Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Srbija - raspada li se ili ne?

elitemadzone.org :: MadZone :: Srbija - raspada li se ili ne?

Strane: << < .. 26 27 28 29 30 31 32 33

[ Pregleda: 48343 | Odgovora: 650 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

rafiki
Beograd

Član broj: 48988

+64 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 09:26 - pre 16 dana
Vlasnik mandata mora da bude konkretna osoba koja se kandiduje i koja pobedi na izborima. Glasačima je dovoljno da poznaju par kandidata - one koji su se kandidovali u njihovoj izbornoj jedinici. Šta mene iz BG-a, opština NBg, briga ko se kandidovao u Leskovcu? O tome će brinuti građani Leskovca i oni će izabrati nekog po njihovom ukusu.
Ako se poslanik za koga sam ja glasao, kasnije udruži sa nekom drugom/trećom stranom - mene to opet nije briga, dok god on sprovodi politiku koju je predstavio i na osnovu koje sam ja njega birao. Ako skrene sa te politike, na sledećim izborima neču glasati za njega, a možda i pokrenem proceduru za opoziv - uz dovoljno podrške možemo da dobijemo i nove izbore u našoj izbornoj jedinici.

Pozdrav

Odgovor na temu

kosmopolita
Beograd

Član broj: 257864

+28 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 09:52 - pre 16 dana
Ako se smanji broj poslanika na pola, mogla bi da im se dupliraju primanja.
Sada dobijaju nekoliko hiljada a tako bi imali blizu 10 hiljada.
Onda ne bi mogli da budu kupljeni.
Više bi im se isplatilo da računaju na sledeći mandat od 4 godine.

Odgovor na temu

dejanet
Beograd

Član broj: 19240

+858 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 10:31 - pre 15 dana i 23h
Mislim da vlasnik mandata ne moze da bude ni poslanik niti politicka partija, vec glasaci.

Kako to sprovesti, nemam pojma, svakako danas teze nego pre 35 godina i pored interneta i sl.

Ranije pre naprednjaka(i zutih) su postojale mesne zajednice(danas samo na papiru), gde su gradjani imali mogucnost da se zale, ukazu na neki komunalni problem, gde su mogli da odslusaju neku pol. tribinu ili predavanje. Takodje u tim m.z. su se odrzavali "poslanicki dani" gde si mogao da pricas sa izabranim poslanikom itd.

Danas to bar u BGD ne postoji, zatvoreno-ponisteno sa namerom, delom zbog pljacke poslovnog prostora (m.z), najvecim delom da se odseku gradjani od politike i desavanja u komsiluku i opstini, opet sa ciljem lakse pljacke i zloupotreba.

Danas, ljudi jedini kontakt sa politikom i ljudima imaju kada dodju na glasacko mesto.

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
*.static.isp.telekom.rs.

+10450 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 10:49 - pre 15 dana i 23h
Citat:
dejanet: Mislim da vlasnik mandata ne moze da bude ni poslanik niti politicka partija, vec glasaci.
Kako to sprovesti, nemam pojma, svakako danas teze nego pre 35 godina i pored interneta i sl.

Vrlo jednostavno, kao u Švajcarskoj, danas. Nema šta da se mudruje, izmišlja topla voda i/ili rupa na saksiji.

Kako se izglasavaju zakoni u Švajcarskoj, danas? Lepo, referendumom. Imaju parlament, to stoji. Šta parlament radi? Ne znam.

Ali, kad vladajući režim izađe sa predlogom zakona - nema zvonce, lažne ID kartice i slične gluposti. Građani izađu na glasanje i usvoje/odbace zakonski predlog.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji

Odgovor na temu

Bora Sonar

Član broj: 347539

+147 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 11:07 - pre 15 dana i 22h
Ja ne mogu da proučavam dokumentaciju za svaki zakon, kako bih ispravno glasao. Umesto toga ja bih platio nekome u koga imam poverenje da to radi umesto mene. Ukoliko izneveri moje poverenje, sledeći put bih poslao nekog drugog. S obzirom da bi mi bilo skupo da sam plaćam nekome punu platu za taj posao, potražio bih grupu istomišljenika koja bi se složila da pošaljemo zajedničkog predstavnika, a pošto već plaćam porez, računam da je i to sređeno.

Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649

+4827 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 11:32 - pre 15 dana i 22h
Citat:
Java Beograd: Šta parlament radi? Ne znam.

Donosi zakone :)

Odgovor na temu

test1234
Branislav B. Rakic

Član broj: 146636
*.dynamic.mbb.yettel.rs.

+345 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?14.04.2025. u 12:41 - pre 15 dana i 21h
Čini mi se da je na prvim višestranačkim izborima u Jugoslaviji, 1990g valjda, na opštini N. Bgd pobedio kao poslanik u skupštini Srbije, pisac Antonije Isaković.

Jednom nedeljno je primao gradjane u velikoj sali opštine N. Bgd.

Takodje se sećam da je sala bila puna dupke i još toliko ljudi ispred.

Gotovo redovno se pitanja postavljala do dugo u noć gotovo redovno do posle 24h i čovek odgovarao na bukvalno svako pitanje a naročito na pitanja na koja nije mogao da odgovori prošle ili preprošle nedelje.

Ali brzo smo i to razvalili kao i sve.

Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

+4827 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?15.04.2025. u 09:21 - pre 15 dana
Citat:
Java Beograd:
Citat:
dejanet: Mislim da vlasnik mandata ne moze da bude ni poslanik niti politicka partija, vec glasaci.

Vrlo jednostavno, kao u Švajcarskoj, danas. Nema šta da se mudruje, izmišlja topla voda i/ili rupa na saksiji.

Kako se izglasavaju zakoni u Švajcarskoj, danas? Lepo, referendumom. Imaju parlament, to stoji. Šta parlament radi? Ne znam.

Ali, kad vladajući režim izađe sa predlogom zakona - nema zvonce, lažne ID kartice i slične gluposti. Građani izađu na glasanje i usvoje/odbace zakonski predlog.

To ne funkcionise u Svajcarskoj tako.
I u Svajcarskoj parlament donosi zakone kao i kod nas (ok, verovatno postoje razlike u detaljima). Ne donose se zakoni na referendumima.
Ono sto je za njih karakteristicno je da se svaki donet zako moze osporiti referendumom u roku od 100 dana ako se sakupi 50000 potpisa ili 8 kantona ulozi zalbu.
Referendum je obavezan za menjanje ustava, kao i kod nas s tim da se moze odrzati i na gradjansku inicijativu ako se skupi 100k potpisa.

Svajcarska je mozda najbliza direktnoj demokratiji ali nema direktnu demokratiju. Niti bi tako nesto bilo prakticno, Bora Sonar je dao objasnjenje.

Odgovor na temu

Bora Sonar

+147 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?15.04.2025. u 13:41 - pre 14 dana i 20h
Citat:
Turmen:
Šteta što ne može da se prati tura na Strava aplikaciji i šteta što se niko od njih (posebno onaj batica na visokom biciklu) nisu setili da stave GoPro kameru i snimaju ceo put :)

Našao sam kanal jednog od učesnika, SaskiArt. Da li znate za još nekog?

Poslednji video sa kanala:

Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

+4827 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?15.04.2025. u 14:10 - pre 14 dana i 19h
Imas njihov zvanicni Instagram profil, blokadna pedala: https://www.instagram.com/blokadna.pedala/
Zatim Blokada Bec koji su poceli sa Becom ali su nastavili i sa ostalim gradovima, prenose doceke: https://www.youtube.com/@BlokadaBe%C4%8D/streams
Na https://turadostrazbura.rs/ imas live tracking mada je sad malo kasno za to :)

Odgovor na temu

Bora Sonar

+147 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?15.04.2025. u 14:15 - pre 14 dana i 19h
Hvala, nisam znao za ovaj: https://www.youtube.com/@BlokadaBe%C4%8D/streams

Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

+4827 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?15.04.2025. u 14:46 - pre 14 dana i 19h
E da, imas i ovo https://www.instagram.com/blokadar/
kao i https://www.instagram.com/lavbokastories/
S tim da se dosta toga ponavlja izmedju ta dva profila.
A ispred RTV-a ce biti od 18h prenos doceka u Strazburu. Kamenicki put 45, Sremska Kamenica.

Ako te interesuje nesto u vezi same organizacije voznje, mozes pitati i ovde.

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 15.04.2025. u 16:11 GMT+1]

Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

+4827 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?15.04.2025. u 19:28 - pre 14 dana i 14h
Docek u Strazburu live: https://www.youtube.com/live/dEpXYXLtndo
FDU Dnevnik live: https://www.youtube.com/live/wlU2-TaEg4w

Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
*.static.isp.telekom.rs.

+10450 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?16.04.2025. u 07:52 - pre 14 dana i 2h

Ko ih j kad su glasali za režim.

OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

Bora Sonar

+147 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?16.04.2025. u 08:44 - pre 14 dana i 1h
Kraljevčani daju svoj doprinos zaustavljanju raspadanja Srbije, bravo za njih. Dobra stvar je što doprinos daju i pojedinci iz vladajuće koalicije. Član vladajuće koalicije, pripadnik stranke Zdrava Srbija, prof. dr Miroljub Albijanić, pokazao je da misli svojom glavom i svoje mišljenje je izneo na zasedanju Skupštine! Da je to uradio kao profesor matematike u nekom amfiteatru ili negde na gradskom trgu to ne bi imalo ovakvu težinu. Zato je bitno da postoji Skupština!

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
Član broj: 16
*.158.45.dynamic.stcable.net.

+1430 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?17.04.2025. u 16:13 - pre 12 dana i 17h
Citat:
miki069: Jel ide AvAv na Paradu 9. maja?
Ovo sam hteo i ja da pitam ali da ne širim offtopic u drugoj temi gde je postavljeno, prenosim ovde.

To je tema čime treba srpska politička javnost treba da se bavi, ako neko ima info o tome gde ide, neka napiše.

Što se mene tiče, ako 9. maja umesto na paradi pobede bude na balu nacista u Kijevu, dobiće u meni još većeg protivnika.

Odgovor na temu

Turmen
Software Quality Assurance Engineer
Wireless Media
Beograd

Član broj: 317274
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+267 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?18.04.2025. u 20:15 - pre 11 dana i 13h
Citat:
Nebojsa Milanovic:

Što se mene tiče, ako 9. maja umesto na paradi pobede bude na balu nacista u Kijevu, dobiće u meni još većeg protivnika.

Mislim da je taj 9.Maj jako bitan datum za njega i konačan momenat da se odluči na kojoj će stolici sedeti.

Do sada je sedeo na dve stolice, ali polako dolazi vreme kada će morati da pokaže "pripadnost" i kada će zvanično zalupiti vrata evropskoj uniji (što ne mora nužno da bude loše po nas kao državu, ali može biti loše po njega).

A sve i da ode u Rusiju, u tebi treba da ima protivnika, jer sa tim nacistima i dalje šuruje oko litijuma, jeftine radne snage, nekih zarđalih preplaćenih aviona i slično.

Odgovor na temu

dejanet
Beograd

Član broj: 19240

+858 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?18.04.2025. u 20:42 - pre 11 dana i 13h
^ Mislim da nije.

Vucic je vredna EU imovina jer je ulozeno dosta u njegovo dovodjenje i odrzavanje na vlasti. Vecinu stvari koje su trazili i traze on isporucuje, ali najvaznije oni dele vecinu pogleda sa njim o svetu i politici ako se to politikom moze zvati.

Tako da ako Vucku treba taj odlazak u Moskvu(a treba), njemu ce se "progledati kroz prste".

Sa druge strane glupi Rusi misle da ako su mu dali blanko memorandum FSB-a(nesto kao opravdanje za izostanak sa casova bez datuma), da preko ChatGPT-a nazrvlja na losem ruskom nalaz o topcetu, da ga eto drze za jajca i da ce ga naterati da dodje.

Ali nije u tome stvar, vec da kod nas bambusa ispadne eto Baja i da si malo pripomogne oko ovih domacih "problemcica".

Ovo je razmisljanje na temu...

Odgovor na temu

Turmen
Software Quality Assurance Engineer
Wireless Media
Beograd

Član broj: 317274
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+267 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?18.04.2025. u 21:11 - pre 11 dana i 12h
Videćemo, za sada je nečastivi mnogo bolju saradnju imao sa EU nego sa Rusijom, osim tapšanja po ramenu sa Lavrovim, nema tu neke velike podrške.

Iz EU fondova su njemu i SNSu stigle mnogo veće investicije.

Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475

+1831 Profil

icon Re: Srbija - raspada li se ili ne?18.04.2025. u 21:30 - pre 11 dana i 12h
Ja mislim da je ovde @ Dejan u pravu.

Da ce da ga puste u Moskvu bez ikakvih posledica !

Njima upravo to i odgovara jer niti on zeli u EU , niti EU zeli da nas primi pa im on dodje kao Elegantni razlog ! Zato ga najvise i drze ! Osim sto sve slusa i daje !

Danas je Srbija dalja od Eu nego sto je bila 2011. godine !

Iako je te prve izbore imao najvise glasova pod sloganom " EU Nema alternativu " i u nju se zaklinje vec godinama !

Secam se i Nikolica koji je u predizbornoj kampanji a i posle kao predsednik poredio EU sa rodjenim sinovima ?!

Cetnicki vojvoda Nikolic ?

Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Srbija - raspada li se ili ne?

Strane: << < .. 26 27 28 29 30 31 32 33

[ Pregleda: 48343 | Odgovora: 650 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.