Prvo, kako bookmakeri određuju kvote? Bookmaker prvo odredi verovatnoću za neki događaj, recimo da imamo u pitanju dva tenisera potpuno iste snage i sposobnosti, šansa da će bilo koji od njih da pobedi je 50% naspram 50%. Uzimajući u obzir ove verovatnoće kvote bi trebale da budu 2.00 - 2.00, međutim kako i kladionca mora nešto da zaradi oni tu uračunaju svoju maržu pa objave kvote 1.85 - 1.85. Na duži rok kada bi igrali samo ovakav tip utakmica, mi bi ustvari bili na gubitku jer je kvota manja od realne šanse.
Međutim u celoj priči postoji jedan trik. Jedan od te dvojice tenisera je u svojoj državi mali bog, svi onanišu na njega, i bez obzira na realne šanse, svi se klade na njega. Pošto bookmakere zabole uvo ko će da pobedi sve dok oni imaju procenat za sebe, oni smanjuju kvotu na ovoga na koga se više ljudi kladi i povećava kvotu na ovog drugoga kako bi postigli što bolji balans, tako da ko god da pobedi oni mogu da računaju na svoj procenat.
Kada se ovako desi, pametni igrači sami za sebe izračunaju šanse za svakog tenisera, i znaju da je recimo realna šansa 50-50, odnosno u kvotama 2.00 - 2.00. Kada kvota na jednog od njih pređe 2.00 zbog disbalansa uplate, to je onda momenat da naprave opkladu na toj drugog tenisera. To ne znači da će on pobediti, ali kada naprave gomilu takvih uplata, zakon velikih brojeva je na njihovoj strani i oni će ostvariti profit baš kao što ga i kladionica ostvaruje.
Sada sledi jedan konkretan i ekstreman primer ovoga gore:

U pitanju je klađenje na pol deteta Williama i Kate.
Činjenica je da je pol deteta čista šansa 50%-50%, odnosno kvota 2.00. Kladionica je verovatno startovala sa nekom nižom kvotom, pa je zbog korekcija na osnovu uplata došla do ovog bizarnog stanja od 1.33 - 3.50 (Devojčica - Dečak).
Osim ako nemate u rukama snimak sa ultrazvuka gde se tačno vidi pol deteta, ili postoji zvanično saopštenje lekara o tome, to je sve fair-game što bi se reklo.
Ako želim da se ponašam kao kladioničar koji želi da zaradi novac, recimo da imam na raspolaganju 10.000 evra za uplate, pri čemu želim da taj novac rasporedim na najmanje 20 događaja. Znači da bi u ovom slučaju odigrao 500 evra na Dečaka.
Kada bi hipotetički svih 20 događaja na koje se kladim bili ovako ekstremno dobri, ja bi na 20 uplata po 500 evra (ukupno 10.000 evra) izgubio 5000 evra na račun onih 50% događaja koji nisu došli, ali bi zato dobio 17.500 evra na račun onih 50% događaja koji su se završili u moju korist, i bio bi u plusu 7.500 evra, odnosno zaradio bi 75% na uloženi novac.
Ovaj primer sa polom deteta je banalan jer svako može da izračuna matematičku šansu za pol deteta, ali dobro služi da objasni generalan princip kladionice i kako one zarađuju novac.