Citat:
duhan1: Pozdrav -morihei ueshiba-
Nasao sam jedan noz mislim da je za sjecenje lima
Nisam ga jos kupio ali imam namjeru i koliko po sjecanju mogu
procijeniti debljina je tog noza 5mm samo sa jedne strane je naostren
(ukoso), duzine je oko 20 cm, sirina plate noza je mislim 3 cm,
na njemu pise ,,germany,, HSS.
Djeluje mi da bih ga mogao upotrijebiti , ipak cijenim Vase misljenje
o odabiru noza za sjecenje duhana.
Da u pravu ste za finu regulaciju, sada sam primjetio da se moze podesiti fina regulacija.
Mene zanima sjecenje lista duhana, kontam napraviti presu po dimenzijama te masine za sjecenje tako da presovani duhan
odgovara masini za sjecenje sto bi bilo i logicno.
Prvo da kazem da sam pre nekih 20-tak godina napravio slicnu masinu za jednog drugara, mehanizam je bio slican, ali bez motora. Sada se stvarno vise i ne secam detalja kako sam to uradio (nisam pravio crteze),ali je funkcionisalo. Jedino sto znam da onako bez iskustva nisam stavio materijal potrebne tvrdoce za noz, pa je moralo cesto da se ostri.
Nece da ti igra taj HSS. Tebi treba cementirani celik za noz, a noz debljine najmanje 1cm, mada sto vise to bolje. To mora neka radionica da ti uradi tako sto obradi na konacni oblik sa secivom pod 15-20°, posle ide na cementaciju i posle toga na fino brusenje na masinsku brusilicu da se lepo naostri i posle nema vise ostrenja dugo vremena. Duvan je gadan i jako brzo istupi meksi materijal. Noz mora da bude debeo da se ne bi krivio tokom secenja.
Evo kako izgledaju ti nozevi:
http://www.alibaba.com/product...ide_Cutter_Tobacco_cutter.html
Sto se tice prese, da izbegnes korak u obradi - prvo presovanje, pa stavljanje u masinu, preporucio bih ti sistem sa pokretnom trakom kao na drugom videu. Tako ti ubacujes duvan a traka ga uvlaci, presuje i gura tako presovanog na noz. Ne vidim da li postoji istovetna traka ispod, bilo bi logicno. U svakom slucaju ja bih napravio tu traku sa nekoliko valjaka fiksnih jedan do drugog koji pritiskaju duvan i ta traka je motorizovana, a ona ispod je slobodna i prati kretanje prve.
Resenje iz prvog videa je za male kolicine, a punjenje ti oduzima vreme; drugo resenje sa trakom je bolje.
Postoje varijante i sa rotacionim nozevima za malo vece brzine, ne mogu sad da iskopam gde sam to video.
Pitanje je samo kolike kolicine hoces da rezes i u kakvom stanju, tj. da li ti se isplati da pravis malo ozbiljniju varijantu ili to samo za kucne potrebe.
Ajde ako te jos nesto zanima, naci cemo resenje.
Mio papa' dice che ogni uomo ha tre misure:
altezza, larghezza e lunghezza