Ja u stvari imam i problem da mi Kotao nonstop radi iako su sobne temperature zadovoljene to jest pumpe su ugasene .
Pumpa u kotlovskom krugu i gorionik treba da budu uvek aktivni kada postoji potreba za grejanjem u bilo kom od pet postojećih krugova grejanja. To znači da ako u jednoj od četiri referentne sobe podnih ili radijatorskih grejnih krugova ili u samom bojleru sanitarne vode postoji potreba za grejanjem, te njihovi sobni termostati ili termostat bojlera odreaguju, uključiće istovremeno gorionik i pumpu u kotlovskom krugu, a isključiće ih samo onda kada je potreba za grejanjem prestala i u poslednjem od svih pet grejnih krugova!
Jos sam primetio da mi se grejac na bojleru cesto pali imam osecaj kao da ta voda u bojleru zagreva spiralu i i kruzenjem te vode kroz spiralu zagrevaju se i radijatori jer mi je u jednom danu potrosio samo taj bojler 50 kw snaga grejaca je 6kw.
Ovo je najčešća greška! Moj savet je da isti taj termostat bojlera, koji uključuje i isključuje električni grejač (samo u letnjem periodu), prespojite jednim preklopnikom (leto/zima), te da u zimskom periodu kada je kotao aktivan, uključuje i isključuje pumpu u grejnom krugu bojlera. Time će automatski električni grejač biti neaktivan i nema potrošnje električne energije uzaludno.
Šemu automatike koju ste videli na žalost nemam, ali neke slične šeme možete da vidite na mom blogu, pa da eventualno dođete do nekih ideja.
a drugi dvopolni kabal je na kraju kratko spojen i pise termostat na njemu.
Baš preko ovog kabla će automatika kontrolisati rad kotla-gorionika!
I najvažnije je da onaj ko bude pravio nešto slično mora da bude majstor, a ne “majstor”!
https://www.youtube.com/watch?v=qnisZeuSDw4
Grejna površina: 140m2 (prizemlje 70m2 i sprat 70m2 - sve u Alu stolariji)
Izolacija objekta: Demit fasada 12cm stiropor, u ravnajućem sloju potkrovlja 10cm stiropor,
podaščan krov (OSB ploče 18mm)
Kotao: Megal MTR 32KW
Gorionik: Ferroli SUN P7
Motorizovani četvorokraki mešni ventil
Automatika: HeatOn WCHR-01