Koliko ja znam, prema onome kako je to moja keva radila, procedura je:
1. Oveću teglu napuniš do oko pola šećerom. Beli, kristal šećer, ništa posebno.
2. U šećer ubaciš nekoliko (na primer 6, 8 ili desetak) malih oraščića. Samo ih opereš.
3. Teglu dobro zatvoriš i ostaviš da miruje, na prozoru, tako da ima dosta sunca.
Orašćići polaku puštaju sok koji topi šećer i posle oko mesec dana (može i više i manje, zavisi od uslova) sav šećer se istopi i dobije tamno braon boju, od oraha. Onda se orasi izvade, a istopljeni šećer se pomeša sa rakijom, i liker je gotov. Rakija, naravno - loza. Može i malo blaža. Može i komovica, naravno. Može i čist etil alkohol iz apoteke. Može i votka, koja i jeste čist etil alkohol 48%.
Pošto je pijem likere, meni je mnogo bolja varijanta rakija orahovača, gde se u rakiju doda sok oraščića i rakija dobije tamnu boju, ali nisam imao prilike da gledam kako se to radi.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji