Bila je skuša oko 150-170 din. po komadu, obično je ima više u vreme ovih dužih postova po radnjama koje prodaju gotovu hranu... ali cene te ostale hrane su možda u ovo vreme prošle godine bile OK, ovde na jednom mestu je porcija od oko pola litra čorbe bila 89-90 din., a sada je 125, gulaš je bio, ako se dobro sećam, drastično jeftiniji ili se meni samo činilo (čorba, gulaš, pire i salata bili 280-300 din., a od jesenas izađe 380-450 u zavisnosti od toga koliko napune one keramičke posude.
Ako se uzme pire (200 din. kg, porcija oko 250-400g) i gulaš, izađe ručak skuplji nego u nekoj kafanici u centru gde je porcija gulaša sa pireom 280 din., a servira se u ovalnoj glinenoj posudi i porcija je toliko obimna da nije potrebna nikakva salata i sl. Plus imaju i točeno pivo, ali onda sve sa lepinjicom izađe 500din.
U principu, i te prodavnice gotove hrane su imale niže cene dok se ne pročuje, pa su svi malo po malo podizali cene prateći potražnju, i tako sve dok ne primete da potražnja opadne npr. 10% u dužem periodu (nekoliko sedmica) i tu zaustave podizanje cena.
Uzimao sam često piletinu u Maxi supermarketu, uvaljanu u prezlu/brašno ili šta već, za paniranje, bilo 500g 280-320 din., kako kad. Vidim jednom u Tempu da je 430 din. isto 500g, i pomislim u sebi "kakvi lopovi", odem do te Maxi prodavnice isti dan, kad i tamo 430 din.
Što rekoše neki, sad ih treba iskulirati i okrenuti se povrću, iako je poprilično skupo jer je iz domaćih plastenika i uvoza, ali ne kontam da sad piletina bude skuplja nego u sred zime.
Ovde neka firma iz Niša ima par prodavnica mesa i u obe imaju roštilj sa uslugom pečenja. Kupiš piletinu po ceni koja je u mesarama (plus je kod njih gotovo uvek jeftinije), i oni ti još besplatno bace na roštilj... Ko ima problem sa kilogramima, samo izbaci hleb i slatke napitke (gazirani i voćni sokovi, slatkiši, praktično sve što sadrži ugljene hidrate, osim eventualno čaja sa medom) i umesto svega toga slatkog možete pileće belo, vešalice, pa čak i svinjski vrat. Čovek se mnogo brže goji od ugljenih hidrata (jer bubrezi prerađuju višak ugljenih hidrata u mast) nego od masnog.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.