Citat:
pzec:

Došlo je vreme da i ja napisem nesto na forumu nakon nekoliko godina čitanja. :) Pozdrav svima.
Probao sam da odgovorim na pp ali nemam tu mogućnost pa ću postovati ovde:
Hvala na odgovoru.
Naravno da imam pitanja, ja sam na par dana do nabavke materijala za kotlarnicu. :)
Da krenemo redom. Termostatski na povratu (Vtc 512).
Razmislio sam nakon tvog posta gde predlazes Vtc 512 sa patronom 45c, pokušao da dodjem do zakljucka šta je bolje a ti me slobodno ispravi ako gresim.
Dimenzionisanje patrone na tom ventilu zavisi od nekoliko faktora. Prvi je taj koji si pomenuo, tacka rose i razlika u vlaznosti energenta (razlika pelet i drvo). Iz tog razloga je ok da bude na 45c i nece biti kondenzacije. Medjutim, u situaciji kao na tvojoj semi, nakon sto je kotao napunio spremnik kotao se iskljucuje i prekida se cirkulacija spremnik-kotao. Cirkulacija kroz kotao onda moze da se javi samo pod uslovom da je temperatura povrata iz radijatorskog kruga veća od tačke otvaranja patrone. U tom slucaju kao kod tebe, uvek kada je povrat iz radijatorskog kruga veci od 45c (a to se moze desiti kod nekih objekata skoro pa veci deo grejne sezone) postojace cirkulacija kroz kotao. Ta cirkulacija je nepozeljna narocito ako spremnik punimo nocu strujom. Kod mene povrat iz radijatorskog kruga nekad moze biti i 55c, u najhladnijim danima ili kad hocu pojacan start tako da onda kroz kotao cirkulise voda. Ja bi to izbegao ugradnjom termostatskog mesnog na 60c. Ovo je mozda ok kod podnog ili objekata koji imaju potrebu za jako niskom temperaturom polaza ali kod radijatorskog grejanja i osrednje izolacije, nemoguce je. Sa patronom od 60c nema nikakvih gubitaka znatnih (jedino sto grejanje prema kuci krene malo kasnije) ali mislim da je to zanemarivo.
Da li ispravno razmisljam?
Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm,
plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131, Esbe
Ara 661, Heat On, dig.
termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.