Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Izbor klima uredjaja

elitemadzone.org :: TechZone :: Klimatizacija :: Izbor klima uredjaja
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic)
Strane: << < .. 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 6774068 | Odgovora: 20649 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

nexteen
Zrenjanin - Vojvodina

Član broj: 160273
*.dynamic.sbb.rs.

+31 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja19.02.2014. u 21:53 - pre 136 meseci
Pa zar TA i klima ne duvaju topao vazduh , koja je onda razlika .. znam da je kod klime to ravnomernije i bolje balansirano ali opet imam utisak da kad pocne TA da salje topao vazduh , bukvalno iz momenta se to oseti i nekako mi je brate toplo pa sticem takav utisak :)
I zasto se ta tri nacina grejanja razlikuju u vezi grejanja zidova ?
Ako drzis 23c u stanu sa bilo kojim izvorom , zar ne bi trebalo da se zid ugreje bez obzira sta ga greje .. i sad ono sto je meni interesantno , toplota bezi u vis , sa centralnim grejanjem meni je razlika samo 1c izmedju poda i plafona , znaci ne oseca se razlika da kazes da se oseca ... da li to znaci da kad bi imao klimu kao grejno telo , da li bi mi se taj vazduh zabijao na plafon iako sa centralnim nemam taj problem ?
Naravno sve vreme pricam o inverter klimama ...
Fujitsu ASYG 12 LU ...
SKICA STANA

Stan 48m2 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla 45cm izolovan stiroporom s
unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad tavan
izolovan vunom 10cm . Sezona 2015-16 g. - 11.10 - 01.04 = 618kwh , 2016-17 =
880kwh

0

nakisa87
Direktor
Frikom

Član broj: 321583
*.dynamic.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja23.02.2014. u 16:04 - pre 136 meseci
zdravo ljudi planiram da kupim GREE Jade GWH12PB kosta 28 000.ja ne znam nista o ovoj klimi osim sto sam malo googla-o i primetio da je firma veoma ozbiljna.sta sam primetio vezano za ovu klimu da ima spoljasnju jedinicu od 35kg ,10kg.tezu od nekih drugih proizvodjaca po tome sam zakljucio i da je bolja.ne mora da znaci ako neko ima iskustva sa ovom klimom ili uopste sa markom GREE bio bih mu zahvalan na savetu.

0

Dexic
ASP

Član broj: 253999

+1376 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja23.02.2014. u 17:24 - pre 136 meseci
Citat:
nexteen:
Pa zar TA i klima ne duvaju topao vazduh , koja je onda razlika .. znam da je kod klime to ravnomernije i bolje balansirano ali opet imam utisak da kad pocne TA da salje topao vazduh , bukvalno iz momenta se to oseti i nekako mi je brate toplo pa sticem takav utisak :)
I zasto se ta tri nacina grejanja razlikuju u vezi grejanja zidova ?
Ako drzis 23c u stanu sa bilo kojim izvorom , zar ne bi trebalo da se zid ugreje bez obzira sta ga greje .. i sad ono sto je meni interesantno , toplota bezi u vis , sa centralnim grejanjem meni je razlika samo 1c izmedju poda i plafona , znaci ne oseca se razlika da kazes da se oseca ... da li to znaci da kad bi imao klimu kao grejno telo , da li bi mi se taj vazduh zabijao na plafon iako sa centralnim nemam taj problem ?
Naravno sve vreme pricam o inverter klimama ...

Nazalost, ne umem naucno da objasnim, ali primetices da grejanje klimom nije, ni nakon mesec dana, kada se uhodaju zidovi, isto kao grejanje TA peckom ili CG-om (bilo daljinsko, bilo kotao ili sta vec).
Sve to ima svoje prednosti i mane.

Razlika izmedju poda i plafona kod klima treba vremenom, kada se uhodaju zivodi, da se smanji na prilicno zanemarljiv nivo. Medjutim, pogotovu ako centralno ide kroz pod (cevi), ne moze klima biti podjednako udobna.

Da li ces primetiti tu razliku zavisi od tebe, konkretne klime i stana. U kucama je ovo manje primetno, jer klime greju prilicno rano (sezona grejanja pocinje "ranije" nego u stanovima :)), pa se kuca brzo uhoda.
Ali zamisli kako ide vreme, kada se svako bude grejao i u stanovima po potrebi: komsija ispod tebe ne greje. Tvoj pod moze da se greje samo od tebe, tj. od vazduha koji klima zagreje. Pod ce ti hladiti vazduh. A vazduh ima prilicno manji kapacitet toplote od poda.
Dok se pod ugreje znaci prodje neko vreme. Ali se pod dodatno i hladi odozdo, posto komsija ne greje. (u zgradama nije idealna izolacija izmedju spratova, bas zbog daljinskog grejanja)

Ovo sam isprobavao, dakle, subjektivan je osecaj, koji ima neku potporu u (laickoj) teoriji :)

0

zaxcx

Član broj: 38712
*.dynamic.isp.telekom.rs.

icon Re: Izbor klima uredjaja23.02.2014. u 18:01 - pre 136 meseci
Da da Dexic , objasniti sad zakonima termike ... da nije isto, prenos toplote na vazduh a vazduh prenos toplote na zid a dok zid ne preuzme toplotu nema nista od grejanja. Klima brzo ugreje sam vazduh u prostoru ali prenos nekako drugacije,losije ide od akumulacije ili centralnog..drugacije je i udobnije , dakako i onima koji nisu alergicni na kretanje vazduha i susenje istog.
The beauty is in the eye of the beholder!

0

baggio

Član broj: 72870
*.dynamic.sbb.rs.

+9 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja23.02.2014. u 21:42 - pre 136 meseci
Evo posle ne tako opasne i po svemu sudeci zavrsene zime hteo bih da iznesem svoje utiske (i frustraciju) o LG Hero inverter klimi, a to je da je u pitanju jedno TESKO DJUBRE. Midea je Rolls Royce u odnosu na ovaj LG, a Fujitsu Space Shuttle. Toliko.
Fujitsu ASYA12LGC, ASHG09LECA, ASHG07LECA; LG Hero CS12AF; Midea MSR12-HRDN1; Gree Amber GWH09YD-S6DBA2A

0

rovaccccc

Član broj: 315350

+463 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja23.02.2014. u 22:50 - pre 136 meseci
http://www.eurovent-certificat...fiche=157&indice_affiche=8

Evo ga eurowent je vec izbacio rezultate testiranja za nove daikin uredjaje sa r32 gasom.
Rezultati izgledaju odlicno.
12-ka RXZ35N/FTXZ35N NA -15 moze izbacit toplote 2,94kw pri COP 3,25
Ako je vjerovati njima .

0

zaxcx

Član broj: 38712

icon Re: Izbor klima uredjaja23.02.2014. u 22:52 - pre 136 meseci
Jasno! Fujistu jedno 12 godina ,jednostavno nema brige ili i don't care ( Lg kojekakvi nazivi modela Gold,jet,hero bla bla smug smug Korea)

- Nego ajd malo detalja oko tog smeca od uredjaja . ( Baggio - Lg)
The beauty is in the eye of the beholder!

0

ako td

Član broj: 198496
*.static.madnet.rs.

+1 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja24.02.2014. u 10:14 - pre 136 meseci
Ja posedujem pomenuti Lg i po mom mišljenu klima, osim nekih sitnijih gluposti o kojima smo ranije pisali, je potpuno OK.
Živim u Južnom Banatu i radila je odlično u onim vetrovitim danima.

0

Dexic
ASP

+1376 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja24.02.2014. u 11:39 - pre 136 meseci
Ocigledno zavisi kome se padne koji "instalater" :)

0

rovaccccc

Član broj: 315350

+463 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja24.02.2014. u 12:49 - pre 136 meseci
Mislim da nije do instalatera.Baggio ima vise klima uredjaja i dobro poznaje kako uredjaji rade i kako treba da se postave,i pazio je na to,i pisao je o tome.
Taj lg hero je mislim najjeftiniji inverter iz lg-a,mozda je to razlog.
Ljudi koriste klime na razlicite nacine,nekim ljudima su jedini vid grijanja a drugima sluzi samo kao ispomoc i tu je ogromna razlika,a hladit moze svaka.

0

anon3017188

Član broj: 318285

+33 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja24.02.2014. u 14:22 - pre 136 meseci
Citat:
baggio:
Evo posle ne tako opasne i po svemu sudeci zavrsene zime hteo bih da iznesem svoje utiske (i frustraciju) o LG Hero inverter klimi, a to je da je u pitanju jedno TESKO DJUBRE. Midea je Rolls Royce u odnosu na ovaj LG, a Fujitsu Space Shuttle. Toliko.

Nazalost @Baggio se " upecao " na price nekih forumasa o ovoj LG klimi.Zao mi je sto se to bas desilo njemu.Ja odavno pricam da LG klime imaju jako los odnos cena=kvalitet.To je cist " sminkeraj ", ali imaju dobar " marketing " .

0

Dexic
ASP

+1376 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja24.02.2014. u 16:08 - pre 136 meseci
On ima tu klimu pre nego su ti forumasi dosli na forum.
A rovac kaze da baggio ina vise iskustva od vecine pa ti kapa propusta vodu.

Btw, jako mi je drago sto si cak 2rsd na struji uspeo da ustedis ove zime kupovinom 200e skuplje klime;)

[Ovu poruku je menjao Dexic dana 24.02.2014. u 22:21 GMT+1]

0

anon3017188

+33 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja24.02.2014. u 17:38 - pre 136 meseci
@Dexico
Ti kada kod nesto kazes ispadnes " glup ".O ovoj LG klimi se ovde odavno diskutovalo - pre nego sto si se ti pojavio na ovoj temi kako bi sa nama podelio tvoje veliko znanje o klima uredjajima.Pozdrav @dexico.
Zna @Baggio na koju diskusiju ja mislim.

0

baggio

Član broj: 72870

+9 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja25.02.2014. u 10:24 - pre 136 meseci
Evo da ne ostanem duzan objasnjenje, bio sam previse isfrustririran pre neko vece bas ovim LG-jem pa sam je samo napljuvo na brzinu :P

-Prilikom kupovine ovog LG-a, usao sam svesno u rizik, posto sam procitao dosta o uredjaju i znao koji su potencijalni problemi, ali sam smatrao da ce za mene biti ok. Uslovi kupovine su bili povoljni (snizenje, na rate, 5god garancija) pa sam odlucio da kupim. Da li bih sada to uradio...ne bih.

-Da odmah razjasnim, ovaj uredjaj u principu radi, tj greje. Nije da ne greje...ali kako.. Isto tako ove zime (koja je realno bila blaga) grejela mi je i Midea inverter, koja je kostala duplo manje. Takodje, montaza je uradjena sigurno kvalitetno, (nisam u prici od juce i znam sta i kako treba da se ispostuje pri samoj proceduri)

-U najkriticnijem periodu u decembru, LG je grejao, ali su defrosti bili ocajni. Klima ide u defrost dosta cesto, i ono sto je lose je sto defrost traaajeee..pa recimo bar duplo duze nego kod Fujitsua (15min cesto i vise). Takodje, cesto mi se cini da defrost radi bespotrebno, kao da je nastelovan na vremenski a ne senzor (spoljna nije zaledjena, tek se malo zabeli a ono opet defrost). Senzor na zadnjoj strani spoljne je smesan u odnosu na Fujitsuov i isti je otprilike kao kod Midee i ne obecava kako izgleda.

Spoljasnja jedinica, iako se reklamira kao ultra tiha, ustvari je extra bucna i prilicno vibrira. Cak i Midea spoljasnja je tisa, o Fujitsu da ne govorim. Problem kod spoljnje je, koliko se meni cini, je sto ne obara dovoljno brzinu ventilatora. Na max radi ko mlazni avion, a kad odrzava temp, mislim da bi to moglo jos sporije da se vrti. U onim najhladnijim danima sam imao 15min defrosta na svakih sat vremena maltene, pa sad izracunajte koliko taj "prazan hod" utice na COP. I Fujitsu i Midea su radili defroste redje i bar duplo krace. Kompresor unutar kucista, kao da nema antivibracione podloske, pa kad istovremeno stavite ruku na Fujitsu i LG spolju, razlika je nebo i zemlja.

-Unutrasnja jedinica ocaj zivi. ocekivao sam da ce se ta plastika "razraditi" ali nije. I dalje pucketa (tacnije PUCA!) i pri najmanjim promenama temperature sto iritira strasno. Nemoguce je prijatno boraviti u sobi gde je ova klima. Kod mene je ona u predsoblju, pa me i tako nervira. Krilce za usmeravanje vazduha (rekoh vec rainije) sam morao da skinem, posto ne pamti polozaj. Pri defrostu se krilce zatvori (sto je ok da klima ne bi duvala hladno), ali kada se opet otvori ide u neki default polozaj koji meni ne odgovara. Skinuo sam krilce.
Najnovije je da je unutrasnji ventilator "propistao". Ne stalno, ali dosta cesto zna da uce u fazu "rezonancije" i ispusta neki visokofrekventni zvuk, koji iritira jos vise nego on o pucketanje. U odnosu na ovaj LG, Midea je exrta "utegnut" uredjaj, nema pucketanja, skripanja, ili je to vrlo retko. Ako ovo nastavi da radi, definitivno cu zvati servis da nameste, a opsano se razmisljam i da reklamiram uredjaj (sto sam trebao uraditi odmah na pocetku grejne sezone, i traziti pare nazad)...

I nevezano za ovaj moj LG slucaj...sta kazu o bezbednosti R32 gasa... ne bi mi bas bilo prijatno da mi se deci curenje ovoga u kuci ;)

http://pioneerair.com.au/the-dangers-of-r32-refrigerant/

[Ovu poruku je menjao baggio dana 25.02.2014. u 12:02 GMT+1]
Fujitsu ASYA12LGC, ASHG09LECA, ASHG07LECA; LG Hero CS12AF; Midea MSR12-HRDN1; Gree Amber GWH09YD-S6DBA2A

0

anon3017188

+33 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja25.02.2014. u 14:26 - pre 136 meseci
Stepen konstrukcije i tehnologije je dostigao svoj neki maksimum - u mehanickom smislu.A hemicari nisu uspeli da naprave novi "freon ".Onda neko kaze to se regulise zakonom- i donese se uredba koja dozvoljava da uredjaji koriste lako zapaljivi freon-gas .Onda stize -- do koje godine je moguce koristiti freon R 22,R 410 ..........zamena starih uredjaja.......itd.
Na scenu stupaju novi propisi o emisiji izduvnih gasova za automobile.Nove tabele za energetsku efikasnost...itd.
Onda krece kupovina novih uredjaja,poskupljenje energenata.............Vidite valjda da su stigli pred vrata Rusiji-Sibiru odnosno gasu,nafti....itd.Drzave se zaduzuju , valuta se obezvredjuje, upumpava se novac u narod.......sve je POLUDELO.
Velike su pare u pitanju !!!!!!!!
Ako treba ima i klimu da nam promene kako bi nas ubedili da se krecemo ispravnim putem.................globalno zagrevanje????????

0

nakisa87
Direktor
Frikom

*.dynamic.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja27.02.2014. u 22:52 - pre 136 meseci
dvoumim se izmedju SAMSUNGAQ12TSBN sada je na nekoj akciji kosta 30 000 i GREE Jade GWH12PB cena 29 000.klimu bih koristio prvenstveno za hladjenje.

SAMSUNGAQ12TSBN

- kapacitet (HLADENJE) 11,944 Btu/h / 3.5 kW
- kapacitet (GREJANJE) 12,968 Btu/h / 3.8 kW
- Potrošnja struje Hladjenja 1090 W
- Potrošnja struje Grejanja 1053 W
- Hlađenje: 5.4 A
- Grejanje: 5.1 A
· Energetska klasa: A / A
E E R / C O P : 3.21/ 3.61
- Rezim rada od -5 do +45
- Uklanjanje vlage: 1.5 l/h
Opseg temperatura:
- Hlađenje: 15~43C
- Grejanje: -5~24C
- Dimenzije unutrašnje jedinice (ŠxVxD): 82 x 28.5 x 21 cm
- Dimenzije spoljne jedinice (ŠxVxD): 66 x 47 x 24 cm
- Težina unutrašnje jedinice neto/bruto: 8.4 kg/ 9.8 kg
- Težina spoljne jedinice neto/bruto: 25.6 kg/ 28 kg

GREE Jade GWH12PB

Kapacitet (nominalni): 12.000Btu
· Snaga Hlađenje kW: 3.50 kW
· Snaga Grejanje kW: 3.70 kW
· Električni podaci:
· Napon, frekvencija, faza: 220-240,50/1
· Potrošnja struje Hlađenje/Grejanje:1. 0kW / 0.97kW
· Energetska klasa: A / A
grejanje (COP) 3.61 A ; hladjenje(EER) 3.21 A
· Buka unutarnje jedinice db(A) - SH/H/M/L 42/38/35/32
· Protok vazduha unutrasnja (max.) 550m2/h
· Temperaturni opseg rada : - 6C do +46C
· Dimenzije unutarnje jedinice (mm) - ŠxVxD 794X265X188
· Dimenzije spoljne jedinice (mm) - ŠxVxD 776x540x320
· Težina unutarnje jedinice (kg) 9
· Težina spoljne jedinice (kg) 35

naravno ovo je samo na papiru...
ako je neko imao prilike da koristi neku od ovih klima ili nesto zna o ovim klimama bio bih mu zahvalan na pomoci.

0

nakisa87
Direktor
Frikom

*.dynamic.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja28.02.2014. u 10:26 - pre 136 meseci
pitanje za baggio-a procitao sam da si kumu preporucio GREE Hansol kako se pokazao u praksi?

0

nakisa87
Direktor
Frikom

*.dynamic.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja07.03.2014. u 19:12 - pre 135 meseci
i posle duuuuggggog razmisljanja odlucih da kupim Gree Jade.bili danas momci iz servisa ugradili mi je sve po propisu.sobzirom da mi je prva klima ne mogu da je uporedjujem sa nekom drugom.evo mog misljenja:klima dobro radi koristim je sad za grejanje izduv je skoro kao kod TEA peci od 3.5 kw.malo me nervira sto nema senzor za trenutnu temperatu nego koliko je zadata,pucketanje plastike na unutrsnjoj jedinici ali cini mi se da na svim klimama mora malo da pucketa plastika na unutrasnjoj jedinici.sada kada je velika vlaznost vazduha ide cesto u defrost na svakih 10-15 minuta.videcemo kako ce da hladi kad ugreje ako neko ima pitanje neka pita.

0

nakisa87
Direktor
Frikom

*.dynamic.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja07.03.2014. u 20:37 - pre 135 meseci
jos jedna zamerka kada klima ide u defrost krilca se dignu na odredjenom polozaju i tako ostanu ne mogu da se zatvore do kraja tako da pirka hladan vetric neko vreme posle nekoliko sekundi vetric se ugasi ali opet malo izlazi hladan vazduh.kada se otopi spoljasnja jedinica krilca krecu da se spustaju do kraja i polako se vracaju na raniji polozaj stim da odma duva hladan vazduh odnosno onaj koji je u sistemu ostao prilikom odrzavanja spoljasnje jedinice.cista glupost.

0

nakisa87
Direktor
Frikom

*.dynamic.sbb.rs.

+1 Profil

icon Re: Izbor klima uredjaja08.03.2014. u 18:57 - pre 135 meseci
ispravka za Gree Jade ima senzor za trenutnu temperaturu.

0

elitemadzone.org :: TechZone :: Klimatizacija :: Izbor klima uredjaja
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic)
Strane: << < .. 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 6774068 | Odgovora: 20649 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.