Citat:
kosmopolita:
Kad su krenuli da uvode lične karte sa čipom nije bilo jasno čemu će služiti taj čip.
Bilo je jasno, stavise ideja je bila veoma dobra - da se rasterete salteri, izbegne potreba da vaids novu LK kada se selis, da se smanji FT1P - odnosno izbegne ono "prilozite kopiju LK i to OVERENU (*)". Ali tada su neki poslanici u Skupstini poceli da trube o "zigu zveri", pa je doneto nebulozno resenje - da biras hoces li ili neces cip. Par godinica kasnije, RFZO je izdao neke plasticne kartice umesto one "harmonike" koju su iz nekog razloga zvali knjizicom iako nema veze s knjigom kao formom. Ja svoju, naravno, nikada nisam imao, ali moja pokojna majka jeste, njenu jos uvek negde imam u dokumentima. I pazi sad - taj dokument ima cip. I niko tu nije ponudio opciju bez cipa. Znaci, to je kao ok da ima cip? A LK moze sa i bez?
(*) Overena kopija - zapravo nema svoj smisao i niko normalan u svetu tako nesto ne trazi. To inace vuce poreklo iz vremena kada kopir-aparati nisu postojali, nego su ljudi PREPISIVALI RUKOM dokument. Onda je neko u opstini zaista m orao da uporedi dokument sa prepisom i da ti izda overu da je to to. Ali eto, iz tih vremena ostalo je to "overavanje", samo je sada izmesteno kod notara i kosta 10 puta skuplje nego ranije u opstini. :->
Citat:
Sada je EU uvela slikanje i otisak prsta pri prelasku granice.
To je tek pocetak, sledece godine ce to i naplacivati. Kopirali Amere. Uzgred, sada su i Britanci uveli to isto i kod sebe. Svet se zatvara u torove. Toliko o onoj bajci o otvorenim granicama.
Citat:
Možda budu uveli obavezan čip jednom kasnije ;)
Pa prica se o digitalnim pasosima kao ideji, samo sto jos uvek niko ne zna sta je to, ni kako ce izgledati.
Citat:
Nadam se da ću doživeti mogućnost da pljunem u epruvetu iz koje će izvaditi moj DNK.
Ili bolje - pljunes onome ko ti to trazi u facu, pa neka on to sa svog lica prespe u epruvetu. :-)
Citat:
Ivan Dimkovic:
Zasto bi se iko normalan podlagao medicinskoj proceduri koja uvek sa sobom nosi rizike (od infekcije za pocetak) zarad necega sto je moguce postici sa mobilnim telefonom ili NFC opremljenom karticom?
Tu jesi u pravu. Ali telefon mozes da das drugome, da ti ga drugi uzme / ukrade ili da ga prosto ne poneses kada ides negde incognito. Ili za to poslednje poneses staru Nokiju. :-)
A potkozni cip, kada ti ga ugrade, tesko mozes da skines. Mislim, mozes, ali da se pritom povredis.
Ovako, oni su taj sistem vec isprobali na mackama i dzukcima, pa sad - daj da cipujemo i ljude. Osladilo im se cipovanje. :-)
Ne sporim da ce jednog dana takva stvar postati de facto obavezna, bas kao sto je sada u mnogim zemljama bankovni racun de facto neophodan za zivot - osim ako nisi beskucnik ili ako zivis u nekoj prikolici parkiranoj u sumi. Cak ni u Srbiji vise ne mozes da dobijes platu u vidu koverte s novcem. U Holandiji ne mozes vise nigde da platis mesecne rezije (struja, gas, Internet itd.) u kes-varijanti, jer nemas fizicki salter/instituciju gde mozes da udjes, predas priznanicu i uplatis kes. NEMA!
Jedino je pitanje da li ce to biti potkozni cip ili ce smisliti neku drugaciju tehnologiju. Recimo, daju ti kapsulu da progutas, a ona se zakaci u vidu implanta u zelucu - kao u filmu
Fortress (1992). :-)