Citat:
parmin:
I ja bih pokušao da sam uvedem etažno grejanje. Kupio sam aluminijumske radijatore. Lipovica - Hrvatska. Kupio sam mini kotlarnicu Elektro termo montaža Požega. Kotao je od 9 kw. A radijatori su 600 mm visoki. Stan mi je izolovan, stiroporom od 8 cm. Prozori su PVC. Planiram da radim sa plastičnim cevima. Veličina stana je 56 kvadrata. Imam 2 sobe, kuhinju, kupatilo i predsoblje. Kotlarnica bi trebalo da bude u kupatilu i tu ide sušač. Dalje cevi bi trebalo da idu od jednog do drugog radijatora. Ja sam to zamislio redno da bude vezano. Znači ide topla voda od jednog do drugog radijatora i na kraju se vraća u kotao. Nacrtao sam sliku. Malo sam bio skeptičan prema plastičnim cevima, ali posle pola sata kuvanja, cev se nije ni deformisala ni istopila. Mislim da voda u sistemu, neće biti toplija od 80 stepeni, a ako izdržava pritisak u vodovodu, izdržaće i ovde, čini mi se duplo manji pritisak.

Pozdrav.
dugo se bavim grijanjem, pa sam tražeči neke podatke za jednocjevni sistem naišao na vaš upit. Ja sam zagovornik jednocjevnog sistema zbog niza prednosti. Velika je prednost
jednocjevnog sistema što ga je potrebno proračunati, pa nema bojazni, da nebi funkcionirao . Plastične ili Cu cjevi,.. svejedno. Bitan je promjer i snaga koju nose a to se proračunom rješava. U jednocjevnom sistemu mora postojati by-pass ili račva koja regulira količinu protoka u radiator u određenom %-totku od ukupnog protoka u jednom krugu.
Danas postoje ventili sa ugrađenim by-passom ali moguće je to rješiti jednostavnije i nešto jeftinije. Za vaš stan iako je manji i dobro izoliran preporuka je , da se svi radiatori raspodjele u dva kruga; zbog više srednje temperature radiatora, manjeg promjera cijevi,...
Možda su članci visine 600 ipak malo previsoki. Ako vam je stan dobro izoliran, ispod svakog prozora imat ćete po par članaka što i nije baš estetski. Bolje više članaka ( približno pokrivanje cjele dužine prozora ) a manje visine. A ako imate obzirom na potrebe višak članaka, isti se ugođaj može postići nižom temperaturom u radiatorima, što je i povoljnije...
Za sve detalje potrebni su podaci o toplotnim potrebama po prostorima i proračun za jednocjevni sistem grijanja.
Ako još niste ugradili sistem, mogu izraditi sve potrebne proračune ( NARAVNO IZ ČISTOG ZADOVOLJSTVA I BEZ IKAKVE NAKNADE). Potreban je tlocrt stana, sa sastavom zidova, podaci o prozorima ( dimenzije i tip ), podaci o susjednim prostorijama sa kojima granići vaš stan , orijentacija stana N / S i područje u kojem se nalazi.
Eto tolika za sada.
lijep pozdrav Branko