Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Krovna konstrukcija i izolacija krova

elitemadzone.org :: TechZone :: Krovna konstrukcija i izolacija krova
(TOP topic, by bakara)
Strane: << < .. 3 4 5 6 7 8

[ Pregleda: 141672 | Odgovora: 152 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

component

Član broj: 182885

+455 Profil

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova13.07.2021. u 11:45 - pre 43 meseci
Najbolje da pošalješ mail proizvođaču. Sigurno će ti odgovoriti kako treba. Ako si već kupio ventilacione crepove, nema smisla ne postaviti ih sve.
Mi smo radili sa drugim crepom i preporuka je da ventilacioni bude pri vrhu. Što mi je i logično. Tu će topao vazduh da izađe. Kod nas nije velika dužina rogova pa samo tu ih i imamo. Ako imaš veću dužinu, shvatam da treba da postaviš dodatne na polovinu te dužine, a ne sve da ih tu postaviš. Najvažniji su oni najbliži slemenu.

Odgovor na temu

dcabro
Sistem administrator
Beograd

dcabro
Član broj: 335106
89.216.90.*

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova13.07.2021. u 11:53 - pre 43 meseci
Nikad nisam čuo da se ventilacioni stavljaju na sredini, i nekom logikom mislim da bi tu doneli više štete nego koristi. Potrebno je da vazduh cirkuliše celom dužinom krovišta a nisam siguran da će otvor na sredini u tome pomoći. Mislim da je najbolje da se konsultuješ sa tondach inženjerima i da te oni posavetuju oko kompletne izvedbe, pogotovo ako je ceo sistem njihov.

Kod mene su majstori koristili ili 10 ili 12 ekser, nisam baš sad siguran ali i kod mene su bili suvi rogovi i nikakvih problema nije bilo.

Odgovor na temu

Mareni
Niš, Srbija

Član broj: 346416
*.exe-net.net.

+1 Profil

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova13.07.2021. u 20:58 - pre 43 meseci
Pozvaću sutra Tondach da pokušam da dobijem nekog od inženjera, a verovatno ću im i mejl poslati.

Ja sam zamišljao da ventilacioni crepovi po sredini služe za dodatan ulaz vazduha u ventilacioni kanal, a u slemenu se odvoje poklopci/žlebnjaci distancerima da ima prostora za izlaz. U sleme dolazi i perforaciona traka, a žlebnjaci se pričvršćuju kopčama.

Hvala za odgovore i za ventilaciju, i za eksere :)

Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157

+2950 Profil

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova19.12.2024. u 13:29 - pre 2 meseca
ne znam da li je za novu temu, ali se svakako tice izolacije krova.

Ovog puta krov iznad stambenog prostora je pokriven termoizolacionim panelima 50mm, nema betonske ploce

Krov je ususkan, okolo je atika, na plafon ide gipsana konstrukcija, parna brana, pa iznad mineralna vuna (verovatno 200-300mm), i iznad vune sam mislio jos jedan sloj najlona ili neki vid parne brane.

da li bi trebala jos neka izolacija?
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!

Odgovor na temu

dcabro
Sistem administrator
Beograd

dcabro
Član broj: 335106
87.116.132.*

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova19.12.2024. u 13:51 - pre 2 meseca
Nikakva parna brana ne ide IZNAD izolatora/vune. Ako je moguće, iznad izolatora ide paropropusna-vodonepropusna folija da deo vlage iz životnog prostora koji ipak prodre, može da izađe a ne da bude "zarobljen" u izolatoru. Druga uloga te paropropusne-vodonepropusne je da zaustavi bilo kakav prodor vode sa spoljne strane i zaštiti izolator-vunu. S obzirom da su paneli već postavljeni, prepostavljam na neku potkonstrukciju, ne vidim kako bi ovo moglo da se izvede na dobar način a bez skidanja panela. Možda neko drugi bude imao neku ideju...

Citat:
bakara: ne znam da li je za novu temu, ali se svakako tice izolacije krova.

Ovog puta krov iznad stambenog prostora je pokriven termoizolacionim panelima 50mm, nema betonske ploce

Krov je ususkan, okolo je atika, na plafon ide gipsana konstrukcija, parna brana, pa iznad mineralna vuna (verovatno 200-300mm), i iznad vune sam mislio jos jedan sloj najlona ili neki vid parne brane.

da li bi trebala jos neka izolacija?

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Moderator
Član broj: 11890
*.static.isp.telekom.rs.

+10405 Profil

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova19.12.2024. u 15:05 - pre 2 meseca
Malo je zbunjujuće šta je "iznad", šta je "prvo" ali ja bih ovako, računajući IZNUTRA

- prema sobi - GKP
- odmah iza GKP ide paroNEpropusna membrana - najlon lepo preklopljen za 10cm-20 cm i zalepljen trakom. Najlon je bar jeftin. Da para iz prostorije ne ide prema hladnim delovima gde bi se kondenzovala.
- onda, kako kaže bakara - mineralna vuna
- onda bih ja paroPROPUSNU foliju. Štiti od vode i vlage od spolja, a dozvoljava da se mineralna vuna suši i diše.

(zapravo sam sve isto napisao kao i @dcabro)
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji

Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator

+2950 Profil

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova19.12.2024. u 17:52 - pre 2 meseca
Da, sve se slazemo oko gipsa i mineralne vune, ali moje pitanje se odnosilo za iznad vune.

da li je dovoljno ostaviti goli sendvic panel koji sam po sebi vec ima PU termoizolaciju, i koji nije ni malo paropropusan s obzirom da je u pitanju celicni pocinkovani lim?

Kako se u opste izoluju sada ovi novi limeni krovovi koji se sve cesce vidjaju po kucama koji nemaju nikakvu termoizolaciju?

To ovako otprilike izgleda, samo ovde jos uvek nije postavljena konstrukcija za gips

Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Moderator
2a06:63c0:9:9a00:e8f5:5b22:a..

+10405 Profil

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova19.12.2024. u 18:38 - pre 2 meseca
Ovo je sendvič panel? To je već sam po sebi dobra termoizolacija.

Da ja ovo treba da sredim, ja bih ovako:

1. Prvo i osnovno, svaki eventualni procep, gde može da duva, da ulazi vetar, bih popunio pur-penom.
Ovo mi vizuelno mi deluje kao da je "bušno" sa strane. Možda zbog toga što se gore vide cigle, nije omalterisano.
Mada, rekao si da je ušuškano. Možda oko greda, ne znam ni ja. (Kakvi su ono kablovi levo-desno-ukoso?!)

2. Onda, kad se postavi konstrukcija od pocinkovanih profila, preko konstrukcije bih najlon, pa preko najlona staklenu vunu. Onu rastresitu.
Što više, to bolje, naravno, ali ne treba ni preterivati preko mere.

Nešto ovako, samo što ovde nema najlona, a konstrukcija je tik uz fert-gredice.

Kapiram da će u tvom slučaju da bude znatno više prostora iznad konstrukcije, jer, paneli su kosi, a konstrukcija od pocinkovanih profila će sigurno biti nivelisana.
Možda nešto ovako:

Da je uzeo više merdevine, ovaj lik bi mnogo lakše završio pos'o, ali ajd' svako radi kako misli da je najlakše.

Jeste malo zeznuto za postavljanje, ali ide se od laganica, metar po metar, "unazad".
Možeš običnom pak trakom da napraviš dodatni "roštilj" da ti najlon ne propada. Neće se videti kad postaviš gkp.
Ili nešto da kombinuješ sa dvostruko samolepljivom trakom. Ako se najlon čvrsto drži, onda je vuna - laganica.
Ostaje ti samo onaj jedan poslednji metar sa metar, rupa kroz koju nekako moraš odozdo da postaviš najlon i "pomoću trikova" da navučeš mineralnu vunu.

Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator

+2950 Profil

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova19.12.2024. u 19:06 - pre 2 meseca
da to su sendvic paneli koji imaju PU termoziolaciju, i sami po sebi su vec izolovani.

Taj deo gde se vide blokovi spada u tavanski prostor, on ce biti iznad plafona.

ne bi trebalo da bude tesko za postavljanje izolacije, jer gore ispod panela imam oko 60-70cm slobodnog prostora.

razmisljao sam da li taj prostor izmedju rogova da popunim dodatnom mineralnom vunom ili mozda stiroporom?

Ili samo da razapnem jedan dodatni najlon ispod greda?

nesto bih stavio a nemam ideju sta :D

paropropusna folija mi nekako nema smisla jer sama krovna pokrivka tj panel je apsolutno neproprusna.

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Moderator
*.static.isp.telekom.rs.

+10405 Profil

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova20.12.2024. u 07:19 - pre 59 dana i 15h
1. Ja ne bih popunjavao mineralnom vunom između rogova. Otkud znam, mislim da nema potrebe.
Ali naravno, što više izolacije - to bolje. Ako imaš višak neke mineralne vune ili stiropora uguraj. Ne može da škodi.
Ako nemaš viška, bolje se skoncentriši da termoizolacioni sloj iznad gkp bude što viši. Jer, tu toplota "beži", tu je čuvaš.

2. Ispod greda bih stavio paropropusnu foliju, čisto da se ne meša vazduh. Onaj topliji, da ostane između folije i gpk, a onaj hladniji da ostane prema panelu. Može i najlon, mislim da je maltene svejedno.

Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator

+2950 Profil

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova20.12.2024. u 15:53 - pre 59 dana i 7h
Nema nesto puno kvadrata tako da dodatna vuna nije veliki trosak, ali upravo o ovome razmisljam

Citat:
Java Beograd:bolje se skoncentriši da termoizolacioni sloj iznad gkp bude što viši. Jer, tu toplota "beži", tu je čuvaš.

Da li je bolji jedan debeo sloj iznad ploce i gore nista
ili dva tanja jedan gore i jedan dole, a izmedju sloj od 30-40cm vazduha

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Moderator
..0:9:9a00:2476:4263:2619:fe36

+10405 Profil

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova21.12.2024. u 12:28 - pre 58 dana i 10h
Vidi, logika je da ne treba da greješ tavanicu, tj, deo iznad gkp. Niti jedan nepotrebni metar kubni ne treba grejati.
Zato, maksimalna izolacija neposredno iznad gkp, jer, dotle se greje. Ono iznad - neka ostane hladno, šta ima veze? Who cares?

Neće biti skroz hladno, naravno, zato što je krovni sendvič panel, ali opet, to te realno ne zanima.

Da ja radim - ja bih su izolaciju samo iznad gkp. Onaj najlon, koji si pominjao, da se kači na grede, i to je ok, tek toliko da se spreči cirkulacija vazduha.

Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator

+2950 Profil

icon Re: Krovna konstrukcija i izolacija krova21.12.2024. u 16:03 - pre 58 dana i 7h
@Java Beograd

Da najlon sam i mislio upravo da dodam kao jos jedan sloj koji bi sprecavao cirkulaciju vazduha.

odlicno, bas mi je drago sto si na ovaj nacin potvrdio ono oko cega se vec dvoumim i prelomio na tu stranu.

Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: Krovna konstrukcija i izolacija krova
(TOP topic, by bakara)
Strane: << < .. 3 4 5 6 7 8

[ Pregleda: 141672 | Odgovora: 152 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.