Za stomatološke ordinacije u školama postoji dobar razlog za plus i minus. Plus je što su u nekim školama bili super stomatolozi (ili po ovom novom stomatološkinje, jer su uglavnom bile žene stomatolozi po školama), ali su u nekim školama bili bukvalno sadisti, kao u osnovnoj školi gde sam išao. Kad bi nekom detetu bušila zub, to je uvek radila bez anestezije, eventualno se stavi lek koji malo ubije živac pa posle može da očisti, ali su joj plombe stalno ispadale.
U gimnaziji bila zubarka koja nije imala ni 30 godina, a sestra bila pred penzijom, napravi one smese za plombu da ima za 50 zuba, ali ne pogodi gustinu, pa je zubarka natera ponovo... i plomba ispadne posle 2 dana. U domu zdravlja radio čuveni stomatolog na dečjem, koji je imao i privatnu ordinaciju (ali nikada nijedno dete nije vratio iz doma zdravlja niti uputio roditelje da je bolje da ga dovedu privatno da to uradi kako treba, već se često svađao za tehničarima kad ne urade svoj deo posla kako treba i sl.), čovek samo tako pljuvao u početku one helijumove plombe (osvetljavaju se helijum lampom), jer tada nije postojala gotova smesa čija je gustina 100.00% kako treba, već se smesa pravila od praha isto kao za cementne - i naravno, ovim mlađima je to bilo kao bolje, pa plomba ispadne posle 5 dana, a ovaj kad uradi cementnu plombu, stoji po 5 godina.
Generalno, za to sam da po školama budu neki stomatološki tehničari koji mogu eventualno da skinu kamenac, upute decu da promene način održavanja zuba ako za to ima potrebe (recimo, ko ima sklonosti ka karijesu, da koristi pored paste i nešto dodatno, recimo tečnost za ispiranje), a da po školama bar jednom mesečno dolazi najbolji dečji stomatolog u gradu, koji će neke izdvojene slučajeve pogledati i uputiti dalje, jer u školskim ambualnatama ne postoje uslovi niti stomatolozi imaju znanje da to odrade kako treba, a deca mogu da ostanu bez nekih zuba zbog pogrešnog lečenja.
Recimo, ja sam slučaj kome su trebale prednje jedinice i dvojke da se izvade sa 7 ili 8 godina, jer sam mlečne promenio sa 5 godina, što je možda bilo prerano, a zubarka u školi je na ovim trajnim svakog meseca nešto "obrađivala", stavi plombu koja ne stoji ni 5 dana, onda opet nešto obradi na zubu, plomba opet ispadne, dok na kraju nisam lepo otišao u dom zdravlja kod stomatologa koji zna ŠTA i KAKO treba da se uradi.
Ispadoše najpametniji u mojoj generaciji oni koji su izbegavali školsku ambulantu, čak je jednog drugara zubarka maltene proganjala i na kraju došla na čas da pita hoće li on uopšte da dođe na pregled ili da mu precrta karton.
Jesam se raspisao, ali opet da naglasim suštinu, tu i tamo ima odličnih stomatologa u školama, ali ima mnogo više onih koji deci upropaste zube ako deca redovno idu kad god ih zovu da im nešto urade.
Po meni, roditelji treba da odvedu decu kod najboljeg stomatologa u gradu, tu ne treba žaliti. Sećam se slučaja neke drugarice iz drugog grada, upoznali se na nekom takmičenju kad smo bili 7. razred, njen otac je uvek pominjao te školske stomatologe koristeći najgore prideve, jer je jedan od njih njegovoj ćerki tamo negde u 6. razredu izvadio peticu, a sve ostale zube imala perfektne, tu su joj valjda stalno "lečili" karijes u školskoj ordinaciji dok nisu upropastili zub i na kraju ga izvadili, a da se nisu konsultovali sa roditeljima!
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.