Citat:
bananaphone:
Citat:
Tajmija:
...
Padaju mi na pamet razne radnje, jer mnogi mail-om šalju predračune i fakture za avansnu uplatu, ako neko može da u moje ime pošalje svoj predračun, a da pritom iz mail imenika izvuče moje ime i prezime ili ime moje firme, i da ide u isti folder, jer jelte adresa je u slovo ista, onda je to ogroman propust i čudi me da nema mnogo više zloupotreba. Praktično ti ne možeš da znaš da li ti je mail spam ili pravi, osim da svakog ponaosob zoveš i pitaš, e jesi li mi ti poslao mail u 12:03? da li je tvoj broj računa taj i taj.
...
:)
https://www.dutchnews.nl/news/...r-e19m-in-sophisticated-fraud/
To je ono što je ishod. Pročitao sam da je i Narodna Banka Srbije skoro nasela na sličan način gde je nekim anonimusima uplatila neke silne pare koji su tražili da isplati dugovanje za materijal od koga se pravi novac.
Ne kažem da tamo rade stručnjaci, ali ako mail stigne sa 'zvaničnog' sa kojim komuniciraju godinama, i još se ubaci u prepisku, onda svako može postati žrtva prevare.
I sam koristim mail-ove na moj sajtu, ali nikad nisam pomislio da postoji mogućnost da neko u ime mog domena šalje poruke a da pritom nije upao na cpanel ili nekako došao do auth informacija za određenu adresu. Naravno tu ne uključujem provajdera i upad na njegove servere.
Kako nije sve tako crno, vidim da postoje metode, koji su članovi ovde izneli, kako bi se otežao takav postupak, ali opet, čudi me da u 2020. tako laka krađa identiteta može postojati, ali me još više čudi kako je onda mail i dokumenti poslati preko njega postali praktično pravno validni i zvanični način komunikacije svuda u svetu.