Postoji geneza kvara, zbog koje ja insistiram na odredjenim zahvatima.
Kod TDI ili ovakvih kakvog ja imam, zaptivka glave, dihtung, ne propusta bez ozbiljnog razloga. Odnosno, ne moze da se dogodi "sam od sebe" kvar.
u 99%(mnogo vise od 1000%

) je uzrok pregrevanja motora.
Geneza kvara sledi otprilike, popusti propeler na pumpi, napukne, ali je i dalje delimicno ucvrscen na osovini(tada je prikriven kvar) i neobican za detekciju, kod prosecnog vozaca. Pumpa vrti na nizim obrtajima, i hladi motor, ali na visim, ne povecava protok.
Dok se potpuno ne raspadne.
Indikacija je pregrevanje motora na visim obrtajima, i crvena lampica u kabini, ali nakon par minuta rada na leru dolazi do "normalne" situacije.
Nepostojanje indikacije, ili zanemarivanje pregrevanja dovodi do problema sa dihtungom. Tada mali prolaz podize pritisak u instalaciji, ako je polovicno pumpa radila, sada je jos vise opterecena, i pregrevanje se pojacava.
Sadrzaj gasova iz cilindra pravi gasne cepove po instalaciji, i na razne nacine otezava ili sprecava protok rashladne tecnosti.
Sto i novu pumpu uvodi u "probleme". Probleme rada u visokim pritiscima okoline...
Zamena dihtunga ne otklanja UZROK, nego POSLEDICU pregrevanja.
Zatim, kod nekih TDI modela je bilo potrebno busiti rupu na termostatu, posto se javljao cep vazduha IZA termostata, koji je otezavao progrevanje termostata injegovo otvaranje.
To naravno zavis od modela TDI(daleko da su svi isti, nekoliko varijanti je u pitanju), modela termostata i obicaja instalacije da pravi cepove.
Bez SVIH ovih detalja, JEZIVO je da se majstori bakcu POGADJANJEM kvara, bez definisanja GENEZE kvara na konkretnom motoru, i ceprkanjem oko POSLEDICE pregrevanja...
I dalje, bez objasnjenja sta je sa POKAZIVACEM pemperature na instrument tabili?? Zasto se nije palio ili sta pokazuje(je pokazivao) tokom rada..
Mnogo toga je "zanemareno" od strane majstora ili nedostatka odgovora na nasa pitanja, a trazi se odgovor..
E pa umesto odgovora, na postojeci problem, postavljam pitanje, DA li ste ustanovili GENEZU pocetka kvara, uzrok rupe na dihtungu?
P.S.
Ja i dalje predlazem da se bar skine pumpa i proveri, kao i zona ispod pumpe do termostata, posto se ne zna sta se desilo (ili nije) sa proslom pumpom, mozda je ostalo parce nekog propelera iz proslosti...
Inace su uslo u "igre bez granica", trosenja i finansija i zivaca...