Drago mi je da temu nalazite za inspirativnu
Off topic: :)
Citat:
Bojan Basic:
Pa i nije baš tako. Tekst (uglavnom) ne pišemo samo velikim slovima, već koristimo i mala. :-) Ako gledamo ove slike:
https://commons.wikimedia.org/...t_(Gaj%27s_Latin_alphabet).svg i
https://commons.wikimedia.org/...8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0).svg, slova koja se protežu kroz dva cela „kvadratića“ u latinici su: b, d, dž, đ, f, g, h, j, k, l, lj, nj, p, t (14 komada), a u ćirilici: b, đ, j, r, ć, u ,f (7 komada). Ako ne tražimo cela dva kvadratića nego računamo već čim imalo štrče, onda imaš još 5 latiničkih (č, ć, i, š, ž; ukupno 19) i još 3 ćirilička (d, c, dž; ukupno 10). Dakle, ipak postoji osetna razlika.
Meni bilo zanimljivo da nađem iz kog seta crtica i kružnica, lukova, je uopšte izvučen alfabet, s obzirom da je istovremeno i skladan, a opet svako slovo različito za različit glas, mslm, mene neko da zamoli napravi alfabet ja bih smislio X (iks) i O (oks) i tu bih stao, rekao bih nema više ništa različito .. I kad su se pojavili nft generatori, hajd da napravim neke probe ..
Ako ga nahraniš sa svim mogućim crticama koje bi učestvovale iz tog seta, to je oko 7 miliona kombinacija, ne bih mogao ni da pregledam.. kad sam izbacio one crtice koje se ne pojavljuju ni u jednom slovu (ali jesu potencijalno iz tog seta) onda oko 40 lajera, daju oko 110.000 kombinacija (zavisi od rasporeda po folderima kako organizuješ), ispalo je da ima tu svačega, vašala, znakova pitanja, znakova za valute, brojeva .. neke kombinacije su baš skladne, da se zapitaš zašto nešto nije proglašeno za slovo, a nešto drugo jeste ..
Na žalost pred kraj alfabeta kod xyz sam bio umoran pa sam samo štiklirao da ima sve neophodne crtice, a nisam obratio pažnju gde su raspoređene po folderima, pa ne bi ispisao X i Z, ali je prijatno iznenađenje bilo da ispiše i neke brojeve 7 i 9 koje uopšte nisam imao u vidu niti planirao (ispisao bi i ostale brojeve ako bih vratio sve one crtice iz većeg seta ..)
Mislim da su alfabeti evoluirali isto kao i ljudi, A i V deluju da su povučeni direktno iz nordijskih runa, Q je jedino koje ima tu malu kosu crticu, kad bi sve takve ubacio u matricu množilo bi broj kombinacija sa 16, K I R deluju isto kao i A i V, da nisu iz tog fonta, bolje bi izgledali kad gornju kosu crtu u K i luk u R, preseče kosa crtica na izvesnom rastojanju od krajnje leve tačke ..
Mislim da mi to smeta kod ćirilice, ko je konstruisao nad slovima grčkog alfabeta malo je iskočio iz ove osnovne matrice koja se koristila, sa D, Đ, DŽ .. kod ovog engleskog alfabeta velika štampana slova nema takvih iskakanja, ni gore ni dole ..
Jedino što se ponavlja više puta je krajnje levo uspravna crta 18 puta, i donji pri dnu luk 6 puta, sve ostalo se pojavljuje ili samo po jednom, ili najviše 2 - 3 puta.
Bio bi lep hobi zadatak sa što manje lajera, foldera, kombinacija, ispisati ceo alfabet, naravno ne računa se rešenje jedan folder sa svim slovima unutra :) ja sam trenutno na 36 lajera 40.000 kombinacija, može i manje ..
Ali onaj ko je smislio A, B, C, D, E, F .. itd kao da se vodio još nekim principom sem izbora crtica ..
Nisam nezadovoljan, dobio sam prilično dosledan, i reklo bi se veoma čitljiv font, moš ga čitati sa dva metra ..
[Ovu poruku je menjao MajorFatal dana 01.12.2022. u 15:46 GMT+1]
Nemoj da pricas?