@Vasa Stajic : U principu za gomilu tih linkova znam, citao sam, sto po netu sto po starim dobrim knjigama, no ja ovo radim vec dobrih 10 godina, a intenzivno od 2002 kad mi se rodilo prvo dete. Izbegavam zaista maksimalno hemiju, sem eto plavog kamena, ali i tih 2-3 tretiranja tokom vegetativnog perioda paradajza tesko moze da naskodi. Nadam se!
Ovo parcence obezbedjuje osnovnim povrcem sedmoclanu porodicu i uspeva sve sem puste paprike kojoj izgleda zemlja ne prija. Ono zena plevi travu iz luka a vidi se i lepo osnovno sredstvo za rad tj. motika.
Sto se zlatice tice, nisam je imao dosad u toj kolicini da pojede sav list. Onako normalno, sto je moglo i rucno da se pocisti. Stavise, povedem klince i njima dodje zabava da to rade.
@Ventura : Ne sporim - znam da je brze, lakse, efikasnije, ali nekao mi ne ide da to posle dajem deci, a licno i ja izbegavam. Narocito ono sa pijace posto blizu mene imaju 3 ara plastenika i to smrdi na hemiju 200 metara u krug. Isprskaju danas, sutra beru i nose na pijacu - koja karenca koji bakraci. Jos dolazili kod mene prosle godine za paradajz za zimnicu jer je "njihov prskan". Ako nista drugo, ona motika je dobra rekreacija - bolje nego teretana. Pa ja provedem po 5-6 sato dnevno za sugavim kompjuterom radeci i onda odem popodne tamo, pokupim jaja, nahranim kokoske, sad i pilice, a udaljeno mi je 4 km od kuce. Dovoljno je sto provozas bicikl do tamo!
Vidim da znas dosta bas o poljoprivredi, verovatno i imas nesto, i pre svega dobre ideje i savete, ali ipak sto se tice bas te bastice, hemiju cu da izbegnem. Sa druge strane, posejacu 4 hektara kukuruza ove godine, i tamo ce vec morati da radi neki herbicid, ali ne ono uzmes flasu i izrucis u prskalicu, nego prema vrsti korova i u dozi koja je propisana.