U_M evo odgovor na tvoje pitanje. Imam solarni sistem več 12 godina, pa ču ti prvo nabrojiti iz čega se sastoji: 4kom kolektora po2m kvadratna-ukupno 8m kvadratna, solarni bojler SAT 302 duo (300l) crpku, i rastezni lonac. Bojler ima mogučnost grijanja vode jasno potem sunca, od peči centralnog ili direktno elektrikom. U bojleru je elektronika (2 diferencialna termostata), koja aktivirata pumpe-ili solarnu ili onu vezanu na peč. Ja sam naštelao svoje elektronike da se aktiviraju, čim je temoeratura kolektora veča od one u bojleru. Sasvim je točna informacija, da to pokriva potrebe jedne obitelji(3 člana) i stroja za pranje sudža, kojeg imam vezanog na toplu vodu od marta do oktobra. Može biti, da koje dane nema sunca(mart i oktobar), pa tada dogrijem vodu iz centralnog, jer u takvim danima je hladno, pa to i nije preveliki problem. U Sloveniji, odakle ti pišem nemamo toliko sunčanih dana kao vi, pa su rezultati takvi. Nisam ti rekao, da je smer kolektora 45 stupnjeva prema zapadu, što nikako nije najpovolnije. Sada ču ti objasniti, kako izgleda grijanje vode, kad je zima. Pumpa se u suprotnosti s opčim mišlenjem dosta često pali. Jasno je, da u zimi sunce nema takve snage, pa dan je kratak. Ja to razdoblje nazivam dobom predgrijavanja vode. Ako si imao mogučnost meriti temperaturu vode, koja dolazi u kuču, kad je zima, onda znaš, da je to samo 5 stupnjeva (u bloku se zagrije na putu do pipe-slavine, jer prima energiju iz okoline). Prije vremena sam izračunao, da je za zagrijavanje 300l vode za 20 stupnjeva potrebnih 9kWh! E pa sad kolko je sunca, tolko dobijem. Stoga se nemoj čuditi, da idem na krov čistiti sneg iz kolektora, kad prestana snježiti. Kad me je "dobri" komšija prvi put vidio na krovu i nije dobro vidio šta radim je dojurio i pitao ko s topa: jel ti crkla salonitka? Nije, ali sačekaj malo, pa češ nešto vidjeti. Odvedem ja njega do bojlera i kažem: dodirni tu cjev, što ide od kolektora do bojlera(tada još nije bila izolirana). Iz njega je izašlo samo pi..aaa i odvoji mu žvaku! No, malo me zanelo, pa da dovršim to sa zimskim razdobljem. Sistem radi super za vedrih dana, iako je mraz (učinak iznenadžujuč). Slabije kad je jasno ali ima sumaglice. Povremeno se aktivira, kad je temporatura iznad nule, pa da se sunca uopšte ne vidi kroz oblake ali oblačnost ne smije biti predebela. U tom slučaju ne možeš očekivati veči dobit od 10 stupnjeva, pa i 5 je nešto!
Sada odgovor na jedno pitanje, koje mi nisi postavio. Dali bi se u situaciji, da su ti poznate sve strane solarnog grijanja odlučio za nabavku ili samogradnju? Odgovor je samo jedan:da, ili jedno ili drugo! Istina je, da je nabavka skup projekt, za koji je teško tvrditi, dali se izplati za 5, 6 ili 7 godina. Neki tvrde prije, neki kasnije, a ja tvrdim, da je istina izmedžu! To je tema, o kojoj imaju najviše riječi oni, koji takav sistem nemaju. Da ne zaboravim! Kod nas u SLO država sofinancira nabavku takvog sistema sa 30kSIT po kolektoru, koji inače košta nekih 75kSIT (radi kiotskog protokola). Za bojler nemam informacije o sofinanciranju pa neču ništa reči. To pišem radi toga, jer možda i kod vas postoji sofinanciranje, samo da ljudi to ne znaju (znaju pa oni sa punim džepovima, pa se fond izprazni, kad raja dodže na red!). Ako se dobro sečam, je netko gore pitao za link o samogradnji. Imam samo slovenački, ali ima nekoliko fotografija pa bi možda kome koristio: naredisam.com. Još samo jedan odgovor prethodniku, kako je netko investirao u solarni sistem, pa ne radi. Možda če mu pomoči moje iskustvo, ali nešto mi govori, da ima vazduh u sistemu, pa nema cirkulacije. Pumpa je namjenjena samo cirkulaciji(isto ko centralno grijanje), pa ne izgura vazduha(ajntlifta). Kod mog sistema je temperaturna razlika med odvodom in dovodom iz kolektora oko 5 stepeni (cijevi izmedžu bojlera i kolektora cca 20m ukupno). Ako je razlika u temperaturi mnogo viša, onda je to to što sam opisao. Neznam, jel napunio sistem vodom, jer u njega spada antifriz(neotrovni, za solarne sisteme). Ako je sve uradženo kao što je prikazano na solarnisistemi.com, onda mora raditi. Jedino na skici pumpni sistem ne mogu vidjeti, dali je u sistemu protipovratni ventil, koji onemogučuje cirkulaciju, dok je sistem u fazi mirovanja. Bez njega bi termosifonsko preko noči hladilo toplu vodu iz bojlera, pa bi ujutro bila skroz hladna!Srdačan pozdrav iz SLO