Ebox
Član broj: 6023 Poruke: 123 195.252.86.*
|
Nisam siguran da li sam odabrao bas najbolje mesto da postavim ovo pitanje, ali da budem iskren ne znam ni za jedno drugo. Vise puta sam na ovom forumu dobijao pomoc i savete, pa se nadam da ce tako biti i ovaj put.
O cemu se radi? Odlucio sam da ugradim klima-uredjaj u stan. Klasican uredjaj sa spoljasnjom i unutrasnjom jedinicom. Odabir proizvodjaca je manji problem. Ponuda je dobra, cene vise nisu tako visoke, a verujem da izmedju onih skupljih, Tadiran i Panasonic i nesto jeftinijih, Samsung, LG, Mitsubishi i dr. i nije velika razlika u kvalitetu. Mnogo veci problem, za nekoga ko nema iskustva sa klima-uredjajima, je izbor, uslovno receno, velicine uredjaja i donosenje odluke sta je svrsishodnije jedan veci ili dva manja uredjaja. Zbog toga mi je potrebna vasa pomoc.
Stanujem u trosobnom stanu. Samu strukturu stana mozete lako zamisliti. Stan je relativno funkcionalan - iz omanjeg predsoblja (7 kv.metara) se ulazi u sve prostorije stana. Na jednoj strani je kuhinja (9 kv. metara), na drugoj dnevna soba (20 kv. metara), na trecoj jos jedna soba soba (15 kv. metara), na cetvrtoj mini predsoblje iz koga se ulazi u kupatilo i trecu sobu (15 kv. metara). Sve u svemu 67 kvadratnih metara. Dilema koja me muci jeste da li se tzv. 12-om moze rashladiti ceo stan. Dakle, montirao bih 12-cu u predsoblje odakle bi hladan vazduh trebalo da se siri ka svim prostorijama. Napominjem da nisam od onih sto zahtevaju 18 stepeni kada je napolju 35. Leti u stanu cesto bude i 30-31 stepen, ali i iz zdravstvenih razloga ne bih temperaturu ni spustao ispod 26-27 stepeni. Ovo je centralno pitanje: da li jedna 12-ca, medjutim, uopste moze da rashladi moj stan? Da li je za tako nesto neophodna 18-ca koja je em skuplja, em znatno glomaznija i mnogo komplikovanija za montazu i spoljasnje i unutrasnje jedinice. Da li bi efikasnije bilo da se montiraju dva uredjaja, jedan u dnevni boravak, jedan u predsoblje (montaza u onoj poslednjoj sobi bi bila posebno komplikovana)? Cuo sam da postoje i uredjaji sa jednom spoljasnjom i dve unutrasnje jedinice, ali nesto ih bas i nema u ponudi, a i pitanje je da li je to isplativije od dva posebna, manja uredjaja?
Kako biste vi postupili? Svaki predlog, ukljucujuci i preporuke za proizvodjaca je dobrodosao. Unapred hvala.
|