Citat:
ademare:
Janis je rodjen u Atini .
Roditelji su mu Nigerijci emigranti .
Znaci nisu ga dovukli odnekud i dali mu pasos ako tu ima neke razlike .
Ne pitam zbog igranja za reprezentaciju nego zbog onoga što ameri forsiraju u nekim novim ljudskih pravima pa crnci više nisu crnci nego afroamerikanci. Valjda je uvreda da njima kažeš da su crnci a nije uvreda da belcima kažeš da su belci. Pa me zanima da li su pomenuti afroamerikanci ili afrogrci ili afrofrancuzi.
Citat:
ademare: Ima kod nas sada u Rvanju onaj Gruzijac sve zlatne medalje osvaja ! Ne zna ni rec Srpskog jezika niti gde je dosao !
Razumeo bih ubacivanje nekog stranca u sport koji nam ne ide i nemamo ni tradiciju ni uspeh, recimo hokej na travi ili kriket. Ali rvanje je maltene naš sport koji svet planira da izbaci iz većih takmičenja jer nemaju mnogo uspeha (to je takoreći važilo i za vaterpolo) i dovođenje ne reprezentativaca nego i stranih igrača mi je bezvezno.
Do relativno skoro je i po Evropi važilo pravilo da u ekipi smeju da budu do dva stranca pa bi neko promenio državljanstvo što i nije bilo često. Mislim, ode neki Francuz da igra košarku u Engleskoj ili Luksemburgu i da menja državljanstvo??
Beše kod nas dato onom Brazilcu u Partizanu i gde je on sada?
Mislim da je ono staro pravilo bilo logičnije jer ... sutra Kuvajt ili Emirati kupe 20 najboljih NBA igrača i ubace ih u reprezentaciju pa dobiju najjaču ligu?? Skoro beše slučaj da neki bolji engleski fudbalski klub u prvoj postavi nije imao NIJEDNOG britanca ili engleza.
U najgorem slučaju bih dozvoljavao igre u klubovima ali za reprezentaciju samo onima koji su tu naučili taj sport. Mogao je Janis da se rodi i u Nigeriji, kao mali se preseli u Grčku, tamo nauči da igra i ništa loše da postane reprezentativac. Sutra će da ga kupi Norveška i on postaje njihov? Mislim, ne znam za pravila ko sme a ko ne sme da igra, nekada je važilo da ne sme neko ko je igrao za drugu, mislim da se i to menjalo. Pa se mnogi predomisle i promene ... svoju otadžbinu.
Nekada su samo naši igrali kod nas, poneko ode negde i talentom ubije neki tamošnji talenat. Pa kada u svim zapadnim timovima glavnu reč vode naši (rusi, letonci, litvanci pa hrvati, crnogorci, slovenci) njihov sport se ne razvija dovoljno. Kod nas nije bilo stranaca, kad ode neko negde, tu se pojavi neki novi klinac koji se relativno brzo razvije i uvek smo imali dobre igrače. Danas ima puno crn... ili kako ih god zvali pa sam viđao na košarkaškoj utakmici Zvezda - Partizan na jednoj strani četiri a na drugoj tri ... ona igrača. Mislim, od deset njih sedmorica nemaju veze sa nama.
Koliko vidim, sada kod nas i kod baltičkih reprezentacija nema ... onih ali me plaši da se to ne promeni. Za mene je sramota da neka država nema 12 igrača koji mogu da je predstavljaju nego kupe nekog polovnog istrošenog da igra za nju.
Citat:
ademare: Ja bih to vezao za rezidentnost !
Znaci ako zivis u Srbiji i dok zivis evo penzije , No problem. Ako odes za Gruziju ili neku drugu Vukohebinu , nema penzije , tamo se snalazi kako znas !!
Kaži to gastarbajterima koju steknu penziju u švabiji ili Kanadi pa dođu kući da provedu penzionerske dane a švabe i kanađani im kažu ... e ne može, nema naše penzije, dođi nazad ili se snalazi kako znaš.