Citat:
Nisu oni nikakvi andjeli a te pozajmice svakako nose izvestan rizik (kao i sve druge) ali rizik nije opravdanje da se dug ne vrati. No, ako se ne vrati, to ima svoje posledice.
Je l' ima rizika ili nema??? Definiši rizik, jer uopšte ne kapiram šta si htio da kažeš.
Šta znači "da nije opravdanje da se ne vrati"? Naravno da nije, ali to nema veze sa time da si ti ulagao pare sa kamatom jer si mislio da ćeš dobiti svoje pare plus kamatu i tako zaraditi fine parice, a u stvari si se zahebao jer si bio pohlepan ili glup.
To je rizik prijatelju.
Citat:
Doduse, ne razumem na sta se tacno zalis. Grcka trazi JOS para a ovi postavljaju uslove pod kojim ce im dati.
Pri tome, Grcka je pre neku godinu lazirala svoje finansijske izvestaje o stanju i dugovima.
Mislim da sam prilično jasno napisao šta mi smeta. Potpuno svaljivanje krivice na jednu stranu.
Grčka ne traži JOŠ PARA, ili makar ne traži samo to.
Grčka traži da se prekine maltretiranje i agonija koja traje sad već 4-5 godina, koje pri tom nije dalo nikakve rezultate, i traži da se sada proba nešto drugo.
Nadam se da uviđaš razliku između to dvoje, i da ovo tvoje svođenje čitave situacije i problema na "traženje još para" je obična neinformisanost ili površno gledanje na situaciju.
Citat:
Dakle, zamisli situaciju:
-Pozajmis mi pare
-Vratim ti deo i trazim ti jos
-Dajem 13, 14 a ponegde i 15 i 16 platu
-Ti gledas moje finansijsko stanje, i na osnovu njega vidis da bih kako-tako mogao da vracam pare pa mi pozajmis jos
-Ja posle nekog vremena trazim jos
-Tebi sam sumnjiv, ali hajd'
-Dajem bonuse onima koji dolaze na posao na vreme
-Ne mogu da vratim dugove, trazim da mi pozajmis jos para kako bih stare dugove vratio
-Das mi i za to i restruktuiras stare dugove (pomeris rokove i sl.)
-Ljudi idu u penziju sa 50ak godina, administracija je ogromna i neefikasna itd.
-Nemam para da ti vracam za bilo sta
-Saznajes da je ono sto sam ti podneo kao finansijski izvestaj cist falsifikat i da sam u mnogo gorem stanju nego sto sam rekao da jesam
-Opet ti trazim pare
I.. sta ces ti uraditi?
Da stavimo na stranu to što dobar dio ovih stvari tipa 13,14, 20 plata obična propaganda, i da slijed događaja nije bio takav kako si ga napisao (banalizovan, a pri tom ti fali koraka u sredini i posebno NA POČETKU) - odgovor je da ću te ja otkačiti.
Šta treba da dokaže ova tvoja hipotetička situacija?
Citat:
Upravo to sto si pisao sam i ja hteo reci tom napomenom. Naravno da nije svako od njih takav ali kad pogledas celu drzavu, vidis da na tom nivou jesu. Sto i sam kazes:
Ne, nisu na tom nivou i ne možeš tako grubo da posmatraš jedan toliko kompleksan sistem kao što je jedna država u 21. vijeku. Bila to Grčka, Srbija, Meksiko, Njemačka ili Laponija.
I pogotovo da jedan problem koji je toliko velik, dubok, zamršen, sheban, do te mjere da preti da uruši čitavu eurozonu, i možda čak EU - ti dođeš i lagano pripišeš tome što su Grci lijeni. I case closed.
Alo?
Beneath civilization's fragile crust, cold chaos churns...