Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Srbija - raspada li se ili ne?

elitemadzone.org :: MadZone :: Srbija - raspada li se ili ne?

Strane: << < .. 25 26 27 28 29 30 31 32 33

[ Pregleda: 48346 | Odgovora: 650 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075

Jabber: djoka_l

+1527 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?11.04.2025. u 10:43 - pre 18 dana i 23h
Citat:
Java Beograd:
Citat:
Turmen: Složićemo se da se ne slažemo ...
I kao takve su legitimne, jer niko ne blokira jer mu je dosadno, jer je dokon, jer nema pametnija posla - nego jer mu je to poslednji izlaz.

Tvoj primer (u vezi sa ocem) blokade gradilišta je OK, naravno, ali to nije smena vlasti. Smena vlasti je nešto sasvim drugo.

Da se blokadom puta/ulice može promeniti vlast onda bi blokada bila OK. Ali ne može. Hiljadu puta viđeno. Milion puta viđeno.

Pretprošle godine je dva meseca "Srbija protiv nasilja" blokirala Gazelu. I? Šta? Ništa.

Da vidimo, Vlada je pala, podignute su optužnice, narod se podigao širom Srbije, policija neće da hapsi, puštaju da jaja lete na jajare, širom Evrope se analizira autokratski režim u Srbiji, vlstordršci u panici.
Izgleda da deluje. Sada što ti ne možeš ponekad da prođeš nekom ulicom, mislim da je manji problem.

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
*.static.isp.telekom.rs.

+10450 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?11.04.2025. u 10:45 - pre 18 dana i 23h
Citat:
Turmen:Kada bih video Citroena C4 kako se zaleće - pomislio bih da si možda ti

Uzgred, C4 sam dao sinu. Ja sam prešao na nešto drugo, ali to ćemo na AutoZone.

OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji

Odgovor na temu

Bora Sonar

Član broj: 347539

+147 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?11.04.2025. u 10:46 - pre 18 dana i 23h
Citat:

Turmen: Složićemo se da se ne slažemo ...
I kao takve su legitimne, jer niko ne blokira jer mu je dosadno, jer je dokon, jer nema pametnija posla - nego jer mu je to poslednji izlaz.

Nisu blokade poslednji izlaz, postoji nešto mnogo gore od blokada. Blokade su poslednje upozorenje. Pogledati sliku Ežena Delakroa "Sloboda vodi narod" za detalje. Javi je to izgleda prihvatljivije nego da on i gospođa zakasne na pozorišnu predstavu.

Odgovor na temu

Turmen
Software Quality Assurance Engineer
Wireless Media
Beograd

Član broj: 317274
95.180.107.*

+267 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?11.04.2025. u 10:57 - pre 18 dana i 23h
Citat:
Java Beograd:

Da se blokadom puta/ulice može promeniti vlast onda bi blokada bila OK. Ali ne može. Hiljadu puta viđeno. Milion puta viđeno.

Pretprošle godine je dva meseca "Srbija protiv nasilja" blokirala Gazelu. I? Šta? Ništa.

Jasno ti je da nije bilo blokada Gazele od pre par godina (ne znam ko je bio organizator, mislim da je Kreni Promeni) da bi se verovatno danas uveliko kopao litijum u Nedeljicama?

Kad te gazi uprava firme, blokiraš firmu, kad te gazi vlast, blokiraš vlast.

S tim što da se ja nešto pitam, ne bih blokirao možda Gazelu, ali bih recimo 100000 ljudi opkolio skupštinu ili predsedništvo i blokirao sve izlaze odatle dok se ne ispune zahtevi. Zna to i ovaj zato je osnovao državu Ćacilend jer je to sledeći korak kada ljudima doqrtchi pa vide da mirni protesti, pešačenja, vožnje bicikala ne daju rezultate.

Citat:
Uzgred, C4 sam dao sinu. Ja sam prešao na nešto drugo, ali to ćemo na AutoZone.

Čestitke i u zdravlju da te služi. Nadam se da nije Volvo Mada je šalu na stranu taj S90 top auto, meni se dopada.

[Ovu poruku je menjao Turmen dana 11.04.2025. u 12:08 GMT+1]

Odgovor na temu

Turmen
Wireless Media
Beograd

95.180.107.*

+267 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?11.04.2025. u 11:02 - pre 18 dana i 23h
Citat:
Bora Sonar:
Citat:

Turmen: Složićemo se da se ne slažemo ...

Nisu blokade poslednji izlaz, postoji nešto mnogo gore od blokada. Blokade su poslednje upozorenje. Pogledati sliku Ežena Delakroa "Sloboda vodi narod" za detalje. Javi je to izgleda prihvatljivije nego da on i gospođa zakasne na pozorišnu predstavu.

Postoji generalni štrajk i postoji to "nešto gore", ali mislim da nijedan racionalan čovek u Srbiji ne želi to "nešto gore".. Zato ni ne odustaje od blokada i protestnih šetnji.

Odgovor na temu

Bora Sonar

+147 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?11.04.2025. u 11:04 - pre 18 dana i 23h
Citat:
Jasno ti je da nije bilo blokada Gazele od pre par godina (ne znam ko je bio organizator, mislim da je Kreni Promeni) da bi se verovatno danas uveliko kopao litijum u Nedeljicama?

SEOS je bio jedan od organizatora, to znam sigurno i čini mi se da je bio Ekološki ustanak. Za Kreni promeni nisam siguran, moguće je da su i oni bili uključeni.

Citat:
Turmen: Postoji generalni štrajk i postoji to "nešto gore", ali mislim da nijedan racionalan čovek u Srbiji ne želi to "nešto gore".. Zato ni ne odustaje od blokada i protestnih šetnji.

Naravno da niko sa dva grama mozga to ne želi. Zato ne mogu da razumem ljude koji bi da preskoče pokušaj mirnog rešenja samo da im ne bi bio narušen komfor. Ne znam kako mogu da budu sigurni da bi alternativna dešavanja njih zaobišla. Ja radim svoj posao, nikoga ne diram i bezbedan sam. Evo da citiram ponovo Javu, "hiljadu puta viđeno, milion puta viđeno" da to ne funkcioniše tako.

Odgovor na temu

Turmen
Wireless Media
Beograd

95.180.107.*

+267 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?11.04.2025. u 11:16 - pre 18 dana i 22h
Vidi od previše ljudi ja čujem taj konformistički stav. Imam među drugarima i u široj porodici ljude koji su iskreno protiv SNSa, ali do momenta dok njihov mehur i njihov komoditet ne trpi.

I oni bi sada i da im studenti sastavljaju vladu i da studenti pobede na izborima i da ih studenti organizuju.. A kad krenu da ih hapse i lemaju panduri, ili ako krene neki incident, da se oni zavale u fotelju i sa kokicama navijaju. Kad se pričalo o zborovima "ne mogu ja da budem sat - dva na nekakvom zboru".

Nažalost da bi došli do suštinskih promena svako od nas će morati da snosi neku žrtvu i da malo izađe iz zone komfora.

Kao onda kada je benzin otišao na 200din, svi se bunili zbog cena, a svi vozili, plaćali koliko im se kaže.. Pa naravno da neće pojeftiniti, zašto bi to neko radio. Rešenje je bilo bojkotovati pumpe par nedelja i morali bi da spuste cene. Da se odreknemo auta, malo prošetamo, vozimo se prevozom tih par nedelja zarad opšteg dobra i višeg cilja.

Na kraju je pojeftinio benzin, ali ne jer se neko pobunio, nego zbog nepomenikovog populizma i kampanje.

Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539

+775 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?11.04.2025. u 18:29 - pre 18 dana i 15h
Zato je Milošević odmah posle prvih izbora 1990. godine promenio izborni sistem u proporcionalan, cela Srbija postala jedna izborna jedinica, pravdalo se time da "opozicija ima šanse da osvoji više mandata", a i u takvom sistemu na prvim izborima ta kakva-takva opozicija je sa strankama manjina osvojila preko 50 mandata.

Rezultat promene izbornog sistema je da vladajuća partija može da krade tamo gde ima jaku većinu i nikakvu opoziciju, i time nadoknadi ono što ne dobije u mestima gde ne može tako lako da krade.
Da je ostao onaj sistem iz 1990. godine, onaj na vlasti bi morao u svakoj od 250 izbornih jedincia da se trudi, da ima prave ljude i u lokalnoj vlasti, a ne samo poslaničkog kandidata.
U takvom sistemu bi sada bilo lakše pritisnuti te poslanike, međutim sada je situacija da većina poslanika praktično živi u Beogradu, odnosno većina se preselila tamo.

Kod većinskog sistema, koji takođe nije idealan, ali je donekle pravedniji, građani bi mogli da zahtevaju ponavljanje izbora samo u toj izbornoj jedinici, pa da promene tog poslanika. Potom u nekoj drugoj jedinici, i tako u krug.

Ovako, situacija je da je neko sa 48% glasova od izašlih birača dobio 129 poslaničkih mandata.

Da se pitam, napravio bih sistem da se može podeliti samo onoliko mandata koliko je izašlo birača, gledano u procentima u odnosu na 250 poslanika i 100% građana sa pravom glasa. Pa, ako na izbore izađe 60% birača, onda imamo Skupštinu sa 150 poslanika, a ne sa 250.
Pa, da vidimo kome odgovara da na glasanje izađe što manje birača.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

2a06:63c0:3:9800:a49e:f993:e..

+10450 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?12.04.2025. u 17:07 - pre 17 dana i 17h
Citat:
mjanjic: Da se pitam, napravio bih sistem da se može podeliti samo onoliko mandata koliko je izašlo birača, gledano u procentima u odnosu na 250 poslanika i 100% građana sa pravom glasa. Pa, ako na izbore izađe 60% birača, onda imamo Skupštinu sa 150 poslanika, a ne sa 250.

Potpuno je svejedno da li u skupštini od 150 poslanika imaš 76 poslanika ili u skupštini od 250 poslanika imaš 126.

Ja bih tu Glupštinu, sa zvoncem, prvu ukinuo.

Čemu to? Samo troše pare. Ko osvoji većinu - taj vlada i donosi zakone i gotova priča.

Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475

+1831 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?12.04.2025. u 17:47 - pre 17 dana i 16h
Najbolje da se zbog ustede ukinu i svi sudovi, tuzilasta itd.

Ionako je najbolje da Jedan covek o svemu odlucuje a hiljade samo primaju plate a nista se ne pitaju.

Isto i vlada . Pre neki dan Danica bivsa ministarka zdravlja se setila da nista nije odlucivala kao ministarka ?

Sta ce nam dzabe ministri kada ne odlucuju nista ?

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

2a06:63c0:3:9800:a49e:f993:e..

+10450 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?12.04.2025. u 18:45 - pre 17 dana i 15h
Citat:
ademare: Najbolje da se zbog ustede ukinu i svi sudovi, tuzilasta itd.

Ne znam čemu spinovanje?! Zašto moraš svaki post da karikiraš i spinuješ?

Ako se ne slažeš sa postom u kome kažem da bih ukinuo Glupštinu - osvrni se na to.
Isti si kao Vučić, "a što me ne pitate koliko je Đilas ukrao para". Ili kao Koštunica Neobavešteni: "pitate me za pare, sad, kad Hilandar gori"

Dakle, sudovi i tužilaštva imaju svoju svrhu, namenu. Eto, ja sam, na primer, tužio Tehnomaniju. I dobio spor.

Ali, ne vidim ni jednu jedinu svrhu Glupštine.
Jer, ko osvoji većinu na izborima, taj ima većinu odbornika i potpuna je i nepotrebna formalnost izglasavanje zakona u Glupštini.
Jer jasno je da će zakon koji je predložila partija koja ima većinu da bude izglasan, i jasno je da će amandman koji predloži manjinska partija da ne bude izglasan. Prosto ko pasulj.

Od uvođena višestranačja u Srbiju, posle komunističke vlasti, NIKAD NIŠTA LEPO, NORMALNO I PAMETNO nije moglo da se vidi i čuje iz Glupštine.
Samo vređanja, klevetanja, kletve, tuče i koješta drugo čega bi se svako normalan postideo.

Odgovor na temu

kosmopolita
Beograd

Član broj: 257864

+28 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?12.04.2025. u 19:14 - pre 17 dana i 14h
Kad sam pisao o većinskom izbornom sistemu dobio sam odgovor da ne može jer će biti kupljeni tako izabrani poslanici.

Bili su kupovali u neko drugo vreme a valjda to sad ne bi moglo da prodje.

Odgovor na temu

ademare

+1831 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?12.04.2025. u 19:30 - pre 17 dana i 14h
Citat:
Java Beograd:
Citat:
ademare: Najbolje da se zbog ustede ukinu i svi sudovi, tuzilasta itd.

Ne znam čemu spinovanje?! Zašto moraš svaki post da karikiraš i spinuješ?

Svaki ? Na kakvim si ti drogama ?

Ajde navedi bar JEDAN ? Citiraj !

I ovaj Nije karikiranje i spinovanje vec Ironija , ali ajde navedi jos jedan koji sam "spinovao " nije tesko ako je SVAKI ??

Odgovor na temu

ademare

+1831 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?12.04.2025. u 19:37 - pre 17 dana i 14h
Citat:
kosmopolita:
Kad sam pisao o većinskom izbornom sistemu dobio sam odgovor da ne može jer će biti kupljeni tako izabrani poslanici.

Bili su kupovali u neko drugo vreme a valjda to sad ne bi moglo da prodje.

I danas se kupuju i poslanaci i odbornici itd. Poslanik je Vlasnik svog mandata , a ne stranka koja ga je stavila na listu.

On za pare napusti stranku i predje u dugu i zadrzi svoj mandat.

To se stalno desava !

Nema saziva skupstine bez toga svaki put ! Pa i sada je bilo u ovom sazivu. Ali su kao postajali "nezavisni " poslanici koji glasaju za vlast kada treba i daju kvorum kada treba.

Odgovor na temu

da.li.sam.to.ja
d.sluzbenik

Član broj: 264058

+147 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 07:37 - pre 16 dana i 2h
ademare@ to da je poslanik vlasnik svog mandata ODMAH treba ukinuti. Em taj poslanik na izbornoj listi nije bio sam bez stranke, em je veoma podlozno korupciji.
Vlasnik mandata treba da je stranka i kraj price.

Odgovor na temu

Bora Sonar

+147 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 07:50 - pre 16 dana i 2h
Ako bi stranka bila vlasnik mandata, čemu onda postojanje poslanika? Dovoljno bi bilo da stranka pošalje svog predstavnika u skupštinu, a da glas tog predstavnika vredi onoliko koliko je stranka dobila na glasanju.

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

*.static.isp.telekom.rs.

+10450 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 08:17 - pre 16 dana i 1h
To pitanje, ko je nosilac poslaničkog mandata, naravno, nema tačnog odgovora.

Onomad je nosilac bio poslanik lično.
Onda se Karić umešao u politiku, napravio stranku, i pazi sad: iako je stranku napravio posle izbora, i nije ni bio na izbornoj listi (!) on je kupovao jednog po jednog poslanika, koji su se dakle učlanjivali u njegovu stranku, pa ih je na kraju imao 10, i zamisli uspeo je da napravi poslanički klub! WTF?!

Deset poslanika i poslanički klub ima partija koja NIJE UČESTVOVALA NA IZBORIMA!!! Pa jel' to demkratski parlamentarizam?

Naravno, nije to bila jedina kupovina poslanika, Glupština je postala prava berza, sa istaknutim cenama koji poslanik koliko košta.

Onda je rečeno "pa ne može više ovako" i mandat poslanika je vraćen partijama. Jer, eto, poslanik nije nezavisan poslanik, i nije dobio mandat on lično, nego su građani glasali za partiju, za listu, i on se eto našao na listi.
Naravno, to nas onda dovodi u drugu krajnost gde poslanik nema pojma šta glasa, kako glasa, i onda predsednik Glupštine pozvoni zvoncem (ovo ima samo u Srbiji) i naprdnjaci po komandi glasaju.

- Ima jedna scena, kad je Maja Gojković, tadašnja predsednica Glupštine POGREŠNO pritisla zvonce, i neverovatno - naprdnjaci izglasali amandman opozicije!
Onda su u roku od odma' izmislili grešku u glasanju, pa je glasano ponovo uz napomenu "ne glasajte za ovo"

- Poznata je i ona "afera Bodrum" kad je glumica, poslanica žutih, bila na odmoru u Bodrumu, a neko koristeći njenu poslaničku ID karticu - glasao!!!

- Mislim da sam negde video snimljenu scenu da se naprdnjačkim poslanicima uručuju ID kartice neposredno pre ulaska u salu, a posle ih uredno vraćaju.

Sve u svemu - tvrdim da Glupštinu treba ukinuti.

Odgovor na temu

Bora Sonar

+147 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 08:30 - pre 16 dana i 1h
Treba glasati za konkretne ljude, a ne za partije. Skupštinu naravno ne treba ukidati, osim ako ne želimo sistem sa "dragim vođom" koji o svemu odlučuje. Mi već imamo takav sistem, ostalo je samo još da se ozvaniči.

Treba vratiti smisao skupštini, a ne ukidati je!

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

*.static.isp.telekom.rs.

+10450 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 08:43 - pre 16 dana i 1h
Ne možeš da glasaš ni za konkretne ljude.
Mislim, može se tako ustrojiti izborni sistem, ali bi onda pojedinac, glasač, trebalo baš dobro da poznaje baš svakog od onih koji su se kandidovali, da bi glasanje iole imalo smisla.
Ovako sa glasanjem "za partiju", glasači uglavnom znaju politiku i program koji promoviše neka partija.

I naravno, glasač glasa za nekog ko promoviše neke vrednosti, iskreno verujući u njega, a onda taj poslanik - živ čovek - "promeni mišljenje i poglede na svet". (čitaj: proda se onom ko da više i glasa onako kako mu se kaže)

Za konkretne ljude može da se glasa na lokalnim izborima, gde već koliko-toliko postoji veća šansa da glasači zaista i poznaju pojedince - kandidate za lokalnu vlast, ali i to se vrlo brzo izokrene u svoju suprotnost.

Odgovor na temu

Bora Sonar

+147 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 08:56 - pre 16 dana i 1h
Glasač ne glasa za politiku i program partije, već za lidera partije, to je realnost. To vodi ka koncentraciji moći u malom krugu ljudi. Glasanjem za konkretnu ličnost došlo bi do decentralizacije vlasti, a to je nešto što nijedan lider partije ne želi. Sada je trenutak da se izvrši promena, kada akademska zajednica ima najveće poverenje društva.

Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Srbija - raspada li se ili ne?

Strane: << < .. 25 26 27 28 29 30 31 32 33

[ Pregleda: 48346 | Odgovora: 650 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.