Koliko shvatam kuća je dosta slična našoj. Nemate veliku kvadraturu, a imate relativno dobru izolaciju.
Nisam računao podrum i ne znam kako je orjentisana kuća ni gde se nalazi, ali svejedno imate dosta slične toplotne gubitke kao naša kuća.
Ako te ne mrzi da gledaš evo proračuna za tvoju kuću koje sam koristio:
https://docs.google.com/spread...m1mvp1pWR8shecfU_zFEK8GL2ms_9Y
Mi imamo toplotnu pumpu vazduh-voda (Fujitsu 10kW) i podno grejanje. Računi za grejanje (za 6 mesci) su nam pre 2 zime bili 38.000 din, a prošle zime 30.000 din (prošla zima je bila blaža plus smo dobijali pospust za štednju struje). Ove zime očekujem troškove od oko 45.000 din (poskupljuje struja i gas, a računam da neće opet biti blaga zima).
Grejanje smo postavili 2018. godine i tada su cene bile dosta drugačije nego sada. Tada smo platili sve ukupno ispod 10.000€. Tu računam izolaciju ispod košuljice, cevi, košuljicu, majstore, razvodne ormane, toplotnu pumpu, ugranju toplotne pumpe,... sve. Sama toplotna pumpa sa ugradnjom nas je izašla nešto preko 4.500€.
Ne verujem da je sada mnogo skuplje. Zavisi koji model tražiš. Mislim da i ti možeš da prođeš bez problema sa nekim modelom od 10-tak kW. 16kW bi ti bio i više nego dovoljan, ali ne znam da li se isplati zbog razlike u ceni. Ako nađeš povoljno, zašto da ne.
Ako se odlučiš za nešto drugo možeš jeftinije da prođeš za kotao, a kasnije da imaš nešto veće račune. Mi smo zadovoljni sa toplotnom pumpom i da ponovo radim isto bih izabrao.
Što se tiče šta je najbolje kombinovati sa podnim grejanjem, to je ili toplotna pumpa ili kondenzacioni gasni kotao. Sigurno ti ne trebaju fenkojleri ili nešto slično pošto si već postavio podno grejanje i nema smisla da kupuješ još nešto paralelno. Verovatno si ponude dobio i pre nego što si uradio podno, pa podrazumevaju sve i svašta.
Mi takođe imamo odžak i dodali smo prošle godine kamin, ali više radi ugođaja, a i ako ikada bude problema sa glavnim grejanjem (restrikcije, kvar,...) da imamo backup rešenje.
Da te ne zbunjujem: moj savet je da ili nekako izfinansiraš toplotnu pumpu ili ako već imate uveden plin, da uzmete gasni kotao. Pelet mislim da trenutno nije dobra opcija, ne bih komplikovao drva sa podnim grejanjem, a strujni kotao nikako zbog jako velikih računa (to možda ima smisla samo za neke male stanove).