Ovo ti je recept za sok od zove koji je "koncentrovan" (sirup), znaci pre pijenja treba ga razblaziti vodom. Tako ga sprema moja majka:
Stavis 40 cvetova zove u 4 litra voda i stavis to da prenoci. Sutradan ( ne mora da stoji punih 24 h - 12 h je sasvim dovoljno) to procedis kroz gustu krpu (sto gusca to bolje zbog polena). U to dodas 4 kesice limuntusa i 4 kg secera. Mesas dok se ne rastopi lepo sav secer! Kad se sve lepo rastopilo, sipas u ciste i suve flase koje onda hermeticki zatvoris. Cuvas na tamnom i hladnom mestu (hladno znaci da ti nije temperatura u spajzu preko 20 stepeni!
Ako je dobro zatvoreno, moze da traje i par godina - skoro smo popili flasu od pre tri godine - bila zavucena iza drugih sokova u spajzu.
Ako volis sirup, onda mora pasterizacija i manje secera (to je vec stvar ukusa - ono sto je meni taman, drugi ne mogu da piju koliko je slatko i obratno). Nikakvi konzervansi - samo pasterizacija, i cista, prethodno osusena i zagrejana flasa i hermeticko zatvaranje (imas da kupis spremne metalne zatvarace i onaj vrag za utiskivanje tih cepova na boce).
prijatno