Haha teo 2012 NATOvac da skoči u odbranu svoje članice al ne vredi. :)
Kakv stav imaš sad 2012 kad je i USA uzdržana povodom poteza Turske? Ja donekle imam razumevanja za Turke. Imaju veliki problem sa Kurdima koji će samo da raste.
Sa druge strane Sultan je u velikoj meri sam kriv za to.
Imam jednog poznanika otac mu je Turčin, keva Srpkinja. Nema baš lepe reči za Kurde. Ne praktikujem generalizovanje i uopštene priče o celim narodima.
Sa druge strane uvek volim da sgledam stvar iz svih uglova. Na RT stalno slušam priče o zlim Turcima i dobrim Kurdima. Istina je kao i uvek negde izmedju.
Na Tviteru kruže glasine da je pao jedan Turski F-16 (neki kažu UAV to jest bespilotna letelica) na Sirijsko-Turskoj granici u okrugu Hataj Samandag na Turskoj strani... Za sad je samo glasina...
Rat ce polako da jenjava, polako se ide na deljenje Sirije. Sad ce da usledi neka nova varijanta Dejtona i dobice se verzija BiH implementirano u Siriji.
Jedino sto se sad pokusava je da se Kurdi ili osamostale(neka vrsta autonomne oblasti) ili da se uguraju Asadu (nesto kao sto su se "zguzili" u federaciji BiH), a ISIS bi dobio teritoriju nesto slicno kao RS.
Sirija je rasparcana izmedju najmanje 5 velikih i desetak manjih verskih, politickih, nacionalnih frakcija. Kurdi i glavoseci zauzimaju teritoriju 2 drzave.
Dejton je napravljen u reziji samo jedne sile, sada su bar dva rezisera i nekoliko pomocnika rezije.
Meni deluje da rat nije blizu konca, prave tajmaut da se pregrupisu.
Normalno da ce doci do pregrupisavanja, ali to je u funkciji daljih podela teritorije. Ja predvidjam zavrsetak rata do kraja godine. A ako ne bude zavrsetak onda sledi kopnena intervencija.