E onda nećemo moći da plaćamo jefinu struju koja je 30% od tržišne cene, nećemo moći da plaćamo ni tržišnu cenu, već ćemo morati da platimo mnogo više, jer struje neće biti. Tek tada ćemo videti kako će neki Lazarevići i Hamovići da se bogate.. Naspram tome, ovo što su radili do sada će biti zanemarljivo, ko razlika u zaokruživanju...
Citat:
KrkaCiC:
Ja bih pitao eps zasto drzava ne podmiri dug ljudi sa kosova koji godinama nisu placali struju,i jos par pitanja ali necu sad o tome
A zašto ljudi koji su napravili taj dug ne podmire isti?
Imam ja neke kredite koje otplaćujem, jel bi ti bio zainteresovan da otplatiš neki umesto mene?
Citat:
KrkaCiC:
Mislim da ako struja poskupi,kao jedan vrlo bitni energent,automatski ce poskupeti namirnice,hleb,itd... I sta onda? Plata nekog tamo radnika ce ostati ista jer je njegov gazda povecao cenu proizoda koji prodaje da bi imao istu zaradu pre poskupljenja struje. I sta je onda to bolje za gradjane?
Kratkoročno, da. Nastaće pad standarda. Dugoročno (do par godina) standard građana će se iznivelisati tako da može da pokrije tržišnu cenu struje. Uostalom ova postepena poskupljenja upravo i služe tome da ne dođe odjednom do prevelikog udarca na standard građana već da se u nekim podnošljivim koracima dođe do normalne cene.
Citat:
KrkaCiC:
Meni se cini da u eps-u imaju odlicne plate,i cini mi se cak primaju i 13. platu. Sta hocu da kazem?
To je jedan sasvim drugi problem koji nema veze sa EPS-om nego sa domaćim mentalitetom koji vlada u svakoj državnoj firmi i državnoj administraciji.
Citat:
KrkaCiC:
Jel neko u eps-u cuo da se prihod povecava i tako sto se rashod smanjuje?
A na koju foru da smanje rashode? Tako što će smanjiti plate zaposlenima?
Pa taman sebi da daju 3 puta veće plate, nek im bude prosečna plata u EPS-u 1500 evra, to je mizeran deo u strukturi troškova.