Upoznala sam jednu zenu koja ima rasadnik i po njenoj priči većina domaćeg drveća može da se razmnožava i iz semena i iz sadnica.
Osnovni preduslov je da se usitnjena zemlja na sadnom mestu pomeša sa peskom (50:50) i da se posle zaliva.
Ima drveća koje traže da se više puta presađuje (npr. platani) iz godine u godinu.
Ako nema formiranih sadnica: iseče se starija grana (da nije ovogodišnja), očisti se od lišća i posadi. Kada ožili, onda se presadi na odgovarajuće mesto (pali kod svih četinara). Za ovo je, kaže, najbolje kasno proleće ali može i jesen koja je najpogodnija za presađivanje.
Po njenoj priči, ovaj bi sistem trebalo da funkcioniše za sve drveće sa većim ili manjim uspehom, pa čak i za voće (?, kaže da se orah prima kao lud), jedino što kasnije i slabije rađa.
Ja sam zabola par grančica (orah,leska,kajsija), evo već par nedelja se drže, i videću na proleće šta će biti, a i ako prežive trebaće par godina da se vidi da li će biti ploda (orah bi trebalo jer je i grana od samoniklog rodnog primerka, a i leska "donator" takoreći raste iz stepeništa stare napuštene kuće a rađa krupne plodove, a tamo je sigurno niko nije posadio).
@Aniced Ned, imaš besplatne sadnice pa pokušaj sa par njih ove godine, pa ako prežive onda sadi šumu.
Semenke se isto sade u mešavini zemlje i peska i redovno zalivaju.
ER