Šta tu ima čudno, za frizere odavno ne postoji smer u školama, posle osnovne škole idu kod nekog frizera godinu dana ili tako nešto, polažu neki ispit, i mogu već sa 16 godina zvanično da rade u frizerskom salonu.
Sretnem pre 15-ak godina drugaricu iz osnovne škole u busu, nisam još imao auto pa nahvatao poslednji bus, ona priča kako je završila tako kurs, ne znam koliko već godina staža i kaže "ovo mi je ćerka, 3. godina ekonomske škole", ja nešto preračunavam, ispada da je ćerku dobila sa 17 godina ili tako nešto :)))
Da je Srbija pametna kao što nije, vratiti onaj sistem od pre 50 godina, deca da idu 3 dana u školu, a 3 dana da rade u firmi i za to dobijaju bar minimalac, u školama ukinuti bar polovinu predmeta kao obavezne, napraviti deci izborne blokove, pri čemu imaju npr. 3 obavezna predmeta i 3-4 izborna, i to je to, ne vidim poentu da deca u školi imaju 12, 13 ili čak 16 predmeta, jer sa 2 časa sedmično ne može ništa da se nauči!
Moj stric je tako završio mesarski zanat i bio vrhunski majstor, a danas ne vidim kako će neko sa 4 godine srednje škole da nauči bilo šta od zanata, osim onih za koje se u školi mogu stvoriti uslovi (recimo operater na CNC mašini i sl., ako škola ima tu opremu).
A što se tiče ovog "krštenja" za koje je pitao postavljač teme, najbolje je da se traži "krštenica" od Crkve, pa će tu da piše, ili pitati sveštenika da proveri. Mislim da je svejedno da li je urađeno krštenje ili miropomazanje, najvažnije je da je verovatno naplaćena procedura, a često je to jedan od primarnih motiva. Ima sveštenika koji su potpuna suprotnost i koji neće sve gledati kroz novac niti će zloupotrebiti zdravstveno stanje osobe da formalno na papiru dobiju jednog pravoslavnog vernika više.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.