Citat:
pri3rak: Nikakav tempo. Odes u Deligradsku na pregled, te na ergometar gde ce ti odrediti vrsni HR. Potom dugo vozis na 60% tog pulsa.
To je onako ofrlje, tu imas dosta ozbiljne teorije a detaljno mozes (i trebas) napraviti plan sa nekim ko je bas iz te branse (sportske medicine). Slusati savete tipa "nabijaj tempo" te mogu odvesti bogu na istinu, jer sam bas i ne mozes pouzdano znati u kakvom ti je stanju kardiovaskularni sistem.
Upravo tako. Ali ako znaš da si zdrav i da su masne naslage na stomaku jedini zdravstveni "problem", onda možeš taj svoj max. HR izračunati na osnovu visine, težine, pola i starosne dobi i na osnovu toga odrediti tempo za mršavljenje.
Tehnika mršavljenja se zasniva na tome da organizam za neki nivo napora uglavnom troši energiju iz masnih naslaga i ti treba da potrefiš baš taj nivo.
Ako prećeraš sa naporom - jetra & Co.
ne stižu da prerade dovoljno masti u energetsku hranu za mišiće, pa mišići počnu da troše šećere direktno iz krvi. Na taj način samo se izmoriš i izgladniš, pošto si potrošio uglavnom šećere iz krvi, a salo na stomaku ostavio netaknuto.
Uglavnom, kod netreniranih ljudi koji nisu u najboljoj kondiciji taj tempo (u slučaju npr. pokušaja mršavljenja trčanjem) je tek nešto jači od prosječnog hodanja, tako reći - trčuckanje ili malo brže hodanje, i ako ne odstupaš naročito preko toga ne bi trebalo da to predstavlja neku opasnost za kardiovaskularni sistem (pod uslovom da ti je poznato da nemaš ili nisi imao takvih zdravstvenih problema inače).
Oko takvih stvari nije pametno slušati na forumu lupetanja nekompetentnih (pa ni mene, jer i ja ovo pričam sasvim laički) nego gledaj da se o tome informišeš iz stručnih izvora ili kod stručnih lica.
Ima i neki naš domaći sajt gdje se možda možeš detaljnije raspitati:
http://www.trcanje.rs/