za prehranu znam, to se nisam ni nadao da cu naci kod nas (mada je moguce da ima), ali sam vise u fazonu da vidim dal je kod nas neko uopste radio sa hidroponikom u ovim malim varijantama .. ima mnogo podataka o prehrani na sajtu koji sam linkovao, ljudi se bave time vec godinama .. nego kapiram mozda je i kod nas neko krenuo ...
trenutno je hit u svetu akvaponika, gde u jednom bazencetu gajis ribu, tu vodu cistis tako sto je pustas kroz sedimentator i onda direkt na hidroponiku tako da se biljke rane ribljim izmetom, ta voda se onda spira sa biljki i ide nazad u bazen gde je sad ociscena od stetnih stvari za ribe a napunjena hranjljivim sastojcima za ribe (bem li ga kako ali valjda sad nesto tu od biljki bude dobro za ribe) i imas zatvoren sistem, ribe rane biljke, biljke rane ribe, a ti samo vadis ribe za glavno jelo i travke za salatu i vozi misko :D ... ljudi imaju neke nehumane prinose a sve je super ultra zdravo i bez ikakvih dodataka ..
e sad, da imam neko dvoriste garant bi to napravio .. malo je za nase uslove zeznuto posto ide ispod nule pa ne moze cele godine da radi, mora da se donekle izoluje da bude temp zimi tu preko 0 (1 do +4, nema potrebe preko) i mora zimi da se dodaje hrana ribicama da ne pocrkaju posto u to vreme biljke ili pocrkaju ili se bace u neko uspavano stanje i za ribice nema dovoljno hasa .. video sam par takvih setapa u svedskoj i norveskoj, sa malom vetrenjacom (1m raspon) se odradjuje grejanje tog celog kompleksa tokom zime da se odrzava temp preko 0 a ista ta vetrenjaca u kombinaciji sa 2 mala solarna panela kontrolise pumpe i mehanizam za upravljanje tako da je ceo sistem potpuno nezavistan i samodovoljan .. (ono povremeno treba dodati kantu vode u bazen sa ribicama ) .. video sam kod jednog holandeza koji zivi gore na severu (fricland ili kako oni to zovu), on ne greje nista, zaledi mu se bazen sa ribama odozgo (dobio je po 3-4cm leda), on samo jedno nedeljno prodje razbije led i ubaci ribama hranu, jedino je stavio zlatne ribice u bazen sa vodom umesto klasicne ribe tako da na jesen povadi ostalu ribu i pojede a doda zlatne, na prolece dal povadi zlatne ili samo doda ove obicne ne znam ..
nasurfah neki dan hidroponika.com ne znam kako sam ih preskocio do sada (valjda sam tuko engleske a ne srpske termine) vidim da imaju na male kolicine ove podloske (oni ih zovu supstrati) a vidim da imaju i hemiju no ne vidim nikog drugog a ja cim nema konkurencije odma malo to podozrivo gledam .. od ova tri domaca linka agroarm sajt ne radi a ova druga dva su prvenstveno okrenuta klasicnom hi-tech sadjenju (plastenici, otvorene njive ali zemlja uglavnom kao podloga) ..
sta je cim, znam da jagode uspevaju bez problema u ovim uslovima (drugar u kaliformini napravio jedno 500 sadnica u jednoj sobi, 3d rasporedjene, ludilo, cela familija mu se rani njegovim jagodama, radjaju valjda svakih mesec dana cele godine .. zacinsko bilje i svasta jos nesto, mene realno zanimaju jagode :D volem da ih jedem cele godine a nisu mi smrznute kao ove prave :D ... e sad bas iz razloga sto razne travke oce razlicitu hemiju ja sam u fazonu, zasadim sve jagode, 2-3 vrste, i onda optimizujem hemiju za njih, i kada nadjem koja sorta najbolje radi sa kojom hemijom stavim samo tu sortu i uzivam :D